Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze światłami w przyczepie

18 Lis 2018 14:22 804 11
  • Poziom 3  
    Jestem tu nowy i jeśli wybrałem zły dział proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego.
    Uprzedzam że szukałem pomocy w google i nie znalazłem odpowiedzi.
    Sprawa wygląda tak. Wymieniałem okablowanie w przenośnym oświetleniu do przyczep (kabel i wtyk 7pin) zastosowałem puszkę hermetyczną a w niej listwe do rozdzielenia lampy prawej i lewej (tylko stop i masa zrobione są z jednego wyjścia na prawo i lewo) w lampie jest podwójna żarówka (stop i pozycja w jednym) i pojedyńcza kierunkowskazu.
    Kierunkowskazy działają poprawnie jednak stop i pozycja po lewej i prawej nie działa. Masa dochodzi wszędzie. Jednak jak sprawdziłem miernikiem włożenie żarówki powoduje że przewód podpięty do kierunkowskazu jakoś łączy się z przewodem od stopu i pozycji. Kiedy wyjmę żarówkę wszystko jest osobno jal należy. Co może być powodem i jak go wyeliminować?
  • Poziom 38  
    dino9991 napisał:
    włożenie żarówki powoduje że przewód podpięty do kierunkowskazu jakoś łączy się z przewodem od stopu i pozycj


    Możesz coś więcej napisać :?:

    Opisz jak podłączyłeś przewody we wtyczce i w lampach,mile widziane fotki.
  • Poziom 3  
    Problem ze światłami w przyczepie

    mawerix123
    wtyczka jest połączona zgodnie z normą PN-83/S-76055 a w lampie połączone jest tak jak na schemacie

    problem polega na tym że żarówka świateł stopu i pozycji po włożeniu w oprawkę powoduje że kiedy sprawdzam miernikiem samiczkę kierunku z samiczką stopu jest sygnał oraz przy sprawdzeniu samiczki kierunku z samiczką pozycji jak i sprawdzeniu samiczek kierunków... tak jest w obu lampach.. masa dochodzi wszędzie
    pin 1 6 3 4 każdy z każdym daje sygnał gdzie nie powinny bo przecież nie są ze sobą połączone
    kabel kupiłem nowy
    na czym może polegać problem?
  • Poziom 38  
    dino9991 napisał:
    Jednak jak sprawdziłem miernikiem włożenie żarówki powoduje że przewód podpięty do kierunkowskazu jakoś łączy się z przewodem od stopu i pozycji. Kiedy wyjmę żarówkę wszystko jest osobno jal należy.


    Żarówka zamyka obwód do masy to normalne zjawisko.

    dino9991 napisał:
    wtyczka jest połączona zgodnie z normą PN-83/S-76055 a w lampie połączone jest tak jak na schemacie


    Czyli wygląda dobrze, jeśli wtyczka jest podłączone odpowiednio to wszystko powinno działać.

    dino9991 napisał:
    masa dochodzi wszędzie
    pin 1 6 3 4 każdy z każdym daje sygnał gdzie nie powinny bo przecież nie są ze sobą połączone
    kabel kupiłem nowy
    na czym może polegać problem?


    Zrób pomiary napięcia.
  • Poziom 3  
    Kierunki działają a pozycja i stop nie i nie wiem jak to naprawić :/ a wszystko jest podpięte
    Zwarcia nie ma bezpieczniki są całe prąd idzie z gniazdka do świateł
  • Poziom 34  
    Pod zaciskiem we wtyczce przewód lamp obrysowych [ postojowych] powinien być wpięty pod numer we wtyczce 58 natomiast przewód stop powinien być wpięty pod zacisk we wtyczce 54
  • Poziom 3  
    Problem ze światłami w przyczepie

    Złożone mam zgodnie z tym schematem a masa idzie z gniazda w traktorze (gniazdo jest sprawne i znormalizowane)
  • Moderator - SAT
    Nie zamieniłeś "stron" wtyku?
    Tzn pin 6 z pinem 2 oraz pin 5 z pinem 3?
  • Poziom 34  
    Najpierw sprawdż wyjście na gnieżdzie ciągnika 1 - lewy kierunkowskaz 4 prawy kierunkowskaz 3 masa ciągnika 5 światło pozycyjne i tu może byc zarówno lewe jak i prawe oraz stop już nie pamiętam ale w gnieżdzie powinien być w pozycji 2 lub 6 Tylko żarówka z oprawką dwa kabelki i i po robocie.
  • Poziom 3  
    Problem naprawiony sam z siebie przy elektryku wszystko zadziałało
    Prąd boi się elemtryka hehe
    Dzięki za pomoc i pozdrawiam zamykam temat :)