Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zasilacz monitora lcd

03041957 01 Wrz 2005 11:04 2065 7
  • #1 01 Wrz 2005 11:04
    03041957
    Poziom 16  

    Mam w naprawie zasilacz do monitora LCD 14V/ 4A, nie startował, lub próbkował pod obciążeniem, wymieniłem 47u/50V po stronie pierwotnej (był pusty), startuje OK, napięcie pod obciążeniem w normie ale "sieje". w pętli pracuje moduł Samsunga na M51477, nie wiem gdzie szukać przyczyny tego "siania", na obrazie jest to silnie widoczne, z resztą słychać również, na oscyloskopie jest to ok. 0,5 V p-p.

    1 7
  • #2 01 Wrz 2005 12:45
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    Na początek zacznij od elektrolitów po stronie wtórnej.

    0
  • #3 01 Wrz 2005 12:46
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    To Wymień wszystkie elki w przetwornicy i Sprawdź rezystory (dokładnie wartości - czy się nie zmieniły - szczególnie te o małych wartościach).
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 02 Wrz 2005 08:13
    03041957
    Poziom 16  

    Najpierw prostuję błąd zecerski : scalak to M 51977, kondensatory elektrolityczne podkładałem - bez zmian, rezystory mają właściwe wartości (mierzone), może wymienić scalak?. R.

    0
  • #5 02 Wrz 2005 11:17
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Stawiam jednak na złą filtrację. A co z głównym kondensatorem elelktrolitycznym - tym za prostownikiem? W przypadku elementów, które się grzeją przeczyściłbym jeszcze wyprowadzenia.
    Istnieje też możliwość taka, że sieje bo obciążenie zasialacza daje ten efekt. Inaczej zasialcz jest OK a wymienić trzeba kondensatory na płycie głównej.

    0
  • #6 02 Wrz 2005 13:51
    lisek
    Spec od monitorów

    zapuśc jakiś program np.Nokia test
    na białym polu i zobacz jakie masz objawy ?
    - przy Fv 60hz / potem przy Fv 75 lub 85hz
    napisz na forum .......

    0
  • #7 06 Wrz 2005 10:27
    03041957
    Poziom 16  

    sieje na teście Nokii, przy sztucznym obciążeniu również, im większy prąd obciażenia tym głośniej to słychać, tak, że nie jest to związane z rodzajem obciążenia, główny elektrolit podkładałem, może to ten sterownik?. R.

    0
  • #8 08 Wrz 2005 10:19
    03041957
    Poziom 16  

    Pomogła wymiana ( a nie podkładanie ) trzech elektrolitów po stronie wtórnej, 2 X 820 uf/25v oraz 470 uf/25v, wszystkie miały pojemność w normie,ale trzeba było je usunąć z płytki, aby znikło "sianie" ,a nie dokładać do nich dodatkowych!. Dziękuję za pomoc. Rysiek.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo