rcj wrote: Szajsunga unikam jak mogę , też miał plastik od spodu, czyli twierdzisz że to tylko te PI6540xxx ? Reszta nie ma tego problemu ? Znaczy się ma inne radiatory ? Ogólnie gdyby nie ten smród to wydawała się cicha (jak na indukcję) i ogólnie spełniała oczekiwania.
Im cichsza tym gorsza, bo wentylator pracuje na wolnych obrotach i radiator się przegrzewa. Dobrej jakości płyty mają regulowane obroty. Każdy model Amici ma ten problem, bo mają te same moduły (różnią się tylko panelem sterowania). Droższe Amici mają nieco lepsze tranzystory, które się mniej grzeją i problem może rzadziej występować.
Samsung owszem ma plastikowe obudowy jak większość nowych płyt (cięcie kosztów), ale posiada 2 moduły mocy, gdzie amica posiada 1. Samsung również posiada dużo większe wentylatory (najczęściej 2 wentylatory, bo ma 2 moduły).
Obecnie posiadam samsung nz84j9770ek i jestem zadowolony, płyta jest głośna, ale podczas gotowania nie stwarza to dla mnie problemu. Mogę śmiało polecić Samsunga.
Z innych marek to na pewno droższe Whirlpoole z 2 wentylatorami. Siemens/bosch zaczął robić kiepski sprzęt oparty na 1 module i masie przekaźników (oszczędności).
Najlepiej jakbyś dorwał stare płyty, używane typu Mastercook lub Teka - są one niezniszczalne, ciche, mocne, bezawaryjne - dawniej robili jakoś lepszy sprzęt.