Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
RenexRenex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SAMSUNG NP550P7C - Działa na zasilaczu, działa na baterii czasem ładuje.

20 Lis 2018 11:57 435 10
  • Poziom 3  
    Witam mam problem z laptopem SAMSUNG NP550P7C po upadku na lewą stronę ( przy złączu zasilania ).

    Laptop działa w pełni pod zasilaczem bez baterii .

    Laptop działa w pełni na baterii .

    Laptop ładuje baterię do 100 % kiedy jest wyłączony.

    Laptop ładuje baterię do 100 % kiedy jest włączony z uruchomionym BIOSem i interakcje nie przerywają ładowania .

    Problem występuje podczas podłączenia do ładowania na baterii oraz uruchomieniu systemu.

    Do czasu jakiejkolwiek interakcji z laptopem na włączonym systemie ładuje baterię bez problemu.

    Podłączenie USB , wciśnięcie klawisza czy touchpada przerywa ładowanie i powoduje zwarcie czego stukiem jest gaśnięcie diody na zasilaczu.
    Dopiero po odłączeniu zasilacza z gniazdka na parę minut ponownie zapala diodę.

    Po rozkręceniu na części pierwsze wszystko wygląda ok brak uszkodzeń na płycie czy spuchniętych kondensatorów.

    Prosiłbym o pomoc w diagnozie ponieważ pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • RenexRenex
  • Pomocny post

    Poziom 35  
    Trzeba sprawdzić dokładnie tor od kabla zasilającego do gniazda i pomiaru kluczy wejściowych, okolice gniazda są delikatne, brak dokładnego styku lub wadliwy klucz i wzrost poboru prądu przy włączonym systemie może powodować różne anomalia. Rozumiem, że po poskładaniu usterka nadal występuje
  • Poziom 3  
    Sprawdzałem wcześniej tor kabla zasilającego do gniazda to nie to. Gniazdo jest też w pełni sprawne. Po poskładaniu jak i bez składania ten sam problem.

    Sprawdzałem też na Linuxie i problem nie występuje.

    Sprawdzałem tez napięcia na kondensatorach i wszystko jest ok .
  • RenexRenex

  • Poziom 35  
    Podłącz zasilacz serwisowy i zobacz co on pokaże na poborze prądu. Sprawdziłeś te klucze wejściowe?
  • Poziom 3  
    Niestety tu moja wiedza się kończy :) nie posiadam takiego zasilacza jedynie miernik. I termin kluczy wejściowych tylko mignął mi kiedyś . Chodzi i napięcia na sekcji zasilania pod drodze do sekcji ładowania ?
  • Pomocny post

    Poziom 35  
    Tak, sa tam takie dwa mosfety, wstaw w takim razie amperomierz na zasilaniu płyty, tylko że pamiętaj miernik można tylko chwile mieć podłączony na amperomierzu.
  • Poziom 3  
    Chyba udało mi się zlokalizować usterkę . Na mojej płycie nie chce coś ostrości złapać ale pokaże na zdjęciu z neta :

    https://i.gyazo.com/ce53dc1e701493c29e7b887dcebef011.png

    Brak elementu zaznaczonego na czerwono to Mosfet tak ?

    Gdzie ewentualnie można sprawdzić parametry i kupić podobny bo schematy dostępne na necie nie zawierają informacji na ten temat przynajmniej te które znalazłem.

    Gdzie mógłbym taki zakupić bądź ewentualnie czy mogę wylutować z jakiś cześci mam dość dużo starych kart graficznych czy płyt na strychu.
  • Pomocny post

    Poziom 35  
    Zmierz ten drugi czy ma zwarcie jak ma znaczy to są dławiki, można wstawić drut, i oblutuj od razu dobrze tego obok.
  • Poziom 3  
    Wymieniłem ten dławik część problemów zniknęło jednak ciągle rozłącza ładowanie baterii podczas obciążenia laptopa z podłączonym zasilaczem na baterii.

    Laptop przechodzi wszystkie testy na Passmarku na samym zasilaczu i na samej baterii .

    Problem pojawia się gdy jest podłączony zasilacz i bateria.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Opis ze Swojej płyty podaj.
    na tym forum
    Cytat:
    Phrase: NP550P7C Search forums Search found 167 matches


    :idea: zazwyczaj model Samsung NP550P7C to platforma (MCLAREN Rev1.0 BA41-01898A PTC)
    charger BQ735
    kbc KB9010QF

    Skoro upadł złazcem Aku to popatrz

    SAMSUNG NP550P7C - Działa na zasilaczu, działa na baterii czasem ładuje.
  • Poziom 3  
    Z braku dalszych pomysłów przejechałem wszystko lutownicą hot air . Wygląda na to, że jak na razie problem zniknął nawet jak się pojawi ponownie wygląda na to, że poszczególne elementy są sprawne i gdzieś był zimny lut. Temat uważam za zamknięty.