Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skytec spl 1000 spalanie tranzystora

pedroborges 15 Nov 2018 12:51 2019 2
  • #1
    pedroborges
    Level 2  
    Dobrze, mam problem ze wzmacniaczem.

    Podłączyłem wzmacniacz i po podłączeniu kabla wyjściowego głośnik spalił trochę tranzystorów, diod i rezystorów.
    Zmierzyłem multimetrem, aby zobaczyć, co zostało spalone i wymienione.

    Włączyłem wzmacniacz i podłączyłem kabel wyjściowy wzmacniacza do głośnika i zabrzmiało to, ale dźwięk był niski i słychać było hałas.

    Wyłączyłem wzmacniacz i włączyłem go ponownie, wydając dźwięk i spaliłem tranzystor tip41

    Zmierzyłem już rezystory, tranzystory w pobliżu końcówki 41 i końcówki 42, diody i wszystko jest w porządku. po prostu spaliłem końcówkę 41

    Dzieje się tak w kanale B wzmacniacza, w kanale A pierścienie wzmacniacza są nienaganne

    co to może być?
  • #2
    aksakal
    Tube devices specialist
    Na zdjęciu schemat koncowky . Odłącz głośnik od niesprawnego kanału i sprawdź napięcie na jego gniazdach. To napięcie w normie nie musi przekraczać 50-60mV. Jeśli więcej - odlutuj tranzystory TIP41 TIP42 i znów wymierzyj napięcie na gniazdach. Jeśli znów napięcie będzie przekraczało wskazane znaczenie - sprawdź tranzystory T9 T10. skytec spl 1000 spalanie tranzystora
  • #3
    pedroborges
    Level 2  
    Dziękuję, dostałem to dotykając kanału B wzmacniacza. ale coś mi się stało. Zacząłem grać, a kiedy podniosłem nieco głośność we wzmacniaczu zaczęło nagrywać wzmacniacz w pobliżu końcówki tranzystora41c i końcówki tranzystora42c kanału B

    Dodano po 14 [godziny] 11 [minuty]:

    skytec spl 1000 spalanie tranzystora
    Kanał B już grał, podniósł nieco głośność potencjometru wzmacniacza i zaczął spalać i spalać opór, jak widać na obrazie.


    również spalono tip41c i tip42c