Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Grundig Vivance GV 3043 - Nie wciąga kaset i nie wyrzuca ani nie odtwarza.

21 Lis 2018 09:38 258 11
  • Poziom 34  
    Pożyczyłem koledze sprawny magnetowid Vivance 43, bo przed oddaniem w ręce kasety obejrzałem sobie stary film z wesela - bez problemów. Twierdzi że jedną kasetę udało mu się obejrzeć, a gdy wsadził następną to już nie chciała wyjechać. Nie wiem co on tam robił, ale mówi, że aby ją wyjąć to zdemontował windę i wyjął kasetę ręcznie. Następnej nie wsadzał, bo się bał że mu uszkodzi.

    Odebrałem grata i sprawdzam. Rzeczywiście, nie wciąga kasety. Zdjąłem obudowę i wszystko wygląda, że jest ok, ale przy wsadzaniu kasety nie chce jej wciągnąć. Jak pokręcę silnikiem, który to ma robić (taki mały z przodu, który ma przekładnie ślimakową) to w końcu załapie i winda z nią z trudem zjedzie. Niestety, nie zakłada taśmy na głowicę, tylko kaseta zostaje otwarta i tyle. Próba wyjęcia się nie udaje. Znowu kręcę trochę wałkiem tego silnika i czuję, że zaczyna w którymś momencie łapać i tak się udaje wyjąć taśmę, wspomagając silnik palcem.

    Co na szybko zrobiłem:
    - zdemontowałem windę oraz mechanizm, oraz PCB,
    - na PCB poprawiłem luty czujników optoelektronicznych oraz złącza silnika i selektora trybu pracy (nalutowany na PCB),
    - zdemontowałem koło zębate selektora trybu i wyczyściłem mu styki i pola kontaktowe w obudowie
    - dodatkowo jeden styk był skrzywiony więc delikatnie naprostowałem do stanu fabrycznego a selektor przesmarowałem smarem do selektorów i złożyłem.

    Zmontowałem całość i nie ma żadnej różnicy w działaniu. Pasek napędowy od silnika capstan jest bez zarzutu i raczej się nie ślizga. Jak wsadzę kasetę to nie potrafi uciągnąć. W trybie serwisowym jedynie do ruchu wałek napędowy lewej szpuli. Kręci się ale wolno.

    Wyświetlacz normalnie świeci, nie przygasa (więc chyba nie problem z zasilaniem).
    Ciekawe jest, że jak kaseta jest wsadzona i wciskam play czy przewijanie to wywala komunikat BRAK TAŚMY.

    Nie wiem do końca jak z tym trybem serwisowy, bo nic na LCD się nie pojawia. W manualu piszą, aby wcisnąć Power ON i Select. Po takiej operacji klawiszem strzałki można włączyć napęd lewej szpuli - jw.

    No tyle, może ktoś coś podpowie, od czego zacząć i co jeszcze sprawdzić.
    Co tu ustala czy jest taśma czy nie i co ustala że jest taśma i trzeba ją nawinąć na głowicę wizyjną i zacząć odtwarzanie? Może tu jakiś czujnik wysiadł albo silnik?!
    Mimo, iż magnetowidy już prawie zupełnie wyszły z użycia, mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś co poradzi co miałbym jeszcze sprawdzić.
  • PCBway
  • Poziom 22  
    Witaj! Na kółku ,którym kręciłeś żeby wyjąć kasetę jest pasek i go trzeba wymienić.
    Po zatem nic nie kręć. Po wymianie paska wszystko wróci do normy.

    Pozdrawiam Miro.Nasz
  • PCBway
  • Poziom 31  
    Mimo, że mechanizm "mocno plastikowy" ale - "głupotoodporny w sumie " jak się okazało po latach.
    Obstawiam na pęknięty ( w związku z czym - luźny ) ślimak na osi " loading motor".
    Jeżeli tak - można spróbować go przykleić do ośki i szybko , delikatnie ścisnąć.
    Tam nie ma żadnego " switch mode ". Wszystko realizowane jest przez transoptor " z wiatraczkiem " na osi silnika.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Jeśli możesz, to zamieść jakieś zdjęcia mechanizmu, wtedy mamy większą szansę na pomoc. Coś ten model uciekł z mojej pamięci. Grundig zapożyczał dużo modeli mechanizmu z Panasonica czy Philipsa.
  • Poziom 34  
    miro.nasz napisał:
    Witaj! Na kółku ,którym kręciłeś żeby wyjąć kasetę jest pasek i go trzeba wymienić.
    Po zatem nic nie kręć. Po wymianie paska wszystko wróci do normy.



    Panowie, dzięki za odzew.
    Kręciłem ślimakiem, który jest na wale silniczka wielkości 1/2 pudełka zapałek przeciętego wzdłuż. Tam nie ma paska, ślimak jest zazębiony o koło. Pasek jest na capstanie i wygląda na dobry.

    Dodano po 7 [minuty]:

    remot napisał:
    Mimo, że mechanizm "mocno plastikowy" ale - "głupotoodporny w sumie " jak się okazało po latach.
    Obstawiam na pęknięty ( w związku z czym - luźny ) ślimak na osi " loading motor".
    Jeżeli tak - można spróbować go przykleić do ośki i szybko , delikatnie ścisnąć.
    Tam nie ma żadnego " switch mode ". Wszystko realizowane jest przez transoptor " z wiatraczkiem " na osi silnika.


    Ślimak zatem sprawdzę, choć jak palcem przekręcałem to zaczynał ciągnąć.

    Tam jest na PCB switch mode oznaczony jako S8001. Wlutowany na płasko na PCB i zazębiony z kołami zębatymi, które są sprzęgnięte z tym silnikiem ze ślimakiem.
    Switch mode (selektor trybu) wygląda jak na tej fotce - koło zębate dla prezentacji zdjęte i w górnej części zdjęcia. Grundig Vivance GV 3043 - Nie wciąga kaset i nie wyrzuca ani nie odtwarza.1.jpg Download (832.77 kB)

    Wrzuciłem manual bez punktów za pobranie ma się rozumieć:
    Link

    Popatrzcie na stronę 5-17 do 5-22 - tak będzie prościej fachowcom porozmawiać :)
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Kiwnąłem się z typem mechanizmu.
    Przepraszam za wprowadzenie w błąd
  • Poziom 30  
    ^ToM^ napisał:
    miro.nasz napisał:
    Witaj! Na kółku ,którym kręciłeś żeby wyjąć kasetę jest pasek i go trzeba wymienić.
    Po zatem nic nie kręć. Po wymianie paska wszystko wróci do normy.



    Panowie, dzięki za odzew.
    Kręciłem ślimakiem, który jest na wale silniczka wielkości 1/2 pudełka zapałek przeciętego wzdłuż. Tam nie ma paska, ślimak jest zazębiony o koło. Pasek jest na capstanie i wygląda na dobry.

    Dodano po 7 [minuty]:

    remot napisał:
    Mimo, że mechanizm "mocno plastikowy" ale - "głupotoodporny w sumie " jak się okazało po latach.
    Obstawiam na pęknięty ( w związku z czym - luźny ) ślimak na osi " loading motor".
    Jeżeli tak - można spróbować go przykleić do ośki i szybko , delikatnie ścisnąć.
    Tam nie ma żadnego " switch mode ". Wszystko realizowane jest przez transoptor " z wiatraczkiem " na osi silnika.


    Ślimak zatem sprawdzę, choć jak palcem przekręcałem to zaczynał ciągnąć.

    Tam jest na PCB switch mode oznaczony jako S8001. Wlutowany na płasko na PCB i zazębiony z kołami zębatymi, które są sprzęgnięte z tym silnikiem ze ślimakiem.
    Switch mode (selektor trybu) wygląda jak na tej fotce - koło zębate dla prezentacji zdjęte i w górnej części zdjęcia.

    Wrzuciłem manual bez punktów za pobranie ma się rozumieć:
    Link

    Popatrzcie na stronę 5-17 do 5-22 - tak będzie prościej fachowcom porozmawiać :)

    Strona 7 fig.6 pozycje i punkty. Skladanie mechanizmu w pozycji EJECT.Jesli cos nie rozumiesz w DE tlumacze,pytaj.
  • Poziom 34  
    No ale ja mam mechanizm dobrze poskładany, jak na fotkach wyżej, jednak nie pobiera kasety. Jak już jakoś ją złapie po naciśnięciu eject nie wysuwa.
  • Poziom 23  
    Jakoś mi się wydaje, że mechanika nie jest do końca dobrze poskładana. Na każdym kółku zębatym jest znacznik w postaci dziurki i strzałeczki.To samo na listwie przesuwnej. Wszystko ma współgrać ze sobą. Jeśli uważasz, że wszystko jest dobrze poskładane, podaj na chwilę na ten malutki silniczek napięcie około 6-9V i zobacz czy mechanizm opasania dobrze pracuje. Nie zakładaj kieszeni kasety. Jeśli jest ok sprawdź kieszeń czy winda dobrze opada. Później zamocuj kieszeń.
  • Poziom 34  
    Gaguspan napisał:
    Jakoś mi się wydaje, że mechanika nie jest do końca dobrze poskładana. Na każdym kółku zębatym jest znacznik w postaci dziurki i strzałeczki.To samo na listwie przesuwnej. Wszystko ma współgrać ze sobą. Jeśli uważasz, że wszystko jest dobrze poskładane, podaj na chwilę na ten malutki silniczek napięcie około 6-9V i zobacz czy mechanizm opasania dobrze pracuje. Nie zakładaj kieszeni kasety. Jeśli jest ok sprawdź kieszeń czy winda dobrze opada. Później zamocuj kieszeń.


    No właśnie mam tak poskładane, zresztą tak było od początku, gdyż nikt w nim nie grzebał i nic nie przestawiał. Ręcznie kręcąc wałkiem silnika można cały mechanizm sterować, poprzez eject aż do play. Ale podłączę jeszcze zasilacz i dam znać. Generalnie jak się wyciągnie silnik ze ślimakiem i kręci się pierwszą zębatką to wszystko ładnie i lekko się przestawia. Potem wraca się w pozycję EJECT i wszystkie znaki ana wszystkich kołach są na swoich miejscach idealnie. Dokładnie tak jak na rysunku z serwisówki.
  • Poziom 34  
    Maszyna nareperowana. Silniczek po podłączeniu do zasilacza nie miał sił aby uciągnąć cały mechanizm. Rozebrałem go. Okazało się, że było zwarcie między dwoma wycinkami komutatora. Zwarcie powstało z pyłu ze szczotek, one mają ślizgacze w postaci takiej prasowanej kosteczki grafitu z miedzią. Taka drobina wlazła między w szczelinę między dwoma wycinkami komutatora robiąc zwarcie i silnik nie miał siły na samodzielne kręcenie (choć bez obciążenia się coś tam kręcił) - co tłumaczyłoby, że udało się przesuwać mechanizm jak wspomagałem kręcenie ślimakiem za pomocą palca.
    Po wyczyszczeniu szczelin komutatora, wypłukaniu w alkoholu, i zmontowaniu całości urządzenie ruszyło "od strzału". Obeszło się bez wymiany silnika na nowy, zresztą wątpię abym gdzieś taki kupił. Jeszcze parę lat posłuży.
    Dziękuję wszystkim za dyskusję w temacie!