Witam, ostatnio kupiłem tani kabel Midi-Usb. Jak testowałem niby działał dobrze. Parę dni temu podłączyłem ten kabelek do Alesis D4 i niby wysyłało dobrze ale już z odbiorem danych były jakieś problemy. Złe dane przychodziły od urządzenia a czasem nawet losowe jakby jakieś zakłócenia od urządzenia ale okazało się że to nie wina Alesis D4, tylko kabelek jak to chiński wyrób, oszczędny w częściach. Jak zajrzałem do środka okazało się że nie ma tam transoptora, więc nie spełniało standardów midi. Na płytce było nawet miejsce na jakiś transoptor tylko 4 pinowy (u1). Postanowiłem dodać swój, użyłem 6n138 i oraz dwa dodatkowe rezystory i diodę. Na płytce też jest miejsce na te części (r5 i d1) . Po zlutowaniu wszystkiego , okazało się że kabelek teraz działa jak trzeba. Jakby ktoś chciał taką przeróbkę sobie zrobić, podaje dalej co i jak.
Oto spis części potrzebnych do przeróbki:
- transoptor 6n138 ( ja użyłem w obudowie DIL-8, trochę go spłaszczyłem pilnikiem )
- rezystory smd (r5) 220ohm i 10k
- dioda smd (d1) 1n4148
Na obrazku narysowałem kolorami miejsca zmian , co i gdzie jest, kolejność postępowania...
1. Przelutować kabelek o jeden pin w prawo - kolor żółty ( patrz na strzałkę )
2. Wylutować rezystor smd r11 - kolor niebieski
3. Przylutować rezystor r5 - kolor zielony
4. Przylutować diode d1 - kolor zielony
5. Przylutować transoptor w miejsce u1,
pin 2 (6n138) -> u1 pin 1
pin 3 (6n138) -> u1 pin 2
pin 1,4 (6n138) pozostawiamy wolne
pin 6 (6n138) -> lutujemy do rezystora r10 od strony układu scalonego przejściówki
między pin 7 a pin 5 (6n138) dajemy rezystor 10k - kolor biały
pin 8 (6n138) do vcc - kolor jasny czerwony
pin 5 (6n138) do gnd - kolor ciemny czerwony
6. !!! sprawdzić czy wszytko jest dobrze i nie ma zwarć !!!
7. Gotowe...

Cool? Ranking DIY