Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie garażu osobna pompą

marta-86 21 Nov 2018 23:47 834 24
Buderus
    marta-86
    Level 9  
    Witam serdecznie
    Mam do was mega dla mnie ważne pytanie
    Posiadam garaż który nie przynależy do domu w którym jest kotlownia ale już mam doprowadzone rury od C.O. do tego garażu wszystko ładnie śmiga ale problem jest taki że ciągle grzeje na maksa i jest sauna i chciala bym to wysterować i tak
    Posiadam wielki rozdzielacz przy piecu który wyposażony jest w pompy i do jednej z nich potrzebowała bym podłączyć podłączyć jakiś przekaźnik na 220v ale do tego przekaźnika byla by potrzeba podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury który jest beznapieciowy i pytanie do was wszystkich jaki ma to być przekaźnik
    Mam naiwne w temat w dobrym miejscu [/spoiler]
  • Buderus
    GBW
    Level 30  
    Wypadałoby zrobić zdjęcia opisać co jest do czego, jaki piec, do czego służą pompy. Zbyt ciepło jest w domu czy tylko w garażu. Skąd my mamy wiedzieć co i jak jest tam zamontowane.
  • Buderus
    marta-86
    Level 9  
    Mi głównie tylko chodzi o to jaki przekaźnik na 220v jest sterowany beznapieciowo
    Wszystko w ogrzewaniu mam ok chodzi tylko abym w garażu np ustawila 23 stopnie i ten sterownik będzie sterował przekaźnikiem włączającym wylaczajacym pompę
    Zutket
    Level 36  
    marta-86 wrote:
    Mi głównie tylko chodzi o to jaki przekaźnik na 220v jest sterowany beznapieciowo
    Nie ma coś takiego jak przekaźnik sterowany beznapięciowo.
    marta-86 wrote:
    Wszystko w ogrzewaniu mam ok chodzi tylko abym w garażu np ustawila 23 stopnie i ten sterownik będzie sterował przekaźnikiem włączającym wylaczajacym pompę
    A nie prościej zastosować termostat na grzejnikach :idea: a jeżeli już sterować pompą, to praktycznie każdy regulator temperatury np. pokojowy (AURATON 2025) nadaje się do sterowania pompą. Jedyny warunek, to musisz mieć ułożony przewód pomiędzy garażem, a pompą w kotłowni, a jak nie, to za pomocą radia, jeżeli pozwoli na to odległość.
    marta-86
    Level 9  
    Właśnie mam taki regulator temperatury pokojowy i on jest na baterie i zalacza się bez napieciowo i dla tego szukam takiego jakiegoś przekaźnika bo nie chce dla jednej pompy kupować specjalnej listwy sterującej
    A termostat przy grzejniki nie wchodzi w grę bo on grzejnik wyłączy a pompa nadal będzie chodzić
    Regulator pokojowy mam taki przewodowy
    Bo w domu mam listwy przewodowe L-5
    GBW
    Level 30  
    Czy jest pompa która pompuje tylko do garażu, bo jeżeli nie to wyłączenie spowoduje nie grzanie w domu. Każdy regulator pokojowy bezprzewodowy załatwi wyłączanie pompy. kosztują blisko 200 zł ,więc przed zakupem warto się upewnić czy wyłączenie pompy nie spowoduje innych problemów.
    marta-86
    Level 9  
    Nic to nie będzie kolidowało każdą pompa jest osobno mam specjalnie wyspawany rozdzielacz z dużej średnicy rury i tam są zamontowane pompy
    To chyba lepiej wyjdzie kupić kolejna listwę
    GBW
    Level 30  
    To że pompa jest osobno nic nie zmienia, ważne gdzie pompuje. A co nam da następna listwa, tu trzeba zrobić jakieś sterowanie grzejnika.
    Zutket
    Level 36  
    marta-86 wrote:
    Właśnie mam taki regulator temperatury pokojowy i on jest na baterie i zalacza się bez napieciowo
    Czyli jednak ma baterie:) ale miejsza o to.
    Czy na listwie sterującą zaworami jest wolne wyjście? jeżeli tak, to można wykorzystać do sterowania pompą obiegową do garażu.
    marta-86 wrote:
    Regulator pokojowy mam taki przewodowy
    Bo w domu mam listwy przewodowe L-5
    Jeżeli masz taki regulator przewodowy, to ma wyście styku do sterownia dodatkowego urządzenia. Ten styk całkowicie wystarczy do załączania pompy.
    marta-86
    Level 9  
    W domu mam 2 listwy TECH L-5 i one sterują tylko otwarciem zamknięciem elektrozaworu w rozdzielaczu i włączenie i wyłączeneim danej pompy grzejników w domu bo każdy pokój ma osobny taki sterownik a druga listwa steruje elektrozaworami od ogrzewania podłogowego każdy układ (od grzejników i podłogi) ma swoja pompę która pobiera wodę z tego jak by głównego rozdzielacza na którym są pompy i nie mogę tej obiegowej z garażu podłączyć do którejś z listew bo automatycznie uruchomią pompę z danego układu czy grzejników czy podłogi a tam układy będą zamknięte
    przesyłam swój brak zdolności plastycznych na szybko wzór +- zobrazowanie kotłowni

Ktoś mi po prostu dał hasło zamontuj miedzy ten czujnik temperatury a pompę obiegowa przekaźnik na 220v który po otrzymaniu sygnału przełączy się i włączy bądź wyłączy pompę tylko chodziło o to jaki to przekaźnik zastosować
    GBW
    Level 30  
    Skoro do garażu jest osobna pompa to wystarczy sterownik pokojowy w garażu, a układ wykonawczy steruje pompą.
    marta-86
    Level 9  
    Termostat w garażu to rozumiem
    a ,, Zespół wykonawczy to jakoś już nie bardzo "
    termostat od wewnętrznej strony ma porty COM NO NC
    pompa ma 3 przewody i jak po połączyć wszystko jeszcze z zasilaniem 220v aby działało
    GBW
    Level 30  
    Termostat bezprzewodowy składa się z dwóch części , termostat jako nadajnik i odbiornik jako zespół wykonawczy z COM NO NC . Do pompy idą 3 przewody L przecinasz i podłączasz do COM i NO.
    marta-86
    Level 9  
    I to nie popali mi tego sterownika bo ja w sumie w domu to do niego podłączam tylko 2 małe bateryjki a przewodem podaje sygnał na listwy sterujące
    GBW
    Level 30  
    Ale tu musi być osobny bezprzewodowy tylko do garażu.
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Zutket
    Level 36  
    marta-86 wrote:
    Termostat w garażu to rozumiem
    a ,, Zespół wykonawczy to jakoś już nie bardzo "
    termostat od wewnętrznej strony ma porty COM NO NC
    pompa ma 3 przewody i jak po połączyć wszystko jeszcze z zasilaniem 220v aby działało
    Cały czas staram się Ci podpowiedzieć rozwiązanie. W sterowniku do styku COM należy doprowadzić zasilanie 230V ( faza) a z styku NO do pompy. Czyli inaczej. W pompie masz trzy przewody:
    1. Żółto / zielony podłączony do obudowy pompy i nie ruszać !
    2. Niebieski - zostaje.
    3. Inny kolor (czarny, brązowy ) odłączasz od pompy i przedłużasz do sterownika do styku COM. Z styku NO drugi przewód należy podłączyć w pompie w miejsce odłączonego przewodu.
    4. Zaprogramować sterowni i to wszystko.
    GBW
    Level 30  
    Erbit wrote:
    GBW wrote:
    ... bezprzewodowy .....

O ile zasięg pozwoli.

Zgadza się ale nie mamy wiedzy na temat odległości i przeszkód dla sygnału.
    marta-86
    Level 9  
    Tak to ma wyglądać na krótko ??

Ale ja pisałam, że to jest model przewodowy a z garażu do kotłowni mam około 20 - 25 metrów
    a teraz znalazłam identyczny schemat mojego sterownika pokojowego ale sterującego grzejnikiem kanałowym z wentylatorem to u mnie zamiast wentylatora będzie pompa to macie rację, że zapowiada się, że ten sterownik może tak pracować tylko teraz ta odległość od sterownika do pompy trochę spora a w załączonym schemacie w sumie niby sterownik i ten grzejnik kanałowy przeważnie montowane w jednym pomieszczeniu
    GBW
    Level 30  
    Tak tylko nie widać do jakiego styku jest podłączony brązowy na sterowniku.
    Sterownik ma być w garażu.
    marta-86
    Level 9  
    Już jest zmienione zasilanie fazy dane na COM a do pompy na NO
    to co odpalać na krótko ??czy mogą strzelić korki ??/:>
    GBW
    Level 30  
    marta-86 wrote:
    Już jest zmienione zasilanie fazy dane na COM a do pompy na NO
    to co odpalać na krótko ??czy mogą strzelić korki ??/:>

A niby co odpalać sterownik ma być w garażu a nie przy pompie.
    marta-86
    Level 9  
    Mam taką samą luźną pompę i tak chciałam na próbę na chwilę podłączyć do sieci itd zobaczyć czy pompa zakręci itd aby jutro już na Tip Top w garażu zamontować
    ale ogólnie odległość ma znaczenie ??
  • Helpful post
    GBW
    Level 30  
    Podłączyć na krótką chwile można tylko ostrożnie.
    Dla bezprzewodowego odległość ma znaczenie, podobie ściany.
    marta-86
    Level 9  
    Chodzi elegancko mam nadzieję, że garaż mi nie zapłonie jak przysłowiowa pochodnia, także liczę na to, że odległość między obiektami nie będzie kolidowała
    Dziękuję Serdecznie za pomoc