logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta Teka GKST60 DZB PROFI - Błąd E2 - szybkie przegrzanie pól (głównie 2)

fiolet 18 Lis 2018 03:02 2460 8
REKLAMA
  • #1 17566996
    fiolet
    Poziom 10  
    Płyta Teka GKST60 DZB PROFI coraz częściej się przegrzewa i wyłączają się pola. Wyskakuje na przegrzanych polach migający błąd E2. Przeważnie 2 przednie, ale i kilkakrotnie wyłączyły się wszystkie. Po wystudzeniu ponownie działają. Zaczęło się to już jakiś czas temu, ale problem narasta tzn. coraz szybciej dochodzi do przegrzania... Czasami nawet nie idzie już ugotować ziemniaków - gdzie czas gotowania jest w miarę krótki, a o ugotowaniu obiadu na 4 polach na raz, nie ma nawet mowy.

Z racji tego, że ostatnio padają mi sprzęty jak muchy, nie mam szans w chwili obecnej kupić nowej płyty, a zbliżają się święta - są jakieś szanse naprawy? Szukałem "czujnika przegrzania"- jednak takiej części nie znalazłem. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17567010
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Zadbaj o właściwe chłodzenie płyty.
    Po tylu latach to pewnie zarośnięta pajęczynami i oblepione otwory wentylacyjne i wentylatory.
  • REKLAMA
  • #3 17567973
    fiolet
    Poziom 10  
    No płyta ma 8 lat - jest z 2010r. Była czyszczona - nic to nie dało ;-(.
  • #4 17568071
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Czy płyta ma właściwe chłodzenie? Przez właściwe chłodzenie rozumiem swobodny dopływ powietrza do wentylatorów, i swobodny wypływ ciepłego powietrza. To oznacza, że w tylnej ściance szafki musi być wycięty spory otwór (dopływ), i nie tylko to. Jeżeli szafki posiadają na dole cokół, to tam też musi być kratka wentylacyjna. Wypływ, niczym nie hamowany zapewni szczelina z przodu, po blatem. Z reguły w instrukcjach montażu jest napisane "min 5 mm", ale należy zwrócić uwagę na słówko "min". Dobra szczelina to 10 mm lub nawet 15. Tak wynika z praktyki. A słowem kluczowym jest tutaj "przepływ". Wentylatory nie mogą zaciągać ciepłego powietrza "wyrzuconego" przez płytę. Bo co to za chłodzenie? A objaw dość typowy dla płyty, która się przegrzewa.
  • #5 17568223
    fiolet
    Poziom 10  
    Pod płytą jest piekarnik w szafce 'otwartej" bez tyłu i góry. Jest wiec dobre 7-10 cm przestrzeni miedzy płytą a piekarnikiem i "luz" między ścianą. Fakt w blacie nie ma żadnych dodatkowych otworów, a blat ze szczelną listwą przyścienną z gumą do ściany prosto.
  • REKLAMA
  • #6 17568287
    malyjasiu
    Poziom 19  
    To, w jakiej odległości jest piekarnik od płyty, w żaden sposób nie świadczy, czy płyta ma chłodzenie. 1. Czy wentylatory mogą swobodnie pobierać dowolną ilość chłodnego! powietrza? 2. Czy ciepłe powietrze wylatujące z płyty w przedniej jej części może bez przeszkód wydostać się na zewnątrz? Na zewnątrz nie oznacza nad piekarnik, tylko poza szafkę. Tak, by wentylatory z powrotem go nie wciągnęły. Odnośnie punktu 1. Nie ma tylnej ścianki szafki. To dobrze, ale niewystarczająco. Bo skąd ma się brać za szafką powietrze dla wentylatorów? Do 120 l/min? Dlatego w cokole szafki musi być kratka, żeby za szafkami nie stworzyło się podciśnienie. Bo wtedy wentylator na pewno zassie ciepłe powietrze wychodzące z płyty. Kluczowe jest określenie "swobodny przepływ". KAŻDA płyta indukcyjna musi mieć dobre chłodzenie.
  • #7 17586662
    fiolet
    Poziom 10  
    Dzisiaj w końcu znalazłem czas aby się za nią wziąć. Fakt pod płytą było zaś dość dużo syfu jednak płyta w środku nie bardzo zasyfiona. Tak to wygląda - jak zwiększyć w moim przypadku dopływ powietrza?
    Płyta Teka GKST60 DZB PROFI - Błąd E2 - szybkie przegrzanie pól (głównie 2) Płyta Teka GKST60 DZB PROFI - Błąd E2 - szybkie przegrzanie pól (głównie 2) Płyta Teka GKST60 DZB PROFI - Błąd E2 - szybkie przegrzanie pól (głównie 2) Płyta Teka GKST60 DZB PROFI - Błąd E2 - szybkie przegrzanie pól (głównie 2) Płyta Teka GKST60 DZB PROFI - Błąd E2 - szybkie przegrzanie pól (głównie 2)
  • REKLAMA
  • #8 17587114
    malyjasiu
    Poziom 19  
    O kurde. Myślałem, że to rozmawiamy o indukcji :). Nie spojrzałem na typ płyty. W zwykłej ceramicznej nie trzeba tak dbać o chłodzenie. Nie widać żadnych śladów przegrzania, przynajmniej na tych zdjęciach. Ja bym stawiał na moduł sterowania. Ale to zgadywanka, jeżeli nie mam dostępu do płyty.
  • #9 17587262
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Także wystukałem, patrze indukcja. A nie spojrzałem na wyniki wyszukania.
    Możliwe, ze jak gotuje się na przednich polach, to elektronika nagrzewa się i powoduje to usterkę. Mogą być elektrolity uszkodzone, zimne luty...

Podsumowanie tematu

✨ Płyta indukcyjna Teka GKST60 DZB PROFI doświadcza problemu przegrzewania się, co skutkuje wyłączaniem pól grzewczych i wyświetlaniem błędu E2, szczególnie na przednich polach. Użytkownik zauważył, że problem narasta, a czas gotowania staje się coraz dłuższy. W odpowiedziach podkreślono znaczenie odpowiedniego chłodzenia, w tym swobodnego przepływu powietrza do wentylatorów oraz ich wydajności. Zwrócono uwagę na konieczność zapewnienia odpowiednich otworów wentylacyjnych w szafce, aby uniknąć podciśnienia. Niektórzy sugerowali, że problem może leżeć w module sterowania lub uszkodzonych komponentach elektronicznych, a nie w chłodzeniu. Użytkownik poszukiwał również czujnika przegrzania, jednak nie znalazł takiej części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA