Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Współczynnik mocy dla dławika + kompensacja mocy biernej

Indr4 13 Nov 2018 17:48 1740 9
NDN
    Indr4
    Level 7  
    Witam. Mam problem z obliczeniami dla ćwiczenia laboratoryjnego w poniższych układach.

Współczynnik mocy dla dławika + kompensacja mocy biernej Współczynnik mocy dla dławika + kompensacja mocy biernej
    O ile w tych układach wszystko poszło szybko, łatwo i przyjemnie, cos fi obliczony ze wzoru cos=P/S, to w poniższym układzie mam wątpliwości co do poprawności tych obliczeń. Użyłem tego samego wzoru, ale do obliczeń w ogóle nie wykorzystałem wartości prądu kondensatora i cewki. Moglibyście mnie w jakiś sposób nakierować na to co z nimi zrobić?

Współczynnik mocy dla dławika + kompensacja mocy biernej Współczynnik mocy dla dławika + kompensacja mocy biernej
  • NDN
  • NDN
    Indr4
    Level 7  
    L w Henrach, wI to robocze oznaczenie ωI, p^2 moc czynna do kwadratu, analogicznie z pozorna, częstotliwość 50Hz
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    Jeżeli w zadaniu zmienialiście tylko napięcie, to pomiary wykonane są błędnie, bo zmienia się zarówno rezystancja jak i indukcyjność cewki, co jest niemożliwe.
    Indr4
    Level 7  
    Wartościami mierzonym były prąd, napięcie i moc czynna. Pozostałe wartości sa obliczone na podstawie tych trzech powyższych
    Indr4
    Level 7  
    Tak, zrozumiałem. Co do pomiarów to byłem raczej pewien co do ich poprawności. No cóż, w takim razie nic więcej tu nie wymyślę. Co do drugiego układu, abstrahując od niepoprawnych pomiarów, czy trzeba jakoś uwzględniać w obliczeniach cos φ prąd cewki i kondensatora?
    kozi966
    Indr4 wrote:
    Co do pomiarów to byłem raczej pewien co do ich poprawności.

Moim zdaniem, rolę zagrał tutaj amperomierz. Na jaki zakres został ustawiony?
    Ewentualnie watomierz był ustawiony na maksymalne parametry i nie został przełączony na odpowiednie zakresy czułości pomiarowej. Tak drobne rzeczy mają znaczenie w przypadku tych danych co masz.
    Indr4 wrote:
    prąd cewki i kondensatora?

Oczywiście, wynika to z obliczeń sumy prądów w węźle, bo te prądy mają odpowiednie przesunięcie fazowe.
    Indr4
    Level 7  
    kozi966 wrote:

Moim zdaniem, rolę zagrał tutaj amperomierz. Na jaki zakres został ustawiony?
    Zakres - 2A

kozi966 wrote:
    Oczywiście, wynika to z obliczeń sumy prądów w węźle, bo te prądy mają odpowiednie przesunięcie fazowe.

Niezbyt dobrze Cię zrozumiałem. Prądy na kondensatorze i cewce powinny się "wyzerować" z prądem I. W tym układzie do tego w praktyce pewnie nie dojdzie ze względu na błędy mierników, natomiast przy podstawieniu we wzorze cos φ = P/S niezbyt wiem gdzie je wrzucić [/quote]
    kozi966
    Indr4 wrote:
    φ = P/S

No tutaj generalnie ich nie potrzebujesz. Je potrzebujesz przy wykreślaniu wykresu lub wyznaczaniu prądu I w wartościach zespolonych. W związku z tym do określenia charakteru obwodu, który nie jest znany przy wyliczonym cosinusie.
    Dla wartości rzeczywistych generalnie nie są Ci potrzebne.

Indr4 wrote:
    Zakres - 2A

Analogowy?
    Oraz jak ustawiony był watomierz?