Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja elektryczna w powstającym garażu wolnostojącym

lukasz_egon 29 Nov 2018 12:44 1905 8
Optex
    lukasz_egon
    Level 6  
    Witam to mój pierwszy post na forum, mimo że już od wielu lat się tu pojawiam i w kilku sprawach znalazłem tu pomoc.
    Mam wolnostojący garaż w stanie surowym i powoli przychodzi czas na to, aby doczekał się instalacji elektrycznej.

Więc od początku. Garaż jest w odległości 15m od domu. Dom w sieci TN-S. Pomiędzy budynkami został położony przewód ziemny 5x4 mm2.
    Od strony domu w skrzynce mamy różnicówkę 40A, ogranicznik przepięć, wyłączniki nadmiarowo-prądowe do całej instalacji elektrycznej w domu. Jest też 3 fazowy 20A wyłącznik nad-prądowy i do tego wyłącznika miało być podłączone gniazdo siłowe w piwnicy, natomiast teraz jest tam puszka z podłączonym przewodem 5x4 mm2, który idzie do garażu.

Po wstępnych konsultacjach z elektrykiem plan jest taki:
    1. w domu zostawiamy ten nad-prądowy 20A skoro już tam jest i traktujemy jako wewnętrzny rozłącznik izolacyjny
    2. w garażu w rozdzielni dajemy kolejny rozłącznik izolacyjny
    3. następnie różnicówka 40A
    4. wyłączniki nad-prądowe 10A do oświetlenia i 16A do gniazdek i bramy garażowej
    5. wyłącznik nad-prądowy do gniazda siłowego.

Generalnie w garażu jeśli chodzi o odbiorniki to szału nie będzie. Rzecz najważniejsza: RADIO ;-), napęd bramy, kilka razy do roku jakaś piła elektryczna do drewna 2000W, młotowiertarka, częściej w sezonie kosiarka 1500-2000W i to tyle. Gniazdo siłowe używane typowo okazjonalnie raz na dwa lata do jakiegoś drobnego spawania.

Proszę o jakieś wskazówki, rady, podpowiedzi co można poprawić, zmienić, o ile w ogóle ten plan trzyma się kupy.

Kolejną kwestią jesli chodzi o elektrykę, a ktorej jeszcze z nikim nie konsultowałem jest kwestia podłączenia bramy garażowej, sterowania nią, a także oświetleniem w garażu. Brama będzie sterowana pilotem, ale dodatkowo zamierzam do napędu podłączyć przycisk dzwonkowy tak, aby mieć sterowanie bramą z wnętrza garażu bez używania pilota.
    Zastanawia mnie tylko jak podłączyć do tego wszystkiego oświetlenie garażu tak, aby wjeżdżjąc do garażu zapalało się wewnątrz światło. Zakupiłem już ledowe górne oprawy, będzie możliwość włączenia ich normalnym włącznikiem na ścianie ale chciałem również, aby włączały się kiedy wjeżdżam do garażu.
    Widzę trzy możliwości:
    1. Sterowanie światłem z pilota do bramy (czy to w ogóle możliwe?? a jeśli tak to jak to zrobić?)
    2. Radiowy przekażnik bistabilny F&Wave; plusy to możliwość sterowania pilotem i przyciskiem dzwonkowym zamiennie, minus jest taki, że potrzebny jest oprócz pilota do bramy drugi pilot sterujący światłem
    3. a może po prostu czujnik ruchu wewnątrz garażu? Wydaje mi się, że to najtańsza opcja ale czy najlepsza.. (prawdopodobnie uruchomi go już sam ruch bramy garażowej kiedy będzie się otwierać)
    Co będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem? Przepraszam, jeśli jest tu za dużo treści i proszę o wybaczenie ;-)
  • Optex
    mawerix123
    Level 39  
    Co to jest różnicówka 3P :?: zapewne pełni ona funkcje wyłącznika głównego, to błąd. Trzeba do rozdzielnicy w domu zamontować rozłącznik a zabezpieczenie zasilania garażu (ochronniki zapewne też) sprzed RCD dla domu.

Sterowanie oświetleniem z bramy jest uzależnione od rodzaju napędu.
  • Optex
    lukasz_egon
    Level 6  
    Żeby nie było wątpliwości załączam zdjęcie które obrazuje jaki widok mam po otwarciu skrzynki w domu.
    Ten wyłączony nad-prądowy to właśnie ten do którego podłączony jest kabel biegnący do garażu.
    Instalacja elektryczna w powstającym garażu wolnostojącym
    lukasz_egon
    Level 6  
    No to jak? Pomoże/poradzi mi ktoś?
    Czy konieczne jest, aby brać prąd sprzed RCD i nie może zostać tak jak jest teraz czyli: zabezpieczenie przedlicznikowe - ochronnik - RCD dla domu - nadprądowy B20 3 fazowy i dalej dopiero rozdzielnica w garażu: - izolacyjny - RCD - nadprądowe na poszczególne elemanty instalacji ?
    Jesli byłoby to możliwe nie chciałbym burzyć ścian w domu dla dwóch gniazdek i dwóch lamp w garażu..
    Brivido

Level 33  
    Jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe?
    Waski85
    Level 13  
    Gdybyś zadał pytanie przed położeniem kabla to poradziłbym ci położenie nowej WLZ do garażu. A teraz to wstawił bym FR w miejsce tego ES podłączył zasilanie i zmierzył IPZ w garażu. Znając IPZ można dobrać zabezpieczenia.
    lukasz_egon
    Level 6  
    Przepraszam zapomniałem napisać, że zabezpieczenie przedlicznikowe to C25.

Wiem, że zostawienie na obwód dla garażu ES-a w skrzynce rozdzielczej w domu to błąd i w tym miejscu powinien być FR. Zamiana tego to nie żaden problem, po prostu pomyślałem, że do puszki w piwnicy, gdzie będzie podłączony przewód idący do garażu "wepnę" również gniazdo siłowe i stąd ta myśl o pozostawieniu tego nad-prądowego B20 który zabezpieczał by to gniazdo i pełnił w razie potrzeby rolę rozłącznika dla garażu. Jeśli poradzicie abym nie szedł tą drogą rady posłucham i ostatecznie zrezygnuję z tego gniazda w piwnicy, bo i tak przecież będzie gniazdo siłowe kilkanaście metrów dalej w garażu, a dla mnie to nie będzie jakaś wyjątkowa uciążliwość.

Kabel ziemny był położony już duuuuużo wcześniej, więc musimy robić na tym, na czym mam.
    mawerix123
    Level 39  
    lukasz_egon wrote:
    gdzie będzie podłączony przewód idący do garażu "wepnę" również gniazdo siłowe i stąd ta myśl o pozostawieniu tego nad-prądowego B20 który zabezpieczał by to gniazdo i pełnił w razie potrzeby rolę rozłącznika dla garażu.

Poroniony pomysł, gniazdo i garaż na jednym obwodzie, dalej domagasz się pomocy ale nie wykorzystujesz tego co zostało napisane... gniazdo wymaga RCD a na zasilanie garażu RCD nie jest wskazane, powtarzam rozdzielnica domowa do przebudowy, jeśli tego nie zrobisz za jakiś czas na pewno wrócisz do tego gdy RCD będzie odłączało ci cały "majątek"
    lukasz_egon
    Level 6  
    mawerix123 wrote:
    Poroniony pomysł, gniazdo i garaż na jednym obwodzie
    Ok temat gniazda w piwnicy zamknięty, nie będę go robił na siłę. Poza tym był to tylko pomysł a nie jakiś plan.
    mawerix123 wrote:
    dalej domagasz się pomocy ale nie wykorzystujesz tego co zostało napisane
    Jak na razie w tym wątku tylko uprzejmie proszę i ewentualnie przepraszam. Na pewno niczego nie będę się domagał.
    mawerix123 wrote:
    powtarzam rozdzielnica domowa do przebudowy, jeśli tego nie zrobisz za jakiś czas na pewno wrócisz do tego gdy RCD będzie odłączało ci cały "majątek"
    Zdaję sobie sprawę z tego, że jest do przebudowy, instalacja robiona 20 lat temu, należy porobić oddzielne obwody na kuchenkę/piekarnik, lodówke/zmywarkę, łazienkę, kotłownię, wszystko pozabezpieczać oddzielnymi RCD (przy okazji rozkuwając pół kuchni i korytarza), ale to, że nie jest to zrobione teraz nie znaczy, że nie moge zbliżyć się do tematu zasilania garażu, bo to dla mnie jest w tym momencie absolutny PRIORYTET.

Na przebudowę przyjdzie czas, na pewno nie teraz. Teraz chciałbym mieć TYLKO dwa gniazdka, oświetlenie i gniazdo siłowe w garażu. Proszę dlatego o sugestie jak to zrobić najsensowniej.

Skoro wypadła opcja "siły" w piwnicy to rozumiem, że:
    - wpięcie faz powinno być zrobione przed RCD,
    - następnie rozłącznik izolacyjny, żeby odłączyć przewód ziemny w razie potrzeby (awarii, przerwania) jeszcze w domu? (Przy tej okazji będzie też zamontowany FR jako wyłącznik główny dla domu.)
    - następnie FR w garażu,
    - różnicówka w garażu,
    - kolejne zabezpieczenia nadprądowe.

Pytałem wcześniej o integrację oświetlenia garażu z otwieraniem bramy garażowej i muszę powiedzieć, że jestem już prawie zdecydowany na miktofalowy czujnik ruchu..wg mnie będzie to najprostsze rozwiązanie z łącznikiem trójpozycyjnym gdzie będzie: 1. wyłaczone na stałe, 2. czujnik, 3. włączone na stałe. Napęd to będzie INTRO od Wiśniowskiego i po przeczytaniu instrukcji i przejrzeniu schematów doszedłem do wniosku, że nie ma co kombinować.

Edit: z pośpiechu błąd z wpięciem się do ochronnika ;)