Jest to małe porównanie 3 stacji lutowniczych, które może być odpowiedzią dla młodych adeptów elektroniki co kupić na początek.
I. Zacznijmy od przedstawienia konkurentów:
1. Stacja DIY na podstawie RL-1

Dokładny opis stacji wraz z materiałami niezbędnymi do jej wykonania znajduje się pod linkiem:
Cyfrowa stacja lutownicza RL1
Dane techniczne:
Zasilanie: 220V 50/60Hz
Moc kolby: 45W
Zakres temperatur: 80 - 450°C
Kolba 907A
2. Stacja YiHUA 937D+
Dane techniczne :
Zasilanie: 220-240V 50/60Hz
Moc kolby: 75W
Zakres temperatur: 200 - 480°C
ESD Safe
Kolba 907F
W komplecie podstawka pod kolbę ze zdjęcia.
Koszt ~100zł (allegro)
3. Stacja KSGER T12 STM32 V2.01
Dane techniczne :
Zasilanie: 110-240V 50/60Hz
Zakres temperatur: 150 - 480°C
ESD Safe
Kolba Fx-9501
Koszt ~160zł (aliexpress)
II. Porównanie wizualne
III. Porównanie walorów użytkowych
Są to moje własne realne testy. W miarę możliwości pomierzyłem czas nagrzewania grota oraz czas potrzebny do topienia cyny o grubości 0,5mm (Cynel Sn60Pb40).
Do pomiarów mocy wykorzystałem watomierz DexXer o parametrach (wg tabliczki znamionowej):
Stabilizacja temperatury została sprawdzona z wykorzystaniem termopary zatopionej w cynie na końcu grota i miernika ANENG AN8002. We wszystkich przypadkach odchyłka zmierzonej temperatury od pokazanej na wyświetlaczu wartości mieściła się w przedziale +/-5 stopni. Należy tu wziąć pod uwagę mało dokładny sposób pomiaru.
Jako małą dygresję podam, iż kontroler dla grotów T12 Mini STC ma odchyłkę w granicach +/- 10 stopni i nic nie daje potencjometr do kalibracji. Odchyłka w zależności od temperatury jest zmienna. Dodatkowo ten kontroler ma niekiedy problem ze stabilnym utrzymaniem temperatury. Temperatura przy nagrzewaniu grota przekracza skokowo zadaną o 10-40stopni i później spada.
A oto zdjęcia z pomiarów:

Dodatkowo zamieszczam widok menu z możliwymi do wprowadzania ustawieniami dla KSGER T12:
IV. Podsumowanie
Pomimo najwyższej ceny to stacja KSGER T12 jest na chwilę obecną najlepszym wyborem.
Grzałka w grocie sprawia, iż końcówka grota nagrzewa się w kilka sekund. Dodatkowo przy uśpieniu (mm ustawioną temp 150stopni) zaraz po podniesieniu temperatura wzrasta na tyle szybko, iż można praktycznie od razu lutować. Cena grotów z aliexpress to 8,50-90zł w zależności od wybranego typu oraz jakości.
Do kolby fx-9501 pasuje podstawka
Jest dość droga, bo kosztuje ok 45zł, dlatego polecam wybierać standardowe kolby jak w opcji 1 na poniższym zdjęciu:
Za wszelkie błędy i niedomówienia przepraszam. Proszę ewentualnie o informacje co dodatkowo sprawdzić lub poprawić/dodać. W miarę możliwości czasowych postaram się wykonać ewentualne dodatkowe testy
I na koniec jeszcze kilka fotek:
Porównanie grotów/grzałek i wygląd stacji z drugiej strony ;>

V. Uwagi końcowe
Kolby od różnych producentów, a niekiedy nawet od różnych stacji mają niekiedy inny układ połączeń. Jestem właścicielem KSGER T12 oraz T12 Mini STC i w ten sposób się o tym przekonałem.
Dlatego w testach u mnie nie ma T12 Mini STC, bo niestety mam 2 kolby wykonane pod KSGER i nie można bez zmiany połączeń stosować ich zamiennie.
Ja początkowo miałem kolbę przygotowaną do Mini STC i po podpięciu jej do KSGER otrzymałem na wyświetlaczu ERROR. Na mini STC kolba działała prawidłowo. Schematy układu połączeń dla KSGER T12 z sieci nie zgadzały się z tym co otrzymałem od Chińczyka w zestawie.
Dla kolby fx-9501 i lutownicy na KSGER T12 układ połączeń kolby jest następujący:
Dla kolby fx-9501 i lutownicy na Mini STC T12 układ połączeń kolby jest następujący:
W tej wersji wystarczy kabel 4 przewodowy, ponieważ piny 4 i 5 są zwarte już w kontrolerze.
Grot T12 należy wygrzewać przez jakiś czas i dopiero wtedy przeprowadzać kalibrację. Jest to cenna uwaga jednego z forumowiczów.
Też zauważyłem, iż szczególnie nowy grot potrafi się dziwnie zachowywać przy pierwszym użyciu (duże skoki temperatury).
Tu info na ten temat od jednego z chińskich producentów:
VI. Uzupełnienie od innych forumowiczów
Groty T12
Poniżej w plikach ustawienia menu KSGER T12.
A tutaj podstawki pod groty:

I. Zacznijmy od przedstawienia konkurentów:
1. Stacja DIY na podstawie RL-1

Dokładny opis stacji wraz z materiałami niezbędnymi do jej wykonania znajduje się pod linkiem:
Cyfrowa stacja lutownicza RL1
Dane techniczne:
Zasilanie: 220V 50/60Hz
Moc kolby: 45W
Zakres temperatur: 80 - 450°C
Kolba 907A
2. Stacja YiHUA 937D+

Dane techniczne :
Zasilanie: 220-240V 50/60Hz
Zakres temperatur: 200 - 480°C
ESD Safe
Kolba 907F
W komplecie podstawka pod kolbę ze zdjęcia.
Koszt ~100zł (allegro)
3. Stacja KSGER T12 STM32 V2.01

Dane techniczne :
Zasilanie: 110-240V 50/60Hz
Zakres temperatur: 150 - 480°C
ESD Safe
Kolba Fx-9501
Koszt ~160zł (aliexpress)
II. Porównanie wizualne

Wymiary stacji | ||
Stacja RL1 | YiHUA 937D+ | KSGER T12 |
szer x wys x głęb
152 x 130 x 135 | szer x wys x głęb
115 x 90 x 140 | szer x wys x głęb
87 x 35 x 155 |
Wymiary kolby z grotem i odgiętką kabla | ||
dł. x śred.uchwytu x max średn.
220 x 14 x 23 | dł. x śred.uchwytu x max średn.
210 x 14 x 23 | dł. x śred.uchwytu x max średn.
225 x 14 x 18 |
III. Porównanie walorów użytkowych
Są to moje własne realne testy. W miarę możliwości pomierzyłem czas nagrzewania grota oraz czas potrzebny do topienia cyny o grubości 0,5mm (Cynel Sn60Pb40).
Do pomiarów mocy wykorzystałem watomierz DexXer o parametrach (wg tabliczki znamionowej):

Stabilizacja temperatury została sprawdzona z wykorzystaniem termopary zatopionej w cynie na końcu grota i miernika ANENG AN8002. We wszystkich przypadkach odchyłka zmierzonej temperatury od pokazanej na wyświetlaczu wartości mieściła się w przedziale +/-5 stopni. Należy tu wziąć pod uwagę mało dokładny sposób pomiaru.
Jako małą dygresję podam, iż kontroler dla grotów T12 Mini STC ma odchyłkę w granicach +/- 10 stopni i nic nie daje potencjometr do kalibracji. Odchyłka w zależności od temperatury jest zmienna. Dodatkowo ten kontroler ma niekiedy problem ze stabilnym utrzymaniem temperatury. Temperatura przy nagrzewaniu grota przekracza skokowo zadaną o 10-40stopni i później spada.

A oto zdjęcia z pomiarów:

Pomiary parametrów pracy | ||
Stacja RL-1 | YiHUA 937D+ | KSGER T12 |
Maksymalna moc pobierana wg watomierza | ||
45W | 110W | 80W |
Czas nagrzewania do 340stopni Celsjusza | ||
40 sek. | 28 sek. | 6sek. |
Czas do topienia cyny na grocie (0,5mm) | ||
43 sek. | 30sek | 7sek |
Dodatkowo zamieszczam widok menu z możliwymi do wprowadzania ustawieniami dla KSGER T12:

IV. Podsumowanie
ZALETY | ||
1.cena grotów 4-20zł/szt
2.własne oprogramowanie z możliwością wprowadzania dowolnych zmian 3.możliwość uśpienia/wyłączenia przyciskiem 4.dobra stabilizacja temperatury 5.tania kolba 907A w komplecie z nową grzałką ~20zł 6.nauka przy wykonaniu stacji | 1.cena grotów 4-20zł/szt
2.prosta budowa stacji z możliwością łatwej naprawy 3.dobra stabilizacja temperatury 4.cena stacji | 1.grzałka w grocie/szybkie nagrzewanie
2.możliwość aktualizacji oprogramowania/wprowadzania własnych ustawień konfiguracyjnych 3.uśpienie/wyłączenie po zadanym czasie - czujnik ruchu w kolbie 4.dobra stabilizacja temperatury 5.najlepiej radzi sobie z dużymi polami lutowniczymi 6.wymiana grota w kolbie fx-9501 poprzez wyciągnięcie z zatrzasków 7.możliwość kalibracji temperatury grota, osobno dla każdego typu grota 8.dźwiękowa informacja o osiągnięciu zadanej temperatury |
WADY | ||
1. mała moc przy lutowaniu elementów o dużej powierzchni
2.grzałka jako oddzielny element 3.brak opcji samoczynnego wyłączenia stacji po czasie 4.cena przy zakupie wszystkich części jest wyższa niż zakup gotowca | 1.brak możliwości wyłączenia grzania/uśpienia bez całkowitego wyłączania stacji
2.grzałka jako oddzielny element 3.podstawka pod kolbę źle dopasowana - za wąska (pasuje do 907A) | 1.brak podstawki do kolby w komplecie (kolba fx-9501 ma małą średnicę i wybór podstawek jest mały oraz są drogie
2.cena całości najwyższa w zestawieniu 3.grot w kolbie fx-9501 po jakimś czasie zaczyna się obracać co potrafi denerwować 4.przy niektórych grotach nie można osiągnąć temp. powyżej 430stopi (groty z chin T12 np. KR - mam 2sztuki) |
Pomimo najwyższej ceny to stacja KSGER T12 jest na chwilę obecną najlepszym wyborem.
Grzałka w grocie sprawia, iż końcówka grota nagrzewa się w kilka sekund. Dodatkowo przy uśpieniu (mm ustawioną temp 150stopni) zaraz po podniesieniu temperatura wzrasta na tyle szybko, iż można praktycznie od razu lutować. Cena grotów z aliexpress to 8,50-90zł w zależności od wybranego typu oraz jakości.
Do kolby fx-9501 pasuje podstawka

Jest dość droga, bo kosztuje ok 45zł, dlatego polecam wybierać standardowe kolby jak w opcji 1 na poniższym zdjęciu:

Za wszelkie błędy i niedomówienia przepraszam. Proszę ewentualnie o informacje co dodatkowo sprawdzić lub poprawić/dodać. W miarę możliwości czasowych postaram się wykonać ewentualne dodatkowe testy
I na koniec jeszcze kilka fotek:
Porównanie grotów/grzałek i wygląd stacji z drugiej strony ;>

V. Uwagi końcowe
Kolby od różnych producentów, a niekiedy nawet od różnych stacji mają niekiedy inny układ połączeń. Jestem właścicielem KSGER T12 oraz T12 Mini STC i w ten sposób się o tym przekonałem.
Dlatego w testach u mnie nie ma T12 Mini STC, bo niestety mam 2 kolby wykonane pod KSGER i nie można bez zmiany połączeń stosować ich zamiennie.
Ja początkowo miałem kolbę przygotowaną do Mini STC i po podpięciu jej do KSGER otrzymałem na wyświetlaczu ERROR. Na mini STC kolba działała prawidłowo. Schematy układu połączeń dla KSGER T12 z sieci nie zgadzały się z tym co otrzymałem od Chińczyka w zestawie.
Dla kolby fx-9501 i lutownicy na KSGER T12 układ połączeń kolby jest następujący:
SYGNAŁ | kolor kabla | PIN-KOLBA | PIN-WTYK/GNIAZDO |
czujnik ruchu | niebieski | przewód na czujnik ruchu-złoty pin
czujnik ruchu-srebrny pin na 3 pole grotu T12-PE | PIN 1 |
NTC10k | biały | przez NTC na 2 pole grotu T12 | PIN 2 |
PE | zielony | 3 pole grotu T12-PE | PIN 3 |
GND | czarny | 2 pole grotu T12 | PIN 4 |
+24VDC | czerwony | 1 pole grotu T12 | PIN 5 |

Dla kolby fx-9501 i lutownicy na Mini STC T12 układ połączeń kolby jest następujący:
SYGNAŁ | kolor kabla | PIN-KOLBA | PIN-WTYK/GNIAZDO |
GND | czarny | 2 pole grotu T12 | PIN 4,5 |
czujnik ruchu-srebrny pin | biały | - | PIN 3 |
PE | zielony | 3 pole grotu T12-PE | PIN 1 |
czujnik ruchu-złoty pin | niebieski | czujnik ruchu-złoty pin | PIN 4,5 |
+24VDC | czerwony | 1 pole grotu T12 | PIN 2 |
W tej wersji wystarczy kabel 4 przewodowy, ponieważ piny 4 i 5 są zwarte już w kontrolerze.

Grot T12 należy wygrzewać przez jakiś czas i dopiero wtedy przeprowadzać kalibrację. Jest to cenna uwaga jednego z forumowiczów.
Też zauważyłem, iż szczególnie nowy grot potrafi się dziwnie zachowywać przy pierwszym użyciu (duże skoki temperatury).
Tu info na ten temat od jednego z chińskich producentów:
Spoiler:
Why the temperature of the new T12 solder tip is jump?
Because the inside heating core of the new T12 solder tip did not go through the high temperature, so the first time to use will be a bit of temperature, generally without special treatment, the normal use of 1-2 days after the basic will not bounce. Such as the need to immediately effective, the general proposal to adjust the temperature to 380 ℃ -400 ℃, side of the solder tip to the tip of tin, burning 5-10 minutes after the shutdown, until the solder tip of the cooling and then re-boot! ( if 1 times no effect, then can be repeated 2-3 times). T12 is pulsating temperature warming, even if the display temperature is flashing, the tip of the real temperature is completely stable.
T12 jump temperature also are connected with the temperature control board of procedures, power of electrostatic and if it connect the ground.
Why the temperature of the new T12 solder tip is jump?
Because the inside heating core of the new T12 solder tip did not go through the high temperature, so the first time to use will be a bit of temperature, generally without special treatment, the normal use of 1-2 days after the basic will not bounce. Such as the need to immediately effective, the general proposal to adjust the temperature to 380 ℃ -400 ℃, side of the solder tip to the tip of tin, burning 5-10 minutes after the shutdown, until the solder tip of the cooling and then re-boot! ( if 1 times no effect, then can be repeated 2-3 times). T12 is pulsating temperature warming, even if the display temperature is flashing, the tip of the real temperature is completely stable.
T12 jump temperature also are connected with the temperature control board of procedures, power of electrostatic and if it connect the ground.
VI. Uzupełnienie od innych forumowiczów
Groty T12

Poniżej w plikach ustawienia menu KSGER T12.
A tutaj podstawki pod groty:

Cool? Ranking DIY