Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kabel sieciowy patchcord wybrać?

Ardhon 28 Nov 2018 10:49 1722 6
    Ardhon
    Level 6  
    Cześć,
    W swoim domu mam bardzo słaby zasięg wifi i stwierdziłem, że naprawię jakość połączenie z komputerem przez kabel sieciowy Ethernet.
    Zorientowałem się już, że kabel musi być miedziany, musi być przynajmniej kat 5e no, ale dalej nie jestem przekonany, czy dobrze rozumiem wszystkie parametry.
    Czy moglibyście mi odpowiedzieć na prostę pytanie, czy kable tego typu, będą na spokojnie przepuszczały prędkość połączenia 500Mbs, na długości 10m? Przy okazji czy lepiej kupić od razu stały kabel 10m i najwyżej go zawinąć w jakimś miejscu, czy może od razu wymierzyć dokładną potrzebną długość i zamówić taki kabel?

https://www.tim.pl/kabel-krosowy-patch-cord-futp-kat-5e-szary-10m-dk-1522-100

https://www.tim.pl/kabel-krosowy-patchcord-futp-kat-5e-10m-niebieski-pcf5-10cc-1000-b

Jeśli tak, to który z nich były lepszą opcją, jeśli nie, to jakiego innego kabla szukać? Czy może kabla w tym stylu, ale innego producenta?
    Dziękuje z góry za pomoc.
    sosarek

Level 43  
    Jeden i drugi to to samo, podobnie jak i trzeci czwarty itd. jeśli chodzi o gotowe kable.
    Ardhon wrote:
    prędkość połączenia 500Mbs

Pomiędzy jakimi urządzeniami? Konkretne modele.
    Ardhon
    Level 6  
    Między urządzeniem ConnectBox od UPC, a płytą główną stacjonarki, której niestety teraz nie pamiętam dokładnego modelu.
    sosarek

Level 43  
    Jeśli chcesz osiągać taką prędkość połączenia oba urządzenia powinny mieć porty gigabitowe.
    Ardhon
    Level 6  
    Z tego co wiem nie powinno być z tym problemu, wczoraj udało mi się to sprawdzić na kablu, który miał 25cm i prędkość skakała między 499,5Mbs, a 501Mbs. Jednak na kablu nie ma żadnych oznaczeń, dlatego też nie mogę sprawdzić, czy producent oferuje też takie same opcje w przypadku dłuższych kabli.
    Tak w sumie to chodzi mi w tym wypadku o sam kabel i jego jakość. Czy z technicznego punktu widzenia takie kable jak wymieniłem wyżej, na spokojnie nadadzą się do tego, by tą prędkość przesłać bez zakłóceń fizycznych (ze strony kabla, a nie otaczających go ze wszystkich stron sygnałów)?
    sosarek

Level 43  
    Wystarczą w zupełności na takim odcinku.
    Ardhon
    Level 6  
    Świetnie, bardzo dziękuje za pomoc w takim razie i temat chyba do zamknięcia.