Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thomson 40FB5416 - Nie działa zmiana kanałów.

DarekRz4 23 Nov 2018 11:31 1614 2
  • #1
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.
    Odbiornik jak w temacie. Są 4 identyczne telewizory podłączone pod jedną antenę do TV naziemnej. Klient zgłasza problem z jednym z nich. Cyt.
    Nie działa zmiana kanałów z pilota. Przyjeżdżam na miejsce. Okazuje się że faktycznie zmienić kanału nie można klawiszami P+/P- . Podczas ich naciskania zmienia się źródło po kolei HDMI1/AV itd . Można zmienić kanał tylko klawiaturą numeryczną . Sprawdzam pilota, jest ok. Nie daje jednak wiary w poprawność jego działania i przynoszę drugi taki sam (wszak mam do dyspozycji 4 szt). Drugi nie działa też. Problem leży po stronie telewizora. Idę więc do kolejnego takiego samego TV w drugim pokoju w którym wszystko jest ok. Tam działają wszystkie piloty i można zmienić kanał klawiszem P+/P-.
    Ok wiem że jest problem z jednym TV .
    Klient jednak prosi o przeskanowanie wszystkich odbiorników bo kiedyś doszły nowe programy a on nie umie tego zrobić. I teraz uwaga :
    Idę do sprawnego TV i odpalam skanowanie. Łapie wszystkie kanały w automacie i zapisują się w pamięci. Chce sprawdzić co doszło więc próbuję zmienić kanały jednak i w tym TV już nie działają przyciski P+/P- (chwile wcześniej działały).
    Idę więc do kolejnego pokoju do trzeciego już TV. Sprawdzam -zmiana kanałów działa prawidłowo. Włączam skanowanie , nowe programy się zapisują i co ? W trzecim TV także po skanowaniu zmiana kanałów już nie działa. Do czwartego już nie podchodziłem :) .
    Mam już więc 3 takie same TV w których po włączeniu skanowania przestaje działać zmiana kanałów klawiszami P+/P- z pilota a zamiast tego te klawisze zaczynają zmieniać źródła .
    Nie wiem czy klawisze P+/P- działają na klawiaturze lokalnej odbiorników bo są zamontowane wysoko i bez drabiny nie da się ich zdjąć. Czy ktoś z kolegów miał podobny przypadek i czy to co podejrzewam czyli oprogramowanie może być powodem tych dziwnych objawów ? Bo jeśli ktoś z was kojarzy podobny problem i jest to jakaś wada fabryczna , MB to nie ma sensu ich zabierać i wozić. Szkoda czasu.

    pozdr.
  • #2
    artur0089
    Level 22  
    Spróbuj zresetować do "ustawień fabrycznych".
  • #3
    DarekRz4
    Level 24  
    Spróbuję, jak tam pojadę, jednak po tym resecie trzeba przeskanować, bo przecież wszystkie ustawienia i kanały zostaną skasowane. Może już będzie dobrze po resecie.....