janek1815 napisał: Jak układ jest zabezpieczony podczas rozruchu przed nadmiernym wzrostem napięcia? Ustawiasz po prostu aby napięcie było 14V i kręcisz rozrusznikiem?
Nie ma takiego zabezpieczenia. Jak niby napięcie ma wzrosnąć? Przecież transformator nie wydusi z siebie więcej napięcia to po pierwsze a po drugie jest regulator.
jaca271 napisał:
Czytałem o naprawdę dziwnych rozwiązaniach,a tu niestety trafo (coś) i prostownik 100A.
A niby co ma być więcej? Jest odpowiednie napięcie i prąd. Trafo nie jest (coś), uwierz jest to naprawdę konkretny transformator. Przypominam to ma wspomagać rozruch.
janek1815 napisał:
Ja mam diody 250A z potężnymi radiatorami i transformator od spawarki. Prądu nie braknie tylko właśnie ograniczenie aby zabezpieczyć elektronikę.
Jeśli napięcie z trafo będzie odpowiednie po wyprostowaniu to co chcesz ograniczać?
jaca271 napisał:
Zaszła potrzeba startu z innego aku, miałem zamontowany miernik napięcia i przy 11.1 V ni hu hu nie dało rady..Sąsiad ma właśnie takie ustrojstwo, wielkość niezłej spawarki na kołach.
Co ciekawe, w momencie trybu rozruchu to coś dawało 18 V. Amperaż nie mam pojęcia ,ale rozrusznik chciało wyrwać. Auto odpaliło i nic mu nie było po takim strzale.
Jeśli przy 11.1V nie kręcił to albo brakowało prądu albo rozrusznik szrot. Odpalanie przy napięciu 18V... pogratulować pomysłu.
Kajox napisał:
Wykonanie schludne. Gdy widzę słowa wspaganie rozruchu lub prostownik rozruchowy to mam od razu usmiech na twarzy. Wyobrazam sobie użytkownika tego sprzętu kręcacego kilka, kilkanaście minut.
Jak pisałem wcześniej urządzenie było robione dla konkretnego świadomego użytkownika. Było robione specjalnie dla niego i on doskonale wie jak tego używać.
Funkcja ładowania to tylko opcja, nie musi być zabezpieczenia przed przeładowaniem bo nikt tego nie pozostawi na noc bez nadzoru.
eurotips napisał:
Dlatego że ma takie "fragmenty" że może zagotować trafo zupełnie nie obciążone.
Podłącz marketowy miernik pobieranej mocy i na biegu jałowym sprawdź pobieraną moc w całym zakresie regulacji U2008. Upewnij się że rzeczywiście nie ma takiego położenia gdzie trafo pobiera kosmiczną moc na biegu jałowym i chociaż oznacz ten punkt i unikaj potem nastaw w jego pobliżu.
Osobiście bałbym się podłączyć to ustrojstwo do swojego auta. Może w starszych autach nie narobi szkód ale w tych nowszych to może być prawdziwa "masakra prostownikiem z funkcją rozruchu"
Nie zauważyłem żadnych takich zachowań tego regulatora.
Wytłumacz jak ten prostownik może cokolwiek uszkodzić?
brofan napisał:
Mam zastrzeżenia co do miernika, bo on jest chyba przewidziany na prąd max 10 A . Przy rozruchu może "nie przeżyć " szoku.
eurotips napisał:
W zastosowanym mierniku VC288 bocznika ma wartość 0.01R
Przy 100A spowoduje spadek 1V ale takie mierniki są też do kupienia na 100A max i wtedy bocznik nie jest lutowany na pcb .
No ale jak kolega wyżej napisał, bez schematu trudno coś więcej ocenić bo wszystkiego trzeba się domyślać.
Przecież napisałem że miernik prądu ma zakres do 150A.
Schemat podłączenia miernika to jest ten ostatni z linku.
http://www.dareltek.pl/pliki/OpisRB.pdf