Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór drukarki do precyzyjnych wydruków

przem087 27 Nov 2018 17:58 846 13
    przem087
    Level 8  
    Witam.

Mam drukarkę HP LJ Color mpf m277dw oraz Epson L310.

Drukuję takie wyniki badań jak na załączniku, ale w obu drukarkach nie odwzorowują idealnie zdjęcia, które widzicie, a nawet jakość jest kiepska - nie widać wszystkich szczegółów, zwłaszcza szarych żyłek na białym tle. Niektóre żyłki giną gdzieś na wydrukach także na czarnym tle i czerwonym.

Czy to wina drukarek czy kwestia ustawień systemowych drukarki?

Papier używany jest przynajmniej 160 gramatury.

Jaką drukarkę kupić żeby mieć idealną jakość? Może być laser, może być atrament. Będę wdzięczny za odpowiedź, gdyż wizyta firmy Pryzmat skończyła się na sprzedaniu tonerów za 1100 zł i umyciem rąk - tym się nie zajmujemy, proszę szukać pomocy w punktach ksero. Super firma!

ps. zamieszczam również 2 zeskanowane wydruki z laserowej - żeby było widać na czym problem polega
    junkerp
    Level 15  
    Na tym epsonie drukujesz w trybie najlepszej jakości ?
    przem087
    Level 8  
    junkerp wrote:
    Na tym epsonie drukujesz w trybie najlepszej jakości ?

Niekoniecznie, właściwie to przetestowałem dogłębnie laserówkę, a Epsona tak z grubsza, chyba jakość jako najlepsza była zaznaczona w zwykłych opcjach w podstawowym menu.

Dodano po 8 [minuty]:

nuszek wrote:
    W załączniku zeskanowany wydruk twojego wydruku.
    Drukarka RICOH AficioSG3100SNw RPCS-R żelowa , nie zasychają tusze, bardzo dobra rozdzielczość druku. Dane w pdf.

Nie wiem dlaczego, ale cena ich skoczyła z 700 do 1600 zł za nową, ale można dostać używaną w cenie do 700 zł.

Witam, czy Twój wydruk jest kiepskiej jakości, bo był drukowany z PNG? Mam oryginał w PDF, z tym, że jest on z nazwiskiem pacjenta. Można to jakoś wymazać żeby realnie przetestować Twoja drukarkę?
    nuszek
    Level 29  
    przem087 wrote:
    Mam oryginał w PDF, z tym, że jest on z nazwiskiem pacjenta. Można to jakoś wymazać żeby realnie przetestować Twoja drukarkę?
    Można podczas badania wpisać na przykład Kowalski, zrobić wydruk - taki testowy.
    Przeróbka pdf_a zawsze pogorszy jego jakość.
    Reszta na pw.
    nuszek
    Level 29  
    Sprawdziłem żelową na próbnych wydrukach, jakoś wydruku nie powala, wydruki pożerają sporo tuszu.
    Wydruk na 10 letniej drukarce HP laser jest dużo lepszej jakości.
    Sugerowałbym jednak dobry laser.
    przem087
    Level 8  
    Dobry laser to konkretnie jaki model?
    nuszek
    Level 29  
    Trudno powiedzieć, każdy chwali swoje, nie mam jak porównać mam dostęp tylko do HP LJ Color 4650 /10 letnia i wydruki całkiem całkiem/, ale zrobiłem np. wydruk u kolegi z HP LJ CM3530fs MFP, jak dla mnie jakość zadowalająca. Rozdzielczość druku w kolorze: 1200 x 600 dpi, ale cena używanej to ok. 2500 zł, cena bierze się z tego, ze to jest urządzenie wielofunkcyjne.
    01_cezi
    Level 23  
    Zrób wydruki na swoim EPSONIE. tylko na dobrym papierze.
    przem087
    Level 8  
    01_cezi wrote:
    Zrób wydruki na swoim EPSONIE. tylko na dobrym papierze.

Próbowałem na najwyższej jakości na grubym papierze fotograficznym. Czy możecie polecić jakąś naprawdę dobrą drukarkę atramentową lub laserówkę? Muszę zamówić ją dosyć szybko. Z góry dzięki.
    Anonymous
    Level 1  
    przem087
    Level 8  
    Dziękuję. Widzę, że podałeś mi drukarki z najwyższego szczebla. Czy jest jeszcze coś pomiędzy tanim Epsonem L310 a powyższymi drukarkami fotograficznymi godnego polecenia?
    Anonymous
    Level 1