Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmiana domofonu unifonu Wekta TK1 na nowszy model Wekta poprawność połączenia.

eslodowy 22 Nov 2018 20:20 915 4
    eslodowy
    Level 31  
    Witam!
    Do niedawna w mieszkaniu była stara Wetka TK1 jak ta czerwona z tematu poniżej
    Link
    W starym unifonie połączenia przewodów wyglądały jak na zdjęciu:

Zmiana domofonu unifonu Wekta TK1 na nowszy model Wekta poprawność połączenia.IMG_201811...102139.jpg Download (1.41 MB) Zmiana domofonu unifonu Wekta TK1 na nowszy model Wekta poprawność połączenia.IMG_201811...095759.jpg Download (1.84 MB)
    Dostałem od znajomego Wektę o oznaczeniach płyty głównej W050, którą podłączyłem w następujący sposób:
    Zmiana domofonu unifonu Wekta TK1 na nowszy model Wekta poprawność połączenia.IMG_201811...195642.jpg Download (1.4 MB)

Chciałbym się tylko upewnić i prosić o weryfikację, czy zrobiłem wszystko dobrze, wywoływanie działa, przy odbiorze, pod klatką - mieszkanie w bloku - dobrze słychać.
    Na złączach 1 i 2 nie ma żadnego napięcia, więc nie wiem gdzie jest plus gdzie minus, podłączyłem na wzór tego co wyczytałem i wypatrzyłem w innych tematach.
    I czy to jak podłączę przewody od rygla ma jakiejś znaczenie?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Jeżeli instalacja jest 6 żyłowa, to nie ma znaczenia jak podłączysz kable pod zaciski przycisku (5 i 6). Naciśnięcie przycisku zwiera ze sobą wspomniane dwa kable.
    eslodowy
    Level 31  
    A czy z 1 i 2 jest ok, czy mam wybrać swój numer na centralce przy wejściu do klatki i sprawdzić czy jest ok?
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Na 1 i 2 nie ma prawa nic być. Dopiero gdy ktoś naciśnie i przytrzyma przycisk na dole ma pojawić się sygnał wywołania w słuchawce. Oczywiście mikrotelefon musi wisieć na swoim miejscu. Z boku obudowy masz regulację siły wywołania.

Twój nowy unifon to Wekta TK-6. Na te oznaczenia + i - nie zwracaj uwagi. Dotyczą one instalacji z wywołaniem napięciem stałym. W innym przypadku (jak twój) to po prostu zacisk nr 1 opisany jako wywołanie. Dalej 2 to linia masy. A potem 3 to linia słuchawek i 4 linia mikrofonów.

eslodowy wrote:
    czy mam wybrać swój numer na centralce przy wejściu do klatki i sprawdzić czy jest ok?

Przecież wcześniej napisałeś m.in. że:
    eslodowy wrote:
    wywoływanie działa
    eslodowy
    Level 31  
    Ok, działa wszystko, dziękuję za pomoc i podpowiedzi :)