Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault megane 2 /1.5dci/2004 - multifunction module 1/wycieraczki/przód

-kris- 14 Nov 2018 21:33 1047 5
    -kris-
    Level 14  
    hi
    czy ktoś może zidentyfikować tą skrzynkę bezpiecznikową na zdjęciu
    - czy można ją prosto wymienić
    - czy może ma związek z immo renault megane 2 /1.5dci/2004 - multifunction module 1/wycieraczki/przód

pozdrawiam
    kris
  • Helpful post
    kaczor2502
    Level 14  
    Moduł UPC (moduł komfortu) nie ma związku z immo (z tego modułu wychodzi zasilanie do blokady kierownicy - a to już ma związek z immo). Demontaż bardzo prosty tak samo jak i montaż. Do demontażu koniecznie wymontować akumulator. Na module jest numer fabryczny (początek 82 .... ) i małym drukiem x84 n1,2 lub3 należy kupić moduł o tym samym oznaczeniu czyli x84 n1, x84 n2 lub x84n (wersja wyposażenia). Nic po wymianie nie trzeba programować. Można podpiąć pod clip-a i sprawdzić oraz usunąć ewentualne błędy.
    -kris-
    Level 14  
    hi
    dzięki "kaczor2502 ", a czy morze się orientujesz czy idę dobrym tropem , nie działające przednie wycieraczki
    - manetka pod kierownicą sprawdziłem wygląda dobrze,przejścia ,styki
    -bezpieczniki ,kabina i pod maską sprawdzone
    - kabelki od tego modułu do silnika wycieraczek sprawdzone
    - wycieraczki podłączone na krótko pracują
    - komputer nie pokazuje żadnych błędów ,włączenie wycieraczek poprzez komputer nie daje żadnych efektów, z tym
    że inne funkcje działają ,włączenie świateł, wentylatorów ,i.t.p. ( nie mam dostępu do clip - a ,działam na delphi ds)
    pozdrawiam
    kris
    kaczor2502
    Level 14  
    Miałem kiedyś ten sam problem z wycieraczkami i miałem uszkodzony ten moduł. Prawdopodobnie dostała się do niego woda - bardzo częsty przypadek, odepnij kostki i sprawdź czy nie ma na nich zielonego nalotu.
    genek1000
    Level 35  
    kaczor2502 wrote:
    Nic po wymianie nie trzeba programować. Można podpiąć pod clip-a

A typ alternatora nie jest ważny :?:
    Będzie prawidłowo sterował ładowaniem akumulatora jak będzie ustawiony na inny typ alternatora niz jest w pojeździe :?:
    kaczor2502
    Level 14  
    Z tego co wiem to nie ma z tym problemu, przez to jest wersja wyposażenia podana bo różne wersje wyposażenia miały różne alternatory. W swojej megane 2 jak wymieniłem ten moduł przez rok (bo tyle mniej więcej minęło do sprzedaży auta) nie miałem żadnych problemów, nic w clipi-e nie zmieniałem po wymianie (nie było takiej potrzeby).