Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford fokus mk3 sterowanie z kierownicy jak podłączyć

tadeusz218 14 Nov 2018 17:56 4131 9
Computer Controls
    tadeusz218
    Level 9  
    Proszę o pomoc szanownych kolegów wymieniłem radio na android 8 chińskie px5, radio działa ale sterowanie kierownicy nie działa. Jak na zdjęciu, jakie kabelki mam podłączyć? Z canbus wychodzi również 2 kable - fiolet i siwy były luzem. Spod kostki radia wychodzi 1 czarny jak na zdjęciu. Jak mam te kabelki podłączyć do radia, z tym canbus żeby sterowanie z kierownicy zadziałało. Nie mam żadnej przejściówki ale 3 kable od przycisków kierownicy znalazłem, tylko co dalej, z góry dziękuję jak ktoś mi pomorze rozwiązać ten problem. Ford fokus mk3 sterowanie z kierownicy jak podłączyć Ford fokus mk3 sterowanie z kierownicy jak podłączyć
  • Computer Controls
    11111olo
    Level 42  
    Masz jakich schemat podłączenia radia?
  • Computer Controls
    tadeusz218
    Level 9  
    Nie było żadnego schematu na radiu.
    11111olo
    Level 42  
    Napisz jakie masz luźne przewody wychodzące z radia.
    tadeusz218
    Level 9  
    SW1,SW2,REVERSE,,RCAM,ILLUMI,AMP ANT CON NIEBIESKI,GND,BRAKE FIOLET,CAM-PWR,BAT+ ZUŁTY,ACC CZERWONY,CAM-PWR ZIELONY,BRAZOWY SPOD KOSKI RADIA,CZARNY SPOD KOSTKI RADIA,SIWY I FIOLET SOD CANBUS.2 ZIELONE SPOD CANBUS,R CAM CZY TO DO KAMERKI COFANIA.DZIEKUJE Z GURY ZA ODPOWIEDZ.
    11111olo
    Level 42  
    SW1,SW2 - tu zapewne jest podpięta drabinka rezystorów do sterownia funkcjami.
    REVERSE - sygnał od wbitego wstecznego?
    RCAM - reverse camera - kamera cofania
    ILLUMI - podświetlanie przycisków po włączeniu świateł
    AMP ANT CON NIEBIESKI - napięcie zasilania wzmacniacza (albo wysuwania anteny)
    GND - masa
    BRAKE FIOLET - hamulec? Nie wiem do czego by to miało być
    CAM-PWR,BAT+ ŻÓŁTY - stały plus zasilania kamery cofania
    ACC CZERWONY - zasilanie stałe lub po stacyjce
    CAM-PWR ZIELONY - zasilanie kamery (nie wiem do czego)
    BRAZOWY SPOD KOSKI RADIA - tu nie wiem
    CZARNY SPOD KOSTKI RADIA - tu nie wiem
    SIWY I FIOLET SPOD CANBUS - canbus
    2 ZIELONE SPOD CANBUS - canbus

To bardzo dużo przewodów które nie są podpięte. Napisz co Ci jeszcze nie działa.
    sosarek

Level 43  
    11111olo wrote:
    REVERSE - sygnał od wbitego wstecznego?

By przełączyło się na widok z kamery.
    11111olo wrote:
    BRAKE FIOLET - hamulec? Nie wiem do czego by to miało być

Blokada oglądania filmów w czasie jazdy - wystarczy podpiąć pod masę by ominąć.
    tadeusz218
    Level 9  
    Witam i dziękuję za odpowiedź podłonczyłem 2 przewody SW1 I SW2 do kierownicy i dalej Nie działa zmiana kanałów radia ani głośniej ani ciszej.ale siwy spod canbus jak mostkuje na krótko z z przewodami radia kanały sie przełanczaja głośniej teraz albo ciszej ,ale kierownica Nie działa nie mam pojęcia co jest,cze trzeba.
    11111olo
    Level 42  
    tadeusz218 wrote:
    podłonczyłem 2 przewody SW1 I SW2 do kierownicy i dalej Nie działa

Najprawdopodobniej te dwie linie działają na drabinkę rezystorową a ty podłączyłeś nie wiadomo pod co.

tadeusz218 wrote:
    siwy spod canbus jak mostkuje na krótko z z przewodami radia kanały sie przełanczaja głośniej teraz albo ciszej

Naucz się porządnie pisać.
    Do CAN potrzeba 2 przewody. Jeśli oba podpinasz i nie działają wszystkie funkcje to sprawa mocno się komplikuje.
    tadeusz218
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź to gdzie mam te 2 przewody od kierownicy podłonczyc, pozdrawiam i przepraszam za błędy.