Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płytka testowa AVR+ESP8266

piterek-23 20 Nov 2018 12:19 8124 21
Renex
  • Płytka testowa AVR+ESP8266
    Hej,
    Chciałbym Wam pokazać, pochwalić się swoją płytką testową dla uC AVR ;)
    Płytkę zrobiłem ponieważ miałem już dość płytek stykowych-wiecznie coś się rozłącza, kabelki wyskakują, a czasami jak chcemy przetestować jakąś małą pierdołę to musimy montować wiele elementów.

Płytka zaprojektowana w EAGLE, a płytki wykonane w Chinach.
    Płytka główna ma wymiar 10x10cm, jest dość mała, ale głównie chodziło o koszty wykonania.

Całość składa się z trzech płytek:
    1. Płyta główna "TestBoard"
    - ATmega16/32/644
    - gniazdo na kwarc-szybka wymiana
    - ESP8266 07 lub 12
    - DS18B20
    - 8x przycisk
    - 8x LED 3mm
    - LED RGB-wspólna katoda lub anoda
    - LED WS2812B
    - Odbiornik podczerwieni
    - Buzzer
    - Gniazdo do wpięcia Chińskiego modułu RTC DS3231
    - RS485-scalak MAX485 + wszystkie elementy
    - 2x potencjometr dla ADC z wymiennym rezystorem
    - 1x impulsator/enkoder
    - montaż LCD1602 na kołkach dystansowych
    - złącze ISP, standard KANDA 10 pin
    2. Płytka "TestBoard_ATmega"
    - ATmega8/48/88/168/328
    - gniazdo na wymienny kwarc
    3. Płytka "TestBoard_ATtiny"
    a) ATtiny2313
    - gniazdo na wymienny kwarc
    b) ATtiny13/25/45/85
    - zworka rozłączna pin RESET gdy go używamy jako zwykły pin I/O
    *małe płytki montujemy na kanapkę nad dużą ATmegą, uC jest wyłączany przełącznikiem

Schematy:
    Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266

Fotki:
    Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266 Płytka testowa AVR+ESP8266

*w załączniku komplet plików Gerber gdyby ktoś chciał sobie zrobić "kopię" Wystarczy te pliki wysłać do fabryki w Chinach.

Proszę o opinie i krytykę.
    Nie krzyczcie zbyt mocno, jestem niedzielnym amatorem elektroniki :)

Pozdrawiam.
    Piotrek

Cool? Ranking DIY
    About Author
    piterek-23
    Level 33  
    piterek-23 wrote 3307 posts with rating 410, helped 162 times. Been with us since 2004 year.
  • Renex
    fred114
    Level 12  
    Bardzo ciekawy prokjekt. Możesz napisać jaki był koszt płytek w Chinach, oraz jak długo musiałeś czekać i jakiej firmie zleciłeś wykonanie tych płytek ?
    lukaszd82
    Level 30  
    Fajny projekt, mogłeś od razu brać więcej płytek.
    A jeśli masz to napisz w poście za ile odsprzedasz, bo pewnie chętni się znajdą :)
    W ogóle mam taki pomysł, by jeśli ktoś chce się podzielić swoim projektem wrzucić gdzieś na forum info o zamówieniu płytek. Pewnie na wiele projektów znalazłoby się więcej chętnych a co się z tym wiąże, koszt zamówienia PCB spada.
    Przy okazji ktoś chętny na PCB przejrzałby czy nie wkradł się żaden błąd w schemacie i czy czegoś poprawić się by nie dało.

Bardzo fajna płytka dla młodych adeptów programowania :)
    piterek-23
    Level 33  
    Dziękuję za opinie i fajnie, że projekt się podoba.
    Płytki robiłem rok temu w PCBway, a koszt był około $30 jak dobrze pamiętam. Czas produkcji 2dni, a przesyłka szła około trzech tygodni.

Plytek zrobiłem więcej (10 kompletów) ale już dawno odsprzedalem po kosztach. U chińczyka można zamówić minimum 5szt a później jest wielokrotność 5
  • Renex
    Steryd3
    Level 33  
    Mam mieszane uczucia gdy patrzę na taki projekt.
    Z jednej stronie projekt płytki testowej ...super. Wykonanie -mucha nie siada. Więc technicznie naprawdę dobry projekt.
    Wg. mnie jest tylko jedno ale... wszystko super ale jak by to było co najmniej 10 lat temu.
    Projektów "płyta rozwojowa AVR" na elektrodzie (może nie tak dobrze wykonanych) widziałem już pewnie kilkanaście. Mimo, że ta wyposażona jest w "nowinkę" tj. moduł ESP to w zasadzie niewiele różni się od jej starszych siostrzyczek.
    Mikrokontrolery AVR bardzo lubię i zrobiłem na nich sporo projektów...niestety jest to już powoli leciwa konstrukcja i niedługo pewnie trafi do strefy w której już siedzi 8051.
    Tak więc projekt nie ma kompletnie walorów nowości i efektu "wow".
    Pewnie padnie gdzieś argument, że to dla tych co zaczynają... tyle, że w dobie gdzie ARDUINO jest niemal wszędzie chyba nie bardzo trafiony.
    Waloru edukacyjnego który bardzo cenię sobie w prezentowanych projektach też nie bardzo mogę się dopatrzeć...ot zasilony mikrokontroler, parę przycisków i mnóstwo goldpinów(czyli standard). Jedyna cenna informacje to gdzie i za ile można płytki zlecić (choć ze zdjęć nawet nie bardzo mogę ocenić czy dobrze je zrobili).

Reasumując... wykonanie i umiejętności autora b. dobre, pomysł na projekt wyświechtany.
    piterek-23
    Level 33  
    Dziękuję za opinię. Powiem szczerze, że masz rację i się z Tobą zgadzam, ale...
    Steryd3 wrote:
    Tak więc projekt nie ma kompletnie walorów nowości i efektu "wow".

Ten projekt nie miał robić WOW, ja po prostu pokazałem światu co zrobiłem dla siebie i z czego ja korzystam.
    Najczęściej używam ATmega32, ATmega328 i ESP8266-czesto AVR+ESP. Płytkę używam już jakiś rok i cały czas jestem z niej zadowolony ;)
    Steryd3
    Level 33  
    piterek-23 wrote:
    Najczęściej używam ATmega32, ATmega328 i ESP8266-czesto AVR+ESP. Płytkę używam już jakiś rok i cały czas jestem z niej zadowolony

Ja nie wątpię, że to jest przydatna rzecz tylko...co lektura posta przynosi czytającemu.
    Choć w sumie może się czepiam i wymagam za dużo...na elektrodzie ostatnio jest i tak mało jakichkolwiek projektów, więc nawet Twój pozytywnie się wyróżnia.
    Może rzeczywiście warto wrzucić co się tam ma w szufladzie i odebrać punkty/gadżety - bo już będzie kompletny zastój. Pozdrawiam:)
    khoam
    Level 42  
    Szkoda, że na płytce zabrakło sekcji z kilkoma konwerterami poziomów 5v/3v3. Jak na amatora to naprawdę bardzo starannie wykonany projekt, widać że trochę nad tym czasu przesiedziałeś.

Dodano po 1 [minuty]:

piterek-23 wrote:
    Najczęściej używam ATmega32, ATmega328 i ESP8266-czesto AVR+ESP. Płytkę używam już jakiś rok i cały czas jestem z niej zadowolony

I to jest najważniejsze.
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    Steryd3 wrote:
    Ja nie wątpię, że to jest przydatna rzecz tylko...co lektura posta przynosi czytającemu.

A musi coś przynosić? To jest DIY, a nie poradnik :)
    Częściowo zgadzam sie z twoimi argumentami, ale... Koło, mimo, że je wymyślono tysiące lat temu ciągle ma się dobrze, niekoniecznie trzeba zawsze brać to co jest trendy, czasami wystarczą sprawdzone rozwiązania.
    Sam nie używam takich płytek, wolę proste moduły do prototypowania łączone na stykówce. Ale ważne jest co autorowi pasuje - podejścia do tworzenia sprzętu i programowania nie muszą być dla wszystkich takie same. W końcu jesteśmy hobbystami i ani efektywność, ani koszty nie są dla nas takie ważne :)
    To co mi brakuje na płytce to wspomniane konwertery poziomów, ale także USB. Przydaje się i do zasilania płytki i do komunikacji z PC. Do debuggowania aplikacji bardzo przydaje się możliwość przesyłania komunikatów na terminal i interakcja z PC. Podobnie przydaje się JTAG - warto pomyśleć o jego wyprowadzeniu (ten procesor go ma), co ułatwia pisanie programu.
    leonow32
    Level 30  
    Steryd3 wrote:
    Mikrokontrolery AVR bardzo lubię i zrobiłem na nich sporo projektów...niestety jest to już powoli leciwa konstrukcja i niedługo pewnie trafi do strefy w której już siedzi 8051.

Pewnie padnie gdzieś argument, że to dla tych co zaczynają... tyle, że w dobie gdzie ARDUINO jest niemal wszędzie chyba nie bardzo trafiony.

Zachęcam zapoznać się z nowymi ATtiny 1-series i ATmega 0-series to kolega zmieni zdanie. Ilość nowych płytek testowych oraz application notes jakie Microchip wypuścił niedawno dowodzi, że AVRy trzymają się mocno i jeszcze przez długie lata będą liderami w sektorze 8-bitowców. Niedawno pojawiły się płytki ATtiny416 XNANO z debuggerem na pokładzie za 30-40zł. Arduino przy tym może się schować.
    Steryd3
    Level 33  
    leonow32 wrote:
    AVRy trzymają się mocno i jeszcze przez długie lata będą liderami w sektorze 8-bitowców

Cieszę się niezmiernie bo bardzo lubię AVRy -jeżeli to prawda bo mam wątpliwości. O palmę pierwszeństwa w tym segmencie chyba zawsze biły się z PICami (w każdym razie na naszym rynku) i mimo, że teraz siedzą w jednej stajni to trudno orzec kto wygrywa ten wyścig. No chyba, że kolega dysponuje jakimiś oficjalnymi statystykami.
    Problem jest jednak w tym, że ciągle mówimy tu o 8-bitowym podwórku a to właśnie ono raczej się nie rozwija i mam wrażenie, że rozwijać nie będzie. Pewnie 8-bitowce będą ciągle obecne w małych aplikacjach o niskim poborze prądu ale już do nieco ambitniejszych zastosować wkroczą 32-bitowce. O mikrokontrolerach 16-bitowych właściwie nie ma co wspominać bo mam wrażenie, że zostały one już dawno pożarte przez te 32-bitowe.
    Gdy porówna się ceny to małe mikrokontrolery 32-bitowe są porównywalne lub czasem tańsze od ich słabiutkich obliczeniowo starszych kolegów.
    Ten aspekt sprawia, że czy nam się to podoba czy nie, prędzej czy później mikrokontrolery 8-bitowe z wielu obszarów zostaną wyparte, zajmą pewne rejony zastosowań i stanowić będą tylko małą część rynku. Nie jest to powód by się z mini nie zaznajamiać ale wieszczenie, iż to, że ktoś wypościł taką bądź inną serię wywróci rynek do góry nogami. Oni krzyczą bo zrobili i chcą sprzedać...
    leonow32
    Level 30  
    Z takimi opiniami spotykam się od 15 lat ;) i jakoś końca 8-bitowców nie widać. Microchip też nie podziela tego zdania, bo gdyby tak było to nie inwestowaliby kasy w projektowanie nowych rodzin AVR. Z pewnych źródeł wiem, że właśnie są testowane nowe modele serii Mega 0-series, przy czym jest rozważanie czy ATmega4809 produkować także w obudowie DIL40 jako produkt ćwiczeniowo-reklamowy, żeby trafić w rynek hobbystyczny.
    piterek-23
    Level 33  
    Steryd3 wrote:
    Może rzeczywiście warto wrzucić co się tam ma w szufladzie i odebrać punkty/gadżety - bo już będzie kompletny zastój.

Mam na koncie parę projektów, ale nigdy się nimi nie chwaliłem ponieważ zawsze sądziłem, że nie ma czym się chwalić... a dwa, że nie bardzo umiem, lubię opisywać to co zbudowałem. Ostatnio (chyba) wszyscy użytkownicy dostali wiadomość od Kolegi @gulson o tym, że można się pochwalić swoim dziełem w zamian za markowy pendrive. Fakt, faktem nie jest mi jakoś potrzebny ten gadget, ale to było to "coś" że postanowiłem się pochwalić ;)
    khoam wrote:
    Szkoda, że na płytce zabrakło sekcji z kilkoma konwerterami poziomów 5v/3v3.

Masz rację, o tym dopiero pomyślałem dopiero jak robiłem jakiś projekcik gdzie AVR był zasilany z 5V, a ESP z 3V3
    khoam wrote:
    Jak na amatora to naprawdę bardzo starannie wykonany projekt, widać że trochę nad tym czasu przesiedziałeś.

Dziękuję :)
    Oj troszkę się nasiedziałem, nasiedziałem. Na początku płytkę miałem o wymiarach 20x20cm i połowę mniej rzeczy. Im więcej układałem, przestawiałem elementy na PCB tym więcej robiło mi się miejsca, a im więcej miejsca tym bardziej zmieszałem płytkę. W końcu postawiłem sobie za cel iż muszę się zmieścić w wymiarze 10x10cm
    tmf wrote:
    To co mi brakuje na płytce to wspomniane konwertery poziomów, ale także USB. Przydaje się i do zasilania płytki i do komunikacji z PC. Do debuggowania aplikacji bardzo przydaje się możliwość przesyłania komunikatów na terminal i interakcja z PC. Podobnie przydaje się JTAG - warto pomyśleć o jego wyprowadzeniu (ten procesor go ma), co ułatwia pisanie programu.

Myślę, że masz rację, ale... no właśnie ale... ale ja jestem za cienki w uszach aby korzystać z tego dobrodziejstwa. Może, na pewno kiedyś przejdę na wyższy poziom wtajemniczenia :)
    Steryd3
    Level 33  
    leonow32 wrote:
    Z takimi opiniami spotykam się od 15 lat ;) i jakoś końca 8-bitowców nie widać.

Ja nie twierdzę, że 8-bitowce definitywnie pójdą do lamusa i wolał bym by tak się nie stało. To, że takie głosy słychać od 15 lat...prawda. Z tym, że ekspansji 8-bitowców jakoś nie widzę.
    Trochę temu pojawiły się mikrokontrolery XMega...niektórzy zaczęli kursy pisać, wychwalać jakie to dobre, że takie 8-bitowe ale prawie jak 16 bitowe, że DMA ma...sam kupiłem kilka szt. by zrobić coś na tym. Leży w szufladzie do dziś nawet nierozpakowane.
    Prawdą jest też, że przez te 15 lat mikrokontrolery 32-bitowe stały się znacznie bardziej dostępne i przyjazne. To co XMega wprowadziła jako nowość dla 8-bitowców przeciętne 32-bitowce z rdzeniem Cortex-M miały już dawno. Ich ceny też nie są jakieś symboliczne. Działania producentów 8-bitowych mikrokontrolerów muszą iść w stronę ich udoskonalania bo "walec" by już je dawno rozjechał. Przypomina to jednak dziarskiego staruszka w nowych tenisówkach który chce ścigać się ze współczesnymi olimpijczykami.
    Oczywiście rynek mikrokontrolerów 8-bitowych będzie nadal obecny. Nikt nie będzie przeprojektowywał swoich konstrukcji o nie oparte które produkuje tylko po to by dla zasady wsadzić tam 32-bitowca.
    Janusz_kk
    Level 37  
    Steryd3 wrote:
    Problem jest jednak w tym, że ciągle mówimy tu o 8-bitowym podwórku a to właśnie ono raczej się nie rozwija i mam wrażenie, że rozwijać nie będzie.

I tu się mylisz bo są nowe attiny które wyposażone są jak megi a kosztują ułamek.

Steryd3 wrote:

Pewnie 8-bitowce będą ciągle obecne w małych aplikacjach o niskim poborze prądu ale już do nieco ambitniejszych zastosować wkroczą 32-bitowce.

Gucio prawda, projektuję i robię małe sterowniki i nigdzie nie ma potrzeby stosowania 32bitów, bo na małych aplikacjach takich zaawansowanych obliczeń się nie robi. A atxmega jest fajna bo nie dość że ma sporo peryferiów to jeszcze ma je usytematyzowane i zebrane w grupy, do tego 3 poziomy przerwań na których możemy dużo zrobić.

Steryd3 wrote:

O mikrokontrolerach 16-bitowych właściwie nie ma co wspominać bo mam wrażenie, że zostały one już dawno pożarte przez te 32-bitowe.
    Gdy porówna się ceny to małe mikrokontrolery 32-bitowe są porównywalne lub czasem tańsze od ich słabiutkich obliczeniowo starszych kolegów.

Nie nie są, są bardziej skomplikowane a przez to trudniejsze do opanowania, asemler arm-ów jest też inny od avr-ów i trudniej sprawdzić
    czy kompilator skompilował kod tak jak projektował autor.

Dodano po 1 [minuty]:

Steryd3 wrote:
    Trochę temu pojawiły się mikrokontrolery XMega...niektórzy zaczęli kursy pisać, wychwalać jakie to dobre, że takie 8-bitowe ale prawie jak 16 bitowe, że DMA ma...sam kupiłem kilka szt. by zrobić coś na tym. Leży w szufladzie do dziś nawet nierozpakowane.

To tylko oznacza że ich nie potrzebowałeś, albo nie miałeś pomysłu na wykorzystanie.
    ditomek
    Level 22  
    Mnie interesuje temat płytek.
    Sam projektuję płytki w EAGLE'u i do tej pory robiłem je w merkarze
    Chciałbym spróbować tego chińczyka.
    Możesz opisać proces zamawiania i płacenia za płytki?
    lukaszd82
    Level 30  
    Albo temat o prawidłowym przygotowaniu plików i proces wysyłki. Taki kompletny poradnik by się przydał. Choć jak moja frezarka się spisze to będę szybko sam sobie wykonywał....
    zgierzman
    Level 31  
    ditomek wrote:
    Możesz opisać proces zamawiania i płacenia za płytki?

Nie ma żadnej czarnej magii.
    Ustawiasz parametry płytki (wymiary, ilość warstw, soldermaska itp) i dowiadujesz się ile będzie do zapłacenia.
    Uploadujesz pliki gerber, płacisz i czekasz dwa czy trzy tygodnie.
    Zacznij tu:
    https://jlcpcb.com/
    albo tu:
    https://www.elecrow.com/pcb-manufacturing.html

Na tej drugiej stronie bez szukania masz wszystko opisane co i jak, cam i drc do Eagle gotowe do ściągnięcia, instrukcje co z mini zrobić i jak ich używać, podpowiedź jak połączyć kilka mniejszych płytek w całość, żeby obniżyć koszty - podane jak na tacy.

Jeśli kiedykolwiek robiłeś zakupy w sieci, to sobie poradzisz bez problemu ;-)

Jeden chińczyk ma tańsza ofertę bazową, ale każda opcja jest płatna, inny ma drożej na początku, ale zachcianki typu kolorowa soldermaska są w cenie... Musisz sobie wybrać.
    piterek-23
    Level 33  
    @ditomek, lukaszd82... gdzieś tu na forum było o tym pisane, ale...
    Przykład dla smart-prototyping.com
    1. pobieramy potrzebne pliki TUTAJ i zapisujemy do folderu EAGLE-*.cam do EAGLE/cam i *.dru do EAGLE/dru
    2. EAGLE, kolejno klikamy guziczki w oknie *.brd
    a) DRC->File->Load->wybieramy wcześniej pobrany plik *.dru->Open->Apply->Canel
    b) CAM processor->File->Open->Job...->wybieramy wcześniej pobrany plik *.cam->Open->Process Job
    c) wygenerowane pliki będą w folderze naszego projektu
    3. Pakujemy wygenerowane pliki do archiwum *.zip i zamawiając plytki u Chińczyka załączamy nasz plik *.zip
    4. Płacimy i czekamy na listonosza

@zgierzman, dzięki za pomoc ;)
    lukaszd82
    Level 30  
    A nie trzeba w eagle ba odpowiednich warstwach wszystko mieć? I jak spr czy ten wygenerowany plik jest ok?
    ditomek
    Level 22  
    A co ze średnicą otworów w przypadku ich metalizacji.
    Czy wybranie w eaglu standardowego elementu jakim jest złącze IDC10 (057-010-1) i jednoczesnej metalizacji otworów nie spowoduje ze w efekcie gniazdo się nie zmieści? A może chińczycy o tym pomyślą sami?
    piterek-23
    Level 33  
    lukaszd82 wrote:
    A nie trzeba w eagle ba odpowiednich warstwach wszystko mieć?

Oczywiście, że trzeba. Gdy użyjesz pliku .dru to tam już masz wszystkie wytyczne producenta, po użyciu EAGLE wszytko poprawi-odstępy itd. Plik .cam użyje wszystkich warstw projektu, które są potrzebne do produkcji.
    W EAGLE masz magiczny guzik "Errors" po jego kliknięciu będziesz widział czy masz błędy w projekcie-ja zawsze wszystko poprawiam aż dojdę do braku błędów.
    lukaszd82 wrote:
    I jak spr czy ten wygenerowany plik jest ok?

Pliki gerber możesz oglądnąć w programach np. ZofzPCB (polecam ten program, sam go używam) lub on-line np. TU lub TU
    ditomek wrote:
    A co ze średnicą otworów w przypadku ich metalizacji.

Na stronie u Chińczyka znajdziesz wszystkie wytyczne w zakładce FAQ
    Ja zamawiałem płytki: Smart-Protoping, Seeedstudio i Elecrow Zawsze używałem plików cam, dru do EAGLE ze smart-prototyping i wszytko było OK.
    ditomek wrote:
    A może chińczycy o tym pomyślą sami?

Jeżeli będzie coś nie tak to Chińczyk napisze do Ciebie wiadomość, że coś jest źle zrobione.