Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Zmywarka Whirlpool ADG 6240/1 FD - błąd F6 E5

15 Lis 2018 16:50 1479 20
  • Poziom 7  
    Witam.
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240/1 FD, błąd F6 E5 - z tego co znalazłem do tej pory jest to błąd ze spryskiwaczami, a więc sprawdzone i dalej wystepuje ten sam blad. Czujnik ow wymieniony, rozdzielacz trójdrożny który też miał być przyczyną wymieniony i zaczynam się pomału poddawać. Ogólnie zmywarka przed wymiana zaworu trojdroznego nie chciała pobierać wody, po wymianie pobrała wodę, słychać było że włączają się spryskiwacze, po czym gaśnie światełko na dole, znowu się zaświeca ale już zaczyna wypompowywać wodę i pokazuje na nowo ten sam blad.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Podaj kod serwisowy dwunastocyfrowy zaczynający się na 85...
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Sprawdź przepływomierz, a jesteś pewien, że błąd to F6 E5?
  • Poziom 7  
    młody2066 napisał:
    Sprawdź przepływomierz, a jesteś pewien, że błąd to F6 E5?
    Wyświetla się F6 E5 teraz migają za każdym razem gdy chce puścić cykl. Nawet po wyłączeniu przy otwartej zmywarce po chwili mruga na nowo. Brak jakichkolwiek wycieków.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Sprawdź zabezpieczenie przeciw zalaniu.
    Może mikrowyłącznik jest wciśnięty lub uszkodzony.
    Wtedy byłby błąd F6E4 blisko...
  • Poziom 7  
    młody2066 napisał:
    Sprawdź zabezpieczenie przeciw zalaniu. Może mikrowyłącznik jest wciśnięty lub uszkodzony. Wtedy byłby błąd F6 E4 blisko...
    Zabezpieczenie jest ok., a przepływomierz gdzie znajdę? Po lewej stronie koło zbiornika z solą?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 19  
    Tak
    Jest tam turbinka i kontaktron.
  • Poziom 19  
    Masz miernik? Ja sprawdzam to w ten sposób, że podłączam miernik do płytki z kontaktronem, miernik ustawiam na "piszczek" i podczas pobierania wody powinien "piszczek" przerywać regularnie. Może ktoś sprawdza w inny sposób, ale ja w ten sposób sprawdzam tachometry i sposób mnie nie zawiódł.
  • Poziom 7  
    młody2066 napisał:
    Masz miernik? Ja sprawdzam to w ten sposób, że podłączam miernik do płytki z kontaktronem, miernik ustawiam na "piszczek" i podczas pobierania wody powinien "piszczek" przerywać regularnie. Może ktoś sprawdza w inny sposób, ale ja w ten sposób sprawdzam tachometry i sposób mnie nie zawiódł.
    Jednak ona nie chce puścić teraz żadnego cyklu odrazy migają te błędy. Po włączeniu cyklu słychać kliknięcie od zaworu trójdrożnego gaśnie wszystko i włącza się wypompowywanie 🤔
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 19  
    A program testowy przechodzi do końca?
  • Poziom 7  
    młody2066 napisał:
    A program testowy przechodzi do końca?
    Jak się go włącza? Bo jeżeli chodzi o przytrzymanie x to po zamknięciu zaczyna wypompowywać wodę niby kończy bo wszystko gaśnie, nie ma błędów. Przy czym przy próbie puszczenia jakiegokolwiek cyklu odrazy wywala błędy. Gaśnie próbuje wypompowywać wodę, której tam niema i tak w kółko.
    Edit:
    Znalazłem gdzieś że przy tych błędach to programator nie jestem przekonany ale dzisiaj po robocie spróbuję go wyciągnąć i zobaczyć czy czasem się coś tam nie popaliło. Puściłem program testowy pobiera wodę włącza pompę, spryskiwacze i pochwali wywala błąd F6 E5 i zaczyna wypompowywać wodę.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 19  
    Sprawdź przepływomierz.
    Błąd wskazuje na niego.
  • Poziom 19  
    Tak
    Musisz to mieć zamontowane i włączyć zmywarkę żeby pobierała wodę i wtedy miernikiem zmierzyć.
  • Poziom 7  
    Witam.
    Przelutowałem nowy kontaktron z tym, że nie było tej samej wielkości, ale pan w sklepie powiedział, że jak się zmieści to będzie Oki. Zamontowałem dalej te same błędy, ale popukałem w okolicy turbinki i tu coś dziwnego poszło i przeszło program testowy zero błędów. No więc zapodalem jeszcze raz i znowu ok. Włączyłem więc normalny cykl, długo myślała zanim nabrała wodę, ale wystartowała jednak niedługo nacieszyłem się bo wyskoczył błąd F6 E7. Musiałem to zostawić, ale jak wrócę będę walczył dalej.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 19  
    Błąd przepływomierza. Czy przepływomierz nie jest zabrudzony? Często jak jest brązowy od wody to tak się dzieje, kontaktron nie widzi magnesu na turbinie.
  • Poziom 7  
    Podsumowując przepływomierz był walnięty pierwszy kontaktron był za duży i przy pukaniu strzelił. Kupiłem mniejszy koszt 1.50, a po wlutowaniu wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003