Ot, przyszła pora na Just CPC 2 czyli tym razem Amstrad 464 na sterydach.
Założenia:
- ma się mieścić w obudowie od CPC 464
- ma mieć kontroler stacji dysków na płycie (oryginalnie 464 miało tylko magnetofon)
- ma mieć covoxa
- ma mieć więcej niż podstawowe 64 kb ram
- ma mieć 512 flash romu flashowanego z poziomu Amstrada
Na początek zwymiarowałem oryginalną płytę od 464. Oryginalnych płyt było kilka wersji i 2 rodzaje obudów, jedne pod krótkie a drugie pod długie płyty. Zdecydowałem sie na zrobienie klona w wersji "długiej" bo takie obudowy posiadałem.
Po zwymiarowaniu przerysowałem schemat 464 w Diptrace, dodałem kontroler dysków do płyty (ddi-1) , dorysowałem też Digiblastera (covox) i microswitch do resetu . Zdublowałem też wyprowadzenie klawiatury, Amstrad stosował dwie, jedną membranową, podłączaną do 2 złącz FPC i drugą na kablach, podłączaną do jednego długiego złącza. Po namyśle , rozszerzenie ramu, romu itp postanowiłem dać jako dodatkową,opcjonalną płytkę montowaną na goldpiny w środku komputera. Aktualnie mam dwie, jedną z 512 kb dodatkowego ramu i 512 flash romu i drugą z 4 mega ramu.
Z racji tego że płyta miała pasować do obudowy od 464 bez zbędnego wycinania dodatkowych dziur zdecydowałem sie usunąć port drukarki i w jego miejsce wyprowadzić port stacji dysków.
Płyty wszły spore prawie 41x15 cm ale Chińczycy dali rade zrobić

Po zmontowaniu płyta uruchomiła sie od razu.

Film z działającej maszyny

Schematy z których korzystałem są dostępne na cpc wiki w dziale schematics.