Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt RomeNav55 - Nie zapamiętuje po wyłaczeniu ścieżki płyty CD/mp3

krzysieksa 28 Nov 2018 19:59 675 6
    krzysieksa
    Level 10  
    Kupiłem bardziej z ciekawości niż z potrzeby Blaupunkt RomeNav55E.

Radio działa lecz jest (moim zdaniem) problem z odtworzeniem mp3 w tym samym miejscu po wyłączeniu radia.

Generalnie problem wygląda tak, że leci np mp3 nr kawałka np 58, czas odtwarzania kawałka przyjmijmy np 3:23 min. Gaszę silnik, wyciągam kluczyk, po godzinie wsiadam, radio się włącza i mp3 zaczyna iść od utworu nr 1 czyli od początku....

To samo dzieje się z zegarkiem w radiu - zegarek po ponownym odpaleniu samochodu pokazuje 0:00. Zegarek podejrzewam, że potrzebuje anteny GPS podpiętej do radia (antenę mam ale nie podłączałem jeszcze).

Zapisane stacje radiowe nie znikają, ustawienie dźwięku też nie znika.

Radio jest uszkodzone czy ten typ tak ma ?

Kolejne pytanie:
    Jest jakaś możliwość zmiany kolorów podświetlenia przyciski ?

Przyciski podświetlają się tylko na czerwono i dosyć ciemno świecą się. Jest jakaś opcja rozjaśnienia i zmiany kolorów ?

Generalnie 11 lat używałem Blaupunkt MP75 Bronx (moim zdanie świetne radio), przed Bronx miałem Blaupunkt Seattle mp74 (tak jak Bronx tylko, że monochromatyczny), tam zawsze odtwarzanie mp3 zaczynało się w tym miejscu gdzie się skończyło ostatnio, jest zmiana kolorów guzików (dopasowanie do podświetlenia deski rozdzielczej, nawet taka pierdoła jak wciśnięcie MOUTE zostanie, zgaszę radio, na drugi dzień odpalam auto radio samo się włącza ale MOUTE dalej jest włączone co jest dla mnie istotne (małe dziecko).

Kurcze Rome Nav55 wydawało się nowszą konstrukcją, teoretycznie bardziej dopracowaną ale to chyba sporo niższy model od Bronx mp75 lub okrojona wersja Bronx mp75.

Jeśli fabrycznie RomeNav55 nie ma podtrzymania pamięci ostatnio odtwarzanego utworu to posiadanie takiego radia mija się z celem. Może jednak w moim jest jakaś usterka i da się ją naprawić?

Czy ktoś może się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego modelu ?
    sosarek

Level 43  
    krzysieksa
    Level 10  
    w instrukcji nie ma wzmianki na temat, że radio pamięta/nie panięta ścieżki.

Dziś po 9 godzinnym postoju już nie startuje od samego początku płyty, lecz startuje na 1 kawałku i na dokładnie 2:30sek piosenki :D

Jakoś się to koduje czy co ?? Jest to śmieszne w radiu tej klasy....
    sosarek

Level 43  
    krzysieksa wrote:
    w instrukcji nie ma wzmianki na temat, że radio pamięta/nie panięta ścieżki.

Jest - strona 10, na 21 Zegar.
    krzysieksa
    Level 10  
    To coś mam skopane chyba w tym radiu :/

Nie ważne czy słucham kawałka nr 55 czy 72.... wystarczy zgasić silnik i ponownie odpalić i znowu zaczyna sie odtwarzanie od pierwszego kawałku, zawsze w tym samym miejscu czyli 2:30sek .....

Podpinałem poprzedniego Baupunkta mp75 Bronx i tam jest wszystko w jak najleprzym porządku, czyli zapamiętuje ścieżkę, zegarek (chociaż rome nav55 do zegarka potrzebuje anteny gps), nawet wciśnięte Moute jest dalej aktywne dopóki nie wyłączę tej funkcji i nie ważne czy auto stoi godzinę czy tydzień :/
    sosarek

Level 43  
    Jak potrzebuje anteny GPS skoro ustawia się go lokalnie w ustawieniach?
    krzysieksa
    Level 10  
    Wg instukcji powinien pamiętać ściężkę oraz zegar ustawia się po właczeniu radia RAZ i powinien zegar być cały czas ustawiony aż do momentu odłączenia akumulatora. Tak jest wg instrukcji czyli w teorii.....

..... w praktyce odpalam po nocy auto, radio startuje tradycyjnie z utworu nr 1 czas 2:30 sek a zegarek też standardowo pokazuje 0:00......

W ogóle MENU i wachlarz ustawień radia jest bardzo biedy w porównaniu z Bronx mp75.

Chyba powrócę do Bronx, bo tamto działa normalnie i tam można pod siebie praktycznie wszystko ustawić.

Lubię słuchać głośno muzyki i GALA z koleii w Nav55 działa zajefajnie, w BRONX tj opcji brak :(

Zastanawiam się nad zakupem BREMEN mp76, ma wszystko poza procesorem DPS, sterowanie GAINem subwoofera z poziomu radia itp. Jedyny minus, że nie ma nigdzie takiego radia używanego. Jest jedno na OLX ale 500 zł to za dużo :/

Wracając do Nav55 - jest jakieś światełko w tunelu aby problem ze ścieżką ogarnąć w taki sposób aby naprawa nie była droższa od radia?

Generalnie te stare Blaupunkt z serii MP bardzo mi pasują dźwiękiem oraz możliwością ustawień pod siebie. Są na pewno lepsze jednostki od Blaupunktów serii MP ale z tą serią tak się przyzwyczaiłem, że używam Blaupunktów od roku 2005r, od serii MP74 SEATTLE, poprzez BRONX MP75, teraz NAV55 (niewypał) i jak się nie ogarnie Nav 55 kolejnego będę szukal BREMEN MP76. Inne jakoś mnie nie interesują....

Coś na 100000% jest skopane tym nav55 :/

Spróbuję nagrać filmik jak ręcznie ustawiam zegarek oraz włączam mp3 np na 20 utwór, zgaszę auto, odczekam15 min odpalę i wszystko jest wyzerowane :/