Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompletny sprzęt AGD - moje konkretne propozycje po dokładnym researchu

Arek1980 23 Nov 2018 00:18 2133 10
SterControl
    Arek1980
    Level 9  
    Witam Wszystkich.
    Z racji tego, że bardzo cenię sobie Wasze doradztwo (zawsze korzystam przy poważniejszych zakupach) to znowu zwracam się o pomoc.

Na początku przyszłego roku będę potrzebować zakupić kompletny sprzęt do nowego mieszkania. Przejrzałem wszystkie tematy z działu z ostatnich 1,5 roku.

Należę do osób, które wolą trochę więcej zainwestować, jeśli ma to uzasadnienie np. w trwałości i bezawaryjności sprzętu. Niestety z tego co poczytałem to aktualnie ze sprzętem trudno coś przewidzieć. Ale może spróbujemy zminimalizować ryzyko wpadek.
    Z całym sprzętem chciałbym zamknąć się w 10.000 ale jeśli uzasadnione będzie dorzucić to dorzucę.

Poprzednio czyli ok 5 lat temu doradziliście mi następujący sprzęt:
    -lodówka Liebherr cnesf 3033 (wszystko ok za wyjątkiem złamanej rączki),
    -zmywarka Bosch SMV50E70EU (super)
    - pralka Siemens WP10R150PL (ma już 12 lat, wszystko ok choć pojawiają się pęcherze pod lakierem)
    - piekarnik Electrolux EOB68200X (odkleił się panel i padł, nowy prawie 600 zł więc odpuszczam naprawę)
    -kap Electrolux EFP 6411X (działa)

A teraz do rzeczy:

PRALKA wolnostojąca
    Z analizy wynika, że w cenie do 1.500 najlepiej wybrać LG, dobry silnik, możliwość wymiany łożysk, jedyny minus to zalewana elektronika).
    Moje wymagania: głębokość maksymalnie 50 cm, ma być w miarę prosta i trwała, ma dobrze prać.Parę litrów w te czy we wte nie ma dla mnie znaczenia, bo różnica w kosztach jest śmieszna.
    Cena do 1.500 zł.

LG F0J5WN3W - 1.400 zł
    LG F2J5WN3W - 1.350 zł
    LG F2J5WN4W - 1.400 zł

LG C4 slim SteamSpa F2J6WY0W - 1.650 zł
    jako konkurencję można zaproponować AMICĘ, ale chyba nie ma to sensu
    Amica DAW 7123 LCB - 1.150 zł
    Amica DAW 7123 DCiBT Steam Touch - 1.500 zł parowa

ZMYWARKA do zabudowy
    Moje wymagania: podobnie jak przy pralce.
    Cena do 1.800 zł.

Siemens SN636X03ME – 1.800 zł

LODÓWKA wolnostojąca
    Wymagania: zamrażalnik powyżej 100L, bez bajerów typu kostkarka, zimna woda, bluetooth, ekraniki. Ma być nieźle wykonana, pojemna, w miarę cicha gdyż kuchnia będzie otwarta na salon, A+ wystarczy choć może być wyżej.
    Celuję w 60 lub 70cm szerokość. Niestety nie natknąłem się na jakiś bardzo polecany model.
    Cena do 3.000 zł.

Bosch KGV58VL31S - 2.100 zł (ogromna)
    Samsung RB30J3215SS - 1.900 zł
    Samsung RB34K6032SS - 2.200 zł
    Samsung Chef Collection RB41J7839S4 - 3.400 zł (wysoka cena, czy warto?)
    SIEMENS KG49NAI31 - 2.900 zł
    HAIER A3FE742CMJ - 3.000 zł

INDUKCJA
    Nie znam się kompletnie, więc jakaś normalna dla 3 osobowej rodziny.
    Wymagania: podłączenie na 1 fazę, gotujemy codziennie, najczęściej 2 lub ewentualnie 3 palniki, garnki normalnych rozmiarów, bez brytfann.

Bosch PIE631FB1E – 1.300 zł
    Bosch PVS651FC1E – 1.550 zł
    Bosch PVW851FB1E – 2.300 zł
    Electrolux EHH3634F9K – 1.100 zł
    Electrolux EHH16340FK – 1.100 zł
    Samsung NZ64H57479K – 1.600 zł
    AEG HK 874400 FB – 2.300 zł (wygląda świetnie, ale czy cena jest adekwatna do jakości?)
    Cena do 2.000 zł.

PIEKARNIK do zabudowy w słupku
    Wymagania: nie pieczemy dużo (raz w tygodniu jakieś mięso, ciasto do święta), więc ma być prosto, ładny wygląd, raczej nie chcę już dotykowego panelu a chyba wolałbym chowane pokrętła, przydałby się choć jeden teleskop, nie chcę pyrolizy ani katalizy, musi być u tego samego producenta tania mikrofala do kompletu.
    Cena do 2.000 zł.

Electrolux EEB4231POX – 800 zł (kompletny golas)
    Electrolux EOB3311AOX – 1.000 zł (jw.)
    Bosch HBA5570S0 - 1.700 zł
    Samsung Dual Cook NV70M3541RS - 1.900 zł

MIKROFALA do zabudowy w słupku
    Wymagania: używana do podgrzania napoju, porcji zupy, itp. Nie piekę w niej, nei grilluję, itp. Ma być tania i pasować do wybranego piekarnika.
    Cena do 1.000 zł.

OKAP
    Wymagania: podszafkowy, nie teleskopowy, działać będzie wyłącznie jako pochłaniacz, wydajność min. 300 m3/h, ładny z wyglądu, w miarę tanie filtry węglowe.

Toflesz OK-6 Linea Glass 60 – 1.200 zł (faworyt)
    Globalo Loteo 60.2 – 1.600 zł
    GLOBALO Loteo 60.3 – 1.750 zł
    Toflesz OK-6 Linea Eco 60 - 750 zł
    Globalo Lofetti 60.1 – 850 zł

Co do indukcji: będę wymieniać całą instalację w mieszkaniu, doprowadzę od licznika na korytarzu osobny kabel pod indukcję 6mm2 i wypróbuję jej działanie na 1 fazie przy mocy dostarczonej 5,2 kW. Jeśli działanie indukcji będzie powodować wywalanie bezpieczników wtedy podejmę się doprowadzenia siły do budynku i połączenia z nowymi kablami z mieszkania.

Z góry dziękuję za pomoc lub wskazanie czego szukać. Nie czekam na gotowe rozwiązania, każda wskazówka będzie dla mnie pomocna.
    Z góry dziękuje.
  • SterControl
    osiniak75
    Level 35  
    Arek1980 wrote:
    Jeśli działanie indukcji będzie powodować wywalanie bezpieczników wtedy podejmę się doprowadzenia siły do budynku i połączenia z nowymi kablami z mieszkania.

Od tego bym zaczął, indukcja i jedna faza to strzał w kolano. Włączysz pralkę, na kuchence wstawisz ziemniaki i nie będziesz miał jak usmażyć schabowego.
  • SterControl
    Arek1980
    Level 9  
    W idealnym świecie powinienem mieć 3 fazy do indukcji. W realnym świecie, kogo ze znajomych z indukcją zapytam czy prowadził siłę do kuchenki to się dziwi, że w ogóle się tym przejmuję. Używają kuchenki bez zastanawiania się co i jak, w międzyczasie zdarza się, że inny sprzęt też jest używany. Widziałem testy gotowania na 3 palnikach na połowie mocy to indukcja brała ok 2,5 kW. Jeśli dorzucę nawet pralkę do tego to nie przekroczy 4. Jeszcze mam ok 1,5 kW zapasu tak naprawdę.
    Chętnie bym doprowadził siłę, bo lubię robić rzeczy porządnie, ale w SM usłyszałem, że muszę zlecić bilans energetyczny budynku, projekt, załatwić pociągnięcie siły do budynku a potem na swój koszt na 3 piętro. Wstępnie oszacowano koszty min. 3 tys. zł.

Dobra, przejdźmy do oceny sprzętu :)
    Borutka
    Level 29  
    Arek1980 wrote:
    W idealnym świecie powinienem mieć 3 fazy do indukcji. W realnym świecie, kogo ze znajomych z indukcją zapytam czy prowadził siłę do kuchenki to się dziwi, że w ogóle się tym przejmuję. Używają kuchenki bez zastanawiania się co i jak, w międzyczasie zdarza się, że inny sprzęt też jest używany. Widziałem testy gotowania na 3 palnikach na połowie mocy to indukcja brała ok 2,5 kW. Jeśli dorzucę nawet pralkę do tego to nie przekroczy 4. Jeszcze mam ok 1,5 kW zapasu tak naprawdę.

Najdelikatniej mogę powiedzieć, że Twoje wyliczenia są bardzo optymistyczne. No ale niech moc będzie z Tobą :wink:.
    Proponuję spojrzeć na temat przyszłościowo, ponieważ już w dzisiejszych czasach moc przyłączeniowa 5kW jest dobra co najwyżej do większego akwarium, ale nie do mieszkania.
    Arek1980
    Level 9  
    Przecież patrzę przyszłościowo. Od licznika na korytarzu koło mieszkania do kuchenki zostanie położony odpowiedni kabel pod 3 fazy (chyba 5x4mm2, nie znam się).
    W razie gdy problemy się pojawią, podejdę do tematu dalej prosząc Tauron o zwiększenie mocy i poniosę koszty doprowadzenia siły do licznika koło mieszkania.
    Wydaje mi się, że to rozsądne rozwiązanie.
    ps. Nawet inspektor w SM (nie od spraw elektrycznych) powiedział, że ma w domu indukcję na 1 fazie i zero problemów. Ja wiem, że to żaden argument, ale po rozeznaniu tematu wśród znanych osób byłbym chyba pierwszy, który robiłby taki zakres prac do podłączenia indukcji.

A tymczasem bardzo proszę o jakieś porady w sprawie urządzeń, jutro mam w planie z żoną obejrzeć te ciekawsze urządzenia na żywo w sklepach. :)
  • Helpful post
    PanAGD
    Level 23  
    PRALKA wolnostojąca
    Wybierz LG F2J5WN3W - 1.350 zł lub LG F2J5WN4W - 1.400 zł . 1200obr się przyda, a z tego co widzę, to różnica między nimi tylko wizualna.

ZMYWARKA do zabudowy
    Siemens SN636X03ME – 1.800 zł - bardzo fajny model. Według mnie, w tej cenie lider.

LODÓWKA wolnostojąca
    Bosch KGV58VL31S - 2.100 zł (ogromna) - brakuje jedynie NoFrosta.
    Samsung RB30J3215SS - 1.900 zł - 178cm, może brakować miejsca w chłodziarce przy większych zapasach.
    Samsung RB34K6032SS - 2.200 zł - 191cm , większa chłodziarka, nowsza linia.
    Samsung Chef Collection RB41J7839S4 - 3.400 zł (wysoka cena, czy warto?) - najpojemniejsza z Samsungów. Fajne wykonanie, trochę powyżej budżetu...ale coś za coś ;)
    SIEMENS KG49NAI31 - 2.900 zł - ma NoForst, duża pojemność, komora 0. Cena wysoka, ale nie przepłacamy tutaj za nic.
    HAIER A3FE742CMJ - 3.000 zł - Haier po raz kolejny próbuje wejść na nasz rynek. Za mało widziałem ich sprzętu, żeby się wypowiadać.

INDUKCJA
    Wymagania: podłączenie na 1 fazę, gotujemy codziennie, najczęściej 2 lub ewentualnie 3 palniki, garnki normalnych rozmiarów, bez brytfann.

Wszystkie podane płyty mają możliwość podłączenia pod 230V, ale ich moc to ponad 7000W. Trzeba mieć na uwadze, że wszystkich pól nie użyjemy na raz na pełnej mocy. Może wtedy wywalać korki. O włączeniu czajnika czy piekarnika w czasie użytkowania 3-4 pól na pełną moc lepiej zapomnieć ;)

PIEKARNIK do zabudowy w słupku
    Electrolux niestety ma dosyć drogie mikrofalówki do zabudowy, to samo Bosch. W Samsungu łatwiej znaleźć w miarę tanią mikro+piekarnik. Amica wchodzi w grę?
    Arek1980
    Level 9  
    Dzięki za obszerne uzasadnienie. A więc tak:
    - co do lodówki to jednak nie dam chyba powyżej 3000, takie czasy, że nie przełoży się to raczej na bezawaryjność. Pytanie czy wziąć ogromnego Boscha z tylko Low Frostem za 2100 czy Samsunga za 2200 z No frostem ale wyraźnie mniejszą pojemnością. Ten low frost to zupełna lipa? Może masz w ogóle jakąś inną propozycję?

- kilka pól indukcji na pełnej mocy to raczej rzadkość. Raczej będą grzać na ok. połowie skali.
    Z producentów indukcji, którego możesz polecić? Aby to było w miarę bezawaryjne, bez dziwnych dźwięków, itp?

- piekarnik i mikrofala : z Electroluxa nie wychodzi tak drogo, bo piekarniki chyba tańsze na tle konkurencji a mikrofale za 700 i 900 są. Samsung też ciekawa opcja bo faktycznie za 600 już mikrofale są, ale nie wiem jak Samsung jakościowo w urządzeniach grzewczych.
    PanAGD
    Level 23  
    Arek1980 wrote:
    - co do lodówki to jednak nie dam chyba powyżej 3000, takie czasy, że nie przełoży się to raczej na bezawaryjność. Pytanie czy wziąć ogromnego Boscha z tylko Low Frostem za 2100 czy Samsunga za 2200 z No frostem ale wyraźnie mniejszą pojemnością. Ten low frost to zupełna lipa? Może masz w ogóle jakąś inną propozycję?

Low frost się sprawdza. Co prawda szron się pojawia, ale bardzo mało w porównaniu z tym co było kiedyś. A czy brać Boscha czy Samsunga to już trzeba samemu zdecydować. Oba produkty są dobre jakościowo, wszystko zrobione na odpowiednim poziomie. Gdyby to był mój wybór, to wziąłbym Samsunga, ale tylko dlatego, że nie potrzebuję aż tak dużej lodówki.

Arek1980 wrote:
    - kilka pól indukcji na pełnej mocy to raczej rzadkość. Raczej będą grzać na ok. połowie skali.
    Z producentów indukcji, którego możesz polecić? Aby to było w miarę bezawaryjne, bez dziwnych dźwięków, itp?

Indukcje mają bardzo podobną budowę. Niezależnie od producenta. U mnie dużo schodzi: Amicy, Boscha, Gorenje czy Samsunga, i nie sprawiają większych problemów. Myślę, że z Electroluxem będzie podobnie.
    Co do dziwnych dźwięków, które wydaje płyta, to dużo zależy też od garnków. Sam to przerabiałem. Dobre garnki, i gotowanie będzie ciche ;)
    Arek1980 wrote:
    - piekarnik i mikrofala : z Electroluxa nie wychodzi tak drogo, bo piekarniki chyba tańsze na tle konkurencji a mikrofale za 700 i 900 są. Samsung też ciekawa opcja bo faktycznie za 600 już mikrofale są, ale nie wiem jak Samsung jakościowo w urządzeniach grzewczych.

Electrolux ok, ale lepiej poszukać czegoś z 3 szybami. Lepsza izolacja ciepła, i mniejsze ryzyko poparzenia o drzwiczki. Np. https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/oven/eeb4433pox/
  • Helpful post
    Borutka
    Level 29  
    Lodówkę mam podobną KG39NAI35, tyle że 60cm. Myślę, że wyglądem i jakością pracy nie zawiedzie nawet wybrednego malkontenta. Dla mnie no frost to nie tylko brak lodu, ale przede wszystkim wędlina nie zamienia się w śliskiego ślimaka. Świeżość i jadalność produktów utrzymuje zdecydowanie dłużej niż poprzednia no frost. Bardzo wysoka zdolność zamrażania w kg/dobę - to istotny parametr dający kompleksowy pogląd na jakość pracy całego agregatu.
    Zmywarka SN636X03ME to kolejny przyzwoity sprzęt w mojej kuchni, bardzo cicha i bardzo dobre efekty pracy. Super szczelne drzwi - nic nie paruje i nie brudzi mebli wokół uszczelki, produkcja Niemcy. Płytę polecam Boscha serie 6. Będzie cichutki wentylator i te same garnki bzyczą znacznie mniej niż w poprzedniej indukcji Hotpoint, brak zauważalnego cykania w całym zakresie mocy. Sterowanie linijką jest bardzo wygodne, elegancka powierzchnia i czerń szkła.

Jeszcze słowo w kwestii instalacji... nastawiając palnik do zagotowania wody, zupy, czy nagrzania patelni i tak trzeba zacząć od maksimum mocy. Tak więc mały pobór prądu na trzech palnikach to zwykłe teoretyzowanie. Żona będzie robić akrobacje przy kuchni, Ty włączysz odkurzacz i bęc :D. A przeciążeniowe rozłączenie bezpiecznika jest zjawiskiem szkodliwym. Na ogół powstaje łuk, który czasem może spowodować uszkodzenie sprzętu, a ponadto zużywa styki rozłącznika.
    Arek1980
    Level 9  
    Po weekendowej wycieczce po sklepach wygląda to tak:

PRALKA wolnostojąca
    LG F2J5WN3W - 1.350 zł

ZMYWARKA do zabudowy
    Siemens SN636X03ME – 1.700 zł

LODÓWKA wolnostojąca
    Tu jest problem. Na pewno zamrażalnik musi mieć > 90l, więc te z 98 byłyby ok. Do tego powinien być No Frost i otwieranie drzwi na równo ze ścianą boczną lodówki (będzie najprawdopodobniej stała przy samej ścianie), najlepiej bez wystającej rączki.

Samsungi faktycznie ładne, ale tyle modeli, że zacząłem się gubić czemu różnica pomiędzy modelami wynosi czasem po 500 zł i więcej.

60cm
    Samsung RB33J8035SR – 3.000 zł chyba faworyt póki co
    Samsung RB34K6032SS – 2.200 zł
    Samsung Chef Collection RB41J7839S4 – 3.300 zł
    Samsung RB37K63612C – 3.000 zł (czarna)
    Samsung RB37K63611L - 2.860 zł (biała)

70cm
    Bosch KGV58VL31S - 2.100 zł (ogromna)
    SIEMENS KG49NAI31 - 2.900 zł (świetnie wyglądająca lodówka)

INDUKCJA
    Co chcemy na pewno: slider i to najlepiej dla każdego pola osobny. Z tego co zauważyłem, to taką opcję ma tylko Electrolux/AEG. Pytanie czy to dobry wybór w stosunku do np. Boscha lub Samsunga?

Electrolux EHH4654HFK – 1.300 zł
    Bosch PIE631FB1E – 1.300 zł
    Bosch PVS651FC1E – 1.550 zł
    Bosch PVS651FB1E – 1.900 zł
    Bosch PIF651FB1E – 1.500 zł
    Bosch PVS851FB1E – 1.900 zł
    Samsung NZ64H57479K – 1.600 zł
    Samsung NZ64H57477K - 1.600 zł

PIEKARNIK + MIKROFALA do zabudowy w słupku

Chowane pokrętła, prosty, ma piec i dobrze wyglądać z niedrogą mikrofalą. Zestaw Inox lub czarny. Na pewno z wyglądu nam się bardziej podoba Samsung niż Electrolux. Bosch ma bardzo drogie mikrofale więc raczej odpada.

Samsung Dual Fan NV70K2340RG – 1.600 zł
    Samsung Dual Cook NV66M3531BB – 1.400 zł
    Electrolux EOA3414AOX – 1.250 zł
    Electrolux EOA45551OK - 1.400 zł

MIKROFALA
    Samsung FG87SUB - 720 zł
    Samsung FW87SUB - 720 zł
    Electrolux EMS20107OX – 730 zł
    Electrolux EMT25207OX - 1.000 zł

Bardzo proszę Panowie o jeszcze jakieś wskazówki w doborze. Z góry dziękuję.
    Arek1980
    Level 9  
    Witam.
    Remont się przeciągnął, ale nadszedł moment zakupu sprzętu, gdyż za 1,5 tygodnia będzie montowana kuchnia.

W związku z tym wybrałem:

LODÓWKA wolnostojąca - SIEMENS KG39NAI35

ZMYWARKA do zabudowy - SIEMENS SN636X03ME

INDUKCJA - ELECTROLUX EIV634 SLIM-FIT

PIEKARNIK - ELECTROLUX EOA45551OK

PRALKA wolnostojąca

I tu nie mogę się zdecydować czy Bosch z serii WAN czy jakiś LG.
    Chcę aby pralka miała wsad 6,5-8 kg, podstawowe programy, gdzie np jakiś Bawełna 30-40 stopni nie będzie trwał 3h.
    Wiadomo im cichsza tym lepsza, możliwość wymiany łożysk też na plus.
    Głębokość pralki do 56 cm.