Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] LCD Sony KDL-40R450B - Wyłącza się 3 razy i potem dioda miga 6 razy na czerwono

janomo 19 Nov 2018 15:01 8691 10
    janomo
    Level 24  
    Witam.
    Objawy dokładnie jak w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16589863#16589863
    Zatem problem z układem podświetlenia.
    Rozbieram matrycę i okazuje się że wszytkie diody świecą prawidłowo. Sprawdzam dokładnie z osobna każdy pasek - wszystkie biorą taki sam prąd, świecą ładnie równo. Złącza dobrze kontaktują. Po podłączeniu płyty głównej bez matrycy na chwilę 1 raz włącza się podświetlenie ( main nie wykrywa matrycy )ale święcą wszystkie diody ładnie równo.
    Wydaje mi się że problem będzie z driverem, IC na płycie głównej jest mocno wygrzany. Ktoś miał już taki problem? Może ktoś coś podsunie?

TV wielokrotnie włączany zawsze się wyłączał, w końcu "zaskoczył" i zaczął działać. Klientowi też tak raz zrobił, nie chciał się włączyć, w końcu zaskoczył i kilka dni działał.
    Czego się czepiać?
    janomo
    Level 24  
    Również jestem przekonany że problem będzie jednak z diodami w podświetleniu. TV zaczął regularnie na zimno mieć problemy z włączeniem, startuje zazwyczaj po 2 wyłączeniach podświetlenia. Na razie klientowi oddałem TV żeby mógł oglądać bo nie chcę robić kosztów i wymieniać całego podświetlenia - tym bardziej że nie mam 100% pewności. Gdy znów przestanie się włączać klient ma przywieźć - mam nadzieję że wtedy uda się zlokalizować wadliwą diodę.
    GanCegall
    Level 38  
    janomo wrote:
    Po podłączeniu płyty głównej bez matrycy na chwilę 1 raz włącza się podświetlenie

czyli coś z self-test, ta płyta nie powinna startować bez podpiętej matrycy, a co ciekawe czasem nie startuje i wywala błąd w przypadku nie podłączonych głośników :-)
    janomo
    Level 24  
    TV działał poprawnie kilka miesięcy, aż znów przestał się włączać. Klient próbował go przez tydzień włączyć - nie udało się mu. Po przywiezieniu do mnie TV włączył się prawidłowo za 2 razem. Zastanawiam się jeszcze nad podmianą BD9397EFV. Widać że mocno się grzeje. Chociaż doświadczenie podpowiada że to problem z diodami. Ktoś coś podpowie jeszcze?
    Andrzej4567
    Level 20  
    Witam. Czy teraz też miga 6 razy? Czy wcześniej w menu zmniejszyłeś podświetlenie?
    Ogólnie mówiąc prawdopodobnie masz uszkodzone podświetlenie w matrycy, main też trzeba sprawdzić (stąd ta wysoka temperatura BD9397). Przypuszczam, że bez dokładnego sprawdzenia maina, bęndą z tym telewizorem kłopoty. Ktoś już wcześniej pisał, że przy Sony z kodem błędu 6, musiał wymieniać main na drugi. Mógłbym ci ten main sprawdzić i ewentualnie doszykować, ale nie mam aktualnie takiego telewizora na stanie, musiałby być cały telewizor.
    janomo
    Level 24  
    Dioda miga 6 razy jeśli przy włączeniu TV zgaśnie podświetlenie 3 razy - wtedy już nie próbuje wystartować i miga dioda. Zgaśnięcie TV w czasie grania występuje niezmiernie żadko, zazwyczaj są problemy ze startem. Pokazuje się logo Sony - podświetlenie pracuje kilka sekund i gaśnie. No i TV próbuje znów się włączyć. Czasem startnie za pierwszym razem, czasem za drugim lub trzecim takim wyłączeniem.
    A na czym miało by polegać to sprawdzenie maina?
    Czy na płycie głównej oprócz IC sterującego podświetleniem mogłoby jeszcze coś szwankować przy takiej usterce?
    mailo
    Level 26  
    A procesor to jak się dowiaduje żeby migać 6x ?

Może da mu się powiedzieć, żeby nie migał ?
    Dorian Olech
    Level 29  
    Wczoraj naprawiałem ten model Sonego, identyczne zachowanie (3 razy próba wejścia z logo Sony, a później 6 mrugnięć leda na czerwono) uszkodzone były ledy. Sprawdź je dokładnie.
    janomo
    Level 24  
    W końcu wyszło "szydło z worka".
    Jedna z diod ewidentnie miała problemy z "zaświeceniem się".
    Ze względu na widoczne ślady wygrzania diod udało mi się klienta namówić na wymianę kompletnego podświetlenia na nowe listwy - nie używki.
    Po wymianie wszystko ładnie działa.