Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Whirlpool ADG 6240/1 FD - błąd F6 E5

Richard612 15 Nov 2018 16:50 4284 20
    Richard612
    Level 9  
    Witam.
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240/1 FD, błąd F6 E5 - z tego co znalazłem do tej pory jest to błąd ze spryskiwaczami, a więc sprawdzone i dalej wystepuje ten sam blad. Czujnik ow wymieniony, rozdzielacz trójdrożny który też miał być przyczyną wymieniony i zaczynam się pomału poddawać. Ogólnie zmywarka przed wymiana zaworu trojdroznego nie chciała pobierać wody, po wymianie pobrała wodę, słychać było że włączają się spryskiwacze, po czym gaśnie światełko na dole, znowu się zaświeca ale już zaczyna wypompowywać wodę i pokazuje na nowo ten sam blad.
  • Helpful post
    młody2066
    Level 20  
    Podaj kod serwisowy dwunastocyfrowy zaczynający się na 85...
  • Helpful post
    młody2066
    Level 20  
    Sprawdź przepływomierz, a jesteś pewien, że błąd to F6 E5?
    Richard612
    Level 9  
    młody2066 wrote:
    Sprawdź przepływomierz, a jesteś pewien, że błąd to F6 E5?
    Wyświetla się F6 E5 teraz migają za każdym razem gdy chce puścić cykl. Nawet po wyłączeniu przy otwartej zmywarce po chwili mruga na nowo. Brak jakichkolwiek wycieków.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    młody2066
    Level 20  
    Sprawdź zabezpieczenie przeciw zalaniu.
    Może mikrowyłącznik jest wciśnięty lub uszkodzony.
    Wtedy byłby błąd F6E4 blisko...
    Richard612
    Level 9  
    młody2066 wrote:
    Sprawdź zabezpieczenie przeciw zalaniu. Może mikrowyłącznik jest wciśnięty lub uszkodzony. Wtedy byłby błąd F6 E4 blisko...
    Zabezpieczenie jest ok., a przepływomierz gdzie znajdę? Po lewej stronie koło zbiornika z solą?
    młody2066
    Level 20  
    Tak
    Jest tam turbinka i kontaktron.
    młody2066
    Level 20  
    Masz miernik? Ja sprawdzam to w ten sposób, że podłączam miernik do płytki z kontaktronem, miernik ustawiam na "piszczek" i podczas pobierania wody powinien "piszczek" przerywać regularnie. Może ktoś sprawdza w inny sposób, ale ja w ten sposób sprawdzam tachometry i sposób mnie nie zawiódł.
    Richard612
    Level 9  
    młody2066 wrote:
    Masz miernik? Ja sprawdzam to w ten sposób, że podłączam miernik do płytki z kontaktronem, miernik ustawiam na "piszczek" i podczas pobierania wody powinien "piszczek" przerywać regularnie. Może ktoś sprawdza w inny sposób, ale ja w ten sposób sprawdzam tachometry i sposób mnie nie zawiódł.
    Jednak ona nie chce puścić teraz żadnego cyklu odrazy migają te błędy. Po włączeniu cyklu słychać kliknięcie od zaworu trójdrożnego gaśnie wszystko i włącza się wypompowywanie 🤔
    młody2066
    Level 20  
    A program testowy przechodzi do końca?
    Richard612
    Level 9  
    młody2066 wrote:
    A program testowy przechodzi do końca?
    Jak się go włącza? Bo jeżeli chodzi o przytrzymanie x to po zamknięciu zaczyna wypompowywać wodę niby kończy bo wszystko gaśnie, nie ma błędów. Przy czym przy próbie puszczenia jakiegokolwiek cyklu odrazy wywala błędy. Gaśnie próbuje wypompowywać wodę, której tam niema i tak w kółko.
    Edit:
    Znalazłem gdzieś że przy tych błędach to programator nie jestem przekonany ale dzisiaj po robocie spróbuję go wyciągnąć i zobaczyć czy czasem się coś tam nie popaliło. Puściłem program testowy pobiera wodę włącza pompę, spryskiwacze i pochwali wywala błąd F6 E5 i zaczyna wypompowywać wodę.
    młody2066
    Level 20  
    Sprawdź przepływomierz.
    Błąd wskazuje na niego.
    młody2066
    Level 20  
    Tak
    Musisz to mieć zamontowane i włączyć zmywarkę żeby pobierała wodę i wtedy miernikiem zmierzyć.
    Richard612
    Level 9  
    Witam.
    Przelutowałem nowy kontaktron z tym, że nie było tej samej wielkości, ale pan w sklepie powiedział, że jak się zmieści to będzie Oki. Zamontowałem dalej te same błędy, ale popukałem w okolicy turbinki i tu coś dziwnego poszło i przeszło program testowy zero błędów. No więc zapodalem jeszcze raz i znowu ok. Włączyłem więc normalny cykl, długo myślała zanim nabrała wodę, ale wystartowała jednak niedługo nacieszyłem się bo wyskoczył błąd F6 E7. Musiałem to zostawić, ale jak wrócę będę walczył dalej.
    młody2066
    Level 20  
    Błąd przepływomierza. Czy przepływomierz nie jest zabrudzony? Często jak jest brązowy od wody to tak się dzieje, kontaktron nie widzi magnesu na turbinie.
    Richard612
    Level 9  
    Podsumowując przepływomierz był walnięty pierwszy kontaktron był za duży i przy pukaniu strzelił. Kupiłem mniejszy koszt 1.50, a po wlutowaniu wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc.