Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania

karlik80 29 Nov 2018 16:37 3606 27
  • #1
    karlik80
    Level 9  
    Witam,

    Od roku borykam się z problemem jak w temacie "Za mały strumień przepływu podczas odladzania".

    Dane instalacji.
    Ogrzewanie podłogowe. Powietrzna pompa powietrzna Buderus 11 zbiornik C.W.U. Galmet SGW(S) Tower 300l.
    Pierwsze tego typu problemy pojawiły się niespełna rok po uruchomieniu c.o. z c.w.u. pompa zgłosiła w/w błąd.

    1. (Październik/Listopad 2017) Firma instalująca pompę oraz c.w.u. po wyczyszczeniu instalacji zamontowała dodatkową pompę w szeregu a na powrocie z zewnętrznej jednostki zamontowała 'bajpas'. Miało to rozwiązać problem ze zbyt małym strumieniem przepływu.
    Koszta użytkowania wzrosły o 10% ale zadziałało - okres grzewczy instalacja przeżyła.



    2. (Sierpień 2018) Problem powrócił (pompa przez lato chłodzi podłogę) - powrócił tzn. ponownie pojawił się błąd "Za mały strumień przepływu". Wyczyściłem sitko znajdujące się zaraz przed pompą która jest zamontowana w jednostce wewnętrznej i dalej działało normalnie.

    3. (Listopad 2018) Problem powrócił na stałe - za każdym razem gdy pompa próbuje się rozmrozić wyskakuje błąd "Za mały strumień przepływu podczas odladzania".
    3.1. Tydzień po zgłoszeniu do instalatora - firma przyjechała i wyczyściła podłogówkę
    3.2. Problem nie zniknął firma instalatorska twierdzi że zbiornik Galmet zabrudza instalacje ponieważ jego wężownica została wykonana ze słabej jakości materiałów.
    3.3. Galmet po oględzinach unieważnił warunki gwarancji ponieważ nie została wymieniona anoda po roku użytkowania

    W instalacji c.o. znajduje się woda z 'kranu' + glikol propylenowy z inhibitorami korozji który został tam domieszany w momencie wizyty w Listopadzie 2017 roku.

    Moje osobiste wnioski (nie znam się, podchodziłem do tego zdroworozsądkowo)
    1. pompa dodatkowa została zainstalowana żeby przepychać brudy z którymi po roku nie radziła sobie wbudowana pompa Buderusa
    2. w wyniku nieprzepłukania zbiornika przed jego montażem do instalacji dostały się opiłki metalu (ten czarny muł który widać na zdjęciach oraz te płatki to wszystko jest metal reagujący na magnes)
    3. po roku przepychania brudu po instalacji - instalacja zapchała się na tyle że pompa zgłasza cały czas błąd (czyszczenie tydzień temu 6 filtrów piankowych)
    4. w skutek tego że glikol propylenowy z inhibitorami korozji został zmieszany ze zwykłą wodą a nie wodą destylowaną - inhibilatory korozji po prostu nie działały i wężownica w podgrzewaczu po prostu gniła.

    Proszę o pomoc co dalej?
    1. Galmet odrzucił reklamacje zbiornika c.w.u - zasłaniając się brakiem wymiany anody magnezowej w podgrzewaczu.
    Tutaj mam pytanie czy ta anoda zabezpiecza tylko to co się dzieje wewnątrz zbiornika c.w.u. czy również zabezpiecza przed korozją wężownicę od strony c.o.?
    2. Czy moje podejrzenia mają jakikolwiek sens, które z nich mają które z nich nie mają?
    3. Jakieś inne przyczyny / pomysły dlaczego po prawie 2 latach użytkowania instalacji, instalacja jest w takim stanie i wymaga czyszczenia?
    4. Firma instalatorska proponuje gruntowne wypłukanie instalacji, wprowadzenie nowego środka i zamontowanie nowego podgrzewacza tym razem z Konspelu. Pytanie czy to rozwiąże mój problem z tą instalacją c.o./c.w.u? Jeżeli nie to jak rozwiązać zaistniały problem.
    5. Jeżeli zabiegi opisane w pkt.4 nie rozwiążą problemu to jak go można rozwiązać (co jest przyczyną)?

    Szczegóły można zobaczyć w dokumentacji fotograficznej dostępnej pod adresem https://photos.app.goo.gl/vcQXaAHB3ZC3H2ju7
  • #2
    Plumpi
    Heating systems specialist
    Nie bardzo rozumiem jaki niby wpływ ma mieć anoda magnezowa w zasobniku CWU na zanieczyszczenie obiegu grzewczego?
    Anoda znajduje się po stronie wody użytkowej (wodociągowej) i ma za zadanie chronić zbiornik wody wodociągowej przed korozją. Chroni w ten sposób, że anoda ulega korozji, dlatego musi być systematycznie wymieniana. Jednak nie ma to żadnego wpływu na obieg wody grzewczej tj. tej po stronie instalacji CO. Anoda nie chroni wężownicy po stronie obiegu grzewczego.
    Chyba, że ww wymiennik Galmet został użyty w całości jako bufor, a nie zasobnik CWU?
    Poza tym podaj jaki masz model tej pompy ciepła.
    P.S.
    Podczas rozmrażania ciepło jest pobierane z bufora. Tyle, że w Twoim przypadku buforem ma być niby zasobnik CWU z wężownicą. Myślę, że w tym przypadku ta wężownica jest najprawdopodobniej zbyt mało wydajna. Ma zbyt małą moc. W takiej sytuacji wstawienie choćby i 10 dodatkowych pomp nic nie da. Potrzebny jest typowy bufor lub zasobnik CWU typu zbiornik w zbiorniku z którego pompa ciepła może pobrać większą moc do rozmrażania.
  • #3
    karlik80
    Level 9  
    Plumpi wrote:
    Jednak nie ma to żadnego wpływu na obieg wody grzewczej
    Rozumiem, czyli brak wymiany anody nie ma nic wspólnego z korozją w układzie CO.
    Plumpi wrote:
    Chyba, że ww wymiennik Galmet został użyty w całości jako bufor, a nie zasobnik CWU?
    Nie. To jest zbiornik typowo CWU.
    Plumpi wrote:
    Poza tym podaj jaki masz model tej pompy ciepła.
    Budersu Logatherm IDU W 14 E (powietrzna nie gruntowa)

    W moim układzie nie mam bufora CO. Podczas rozmrażania pompa ciepła brała ciepło z podłogówki. W momencie gdy pojawiło się zanieczyszczenie strumień przepływu był za mały instalatorzy dołożyli pompę która dawała radę tylko przez kolejny rok. Dokładnie po roku od założenia pompy dodatkowej problem powrócił, bo nieczystości w układzie było jeszcze więcej.
  • #4
    Brysia
    Level 2  
    Witaj,
    u nas jest dokładnie to samo.
    Czy poradziłeś sobie z tym problemem?
  • #5
    karlik80
    Level 9  
    Brysia wrote:
    Czy poradziłeś sobie z tym problemem?

    Dokładnie w tym celu założyłem ten wątek. Liczę że pojawią się jakieś konstruktywne uwagi albo propozycje rozwiązania problemu.
  • #6
    Plumpi
    Heating systems specialist
    Myślę, że problem może być w zbyt niskiej temperaturze wody z podłogówki podczas odszraniania.
    Chyba lepiej byłoby pobierać ciepło z zasobnika CWU o wyższej temperaturze.
    Tyle, że zasobnik z wężownicą raczej się nie nadaje, bo wężownica ma małą wydajność. Potrzebny byłby bufor lub zasobnik CWU typu zbiornik w zbiorniku, a pompa musiałaby pobierać ciepło do rozmrażania z tego zasobnika.
  • #7
    lukasz.setlak
    Level 1  
    Drodzy, użytkownicy borykam się z tym samym problemem w pompie Buderus i uważam, że problem nie leży w instalacjach a w samej jednostce wewnętrznej (mam nową i to samo) lub zewnętrznej (wadliwe oprogramowanie), a dokładnie w pompie obiegowej zamontowanej w jednostce wewnętrznej. Moja pompa potrafi zrobić 30 defrostów, a na 31 wywali błąd za niskiego przepływu.
    Co ciekawe: mam już drugą jednostkę wewnętrzną i problem dalej taki sam.
    Proszę o kontakt na priv. może razem znajdziemy rozwiązanie jestem w bezpośrednim kontakcie z Buderusem.
    Możecie podać wersje oprogramowania zewnętrznej jednostki?
    ja mam 4.10 najnowsza jest 4.15
  • #8
    jack63
    Level 43  
    Trzeba dojść czy problem jest po stronie "wodnej" czy po stronie układu chłodniczego.
    Przydał by się schemat hydrauliczny obejmujący obie części z zaznaczonymi czujnikami temp i przepływu.
    Problemem może być zbyt mała ilość czynnika chłodniczego (jaki?).i zamarzanie wymiennika będącego parownikiem podczas odszraniania.
  • #9
    karlik80
    Level 9  
    Witam.

    Długo nie odpisywałem bo trochę się działo.

    Zbiornik Galmet 300L został wymieniony na zbiornik Kospel 300L, a instalacja ,każda pętla z osobna zostały przepłukane. Problem z brudem w instalacji ustał (2 może 3 razy czyściłem sitko z niewielkich zanieczyszczeń, prawdopodobnie coś zostało po czyszczeniu instalacji).

    I już odpisuję na posty:

    Plumpi wrote:
    Myślę, że problem może być w zbyt niskiej temperaturze wody z podłogówki podczas odszraniania.
    Chyba lepiej byłoby pobierać ciepło z zasobnika CWU o wyższej temperaturze.
    Tyle, że zasobnik z wężownicą raczej się nie nadaje, bo wężownica ma małą wydajność. Potrzebny byłby bufor lub zasobnik CWU typu zbiornik w zbiorniku, a pompa musiałaby pobierać ciepło do rozmrażania z tego zasobnika.


    Plumpi Dziękuję za odpowiedź. Niemniej uważam że nie tędy droga. Twoje rozwiązanie byłoby okej w przypadku gdybym miał 2 źródła ciepła niskie i wysoko temperaturowe. W takich przypadkach montuje się zbiornik (bufor). Grzanie bufora za pomocą samej pompy ciepła nie jest efektywne. Jeżeli pompa Buderusa wymaga osobnego bufora do rozmrażania to nie jest warta swojej ceny, albo taki zbiornik powinien być dostarczany razem z pompą. Ale pięknie dziękuję za chęć pomocy i uwagi które zmusiły mnie do przestudiowania tematu zbiornika zwanego buforem.

    lukasz.setlak wrote:
    Drodzy, użytkownicy borykam się z tym samym problemem w pompie Buderus i uważam, że problem nie leży w instalacjach a w samej jednostce wewnętrznej (mam nową i to samo) lub zewnętrznej (wadliwe oprogramowanie), a dokładnie w pompie obiegowej zamontowanej w jednostce wewnętrznej. Moja pompa potrafi zrobić 30 defrostów, a na 31 wywali błąd za niskiego przepływu.
    Co ciekawe: mam już drugą jednostkę wewnętrzną i problem dalej taki sam.
    Proszę o kontakt na priv. może razem znajdziemy rozwiązanie jestem w bezpośrednim kontakcie z Buderusem.
    Możecie podać wersje oprogramowania zewnętrznej jednostki?
    ja mam 4.10 najnowsza jest 4.15


    Bardzo ciekawa teoria. Na początku przyznaję byłem sceptycznie nastawiony do tego co Pan napisał, niemniej jednak 2 dni temu serwisant wymienił sterownik w jednostce wewnętrznej z najnowszym oprogramowaniem 4.15 i powiedział że to powinno pomóc!! Dam znać czy ustało.
    (nie wiem jaki mam soft w zewnętrznej jednostce - da się to sprawdzić z jednostki wewnętrznej? )

    jack63 wrote:
    Przydał by się schemat hydrauliczny obejmujący obie części z zaznaczonymi czujnikami temp i przepływu.

    Postaram się coś rozrysować odręcznie i wrzucić w formie obrazka.

    Pozdrawiam,
    Karol Krzyżak.
  • #10
    krzyzak11
    Level 19  
    Czy na podłogowce są może termostaty, czy też cała działa tylko i wyłącznie że sterowania pompy.

    Pompa nie ma energii do rozmrozenia (to wiemy), czyli za mało mamy energii skumulowanej w górnym źródle.
    Myślę, że powodem jest ilość podlogowki oraz fakt że mamy tam glikol A nie wodę (sprawdźcie przewodnosc czystej wody i glikolu). Aby była taka sama przewodnosc cieplna układ z glikolem musi być większy (większa ilość czynnika).
    Dwa wyjscia: zmienić czynnik na wodę i wtedy zobaczyć, lub dołożyć bufor .
    Schematy są dla ukladow z wodą.
    Mam w opiece takie pompy,
    Tam gdzie jest woda zero problemu, tam gdzie jest bufor też nie mam problemów.a w takim układzie jak Wasz też są problemy

    Pozdr
    Krzyżak11
  • #11
    Plumpi
    Heating systems specialist
    karlik80 wrote:

    Plumpi Dziękuję za odpowiedź. Niemniej uważam że nie tędy droga. Twoje rozwiązanie byłoby okej w przypadku gdybym miał 2 źródła ciepła niskie i wysoko temperaturowe. W takich przypadkach montuje się zbiornik (bufor). Grzanie bufora za pomocą samej pompy ciepła nie jest efektywne. Jeżeli pompa Buderusa wymaga osobnego bufora do rozmrażania to nie jest warta swojej ceny, albo taki zbiornik powinien być dostarczany razem z pompą. Ale pięknie dziękuję za chęć pomocy i uwagi które zmusiły mnie do przestudiowania tematu zbiornika zwanego buforem.


    Nie chodzi o dodatkowy bufor tylko o zasobnik Ciepłej Wody Użytkowej (CWU), aby z niego pompa pobierała ciepło do rozmrażania zamiast z podłogi. O ile oczywiście w Twojej pompie da się to ustawić w sterowniku.
    Pompa i tak musi grzać CWU wyższą temperaturą przy niższym COP, ale mimo wszystko jest to ciepło o wiele tańsze do rozmrażania niż grzanie wymiennika podczas grzałką elektryczną.
    W przypadku podłogówki pomimo, że ma ona zgromadzoną dużą ilość energii to ma ona dużo niższą temperaturę oraz większe opory przepływów.
    Aby dostarczyć odpowiednią ilość energii do odlodzenia w przypadku podłogówki trzeba zapewnić duży przepływ. Mając wodę o wyższej temperaturze z CWU wystarczy dużo mniejszy przepływ, bo woda ta ma więcej energii w takiej samej objętości, gdyż ilość energii = ciepło właściwe * ilość * temperatura (w Kelwinach). Trzeba też wziąć pod uwagę, że podłogówka jest też wymiennikiem ciepła, którego wydajność jest tym większa im większa jest różnica temperatur między podłogą, a wodą.
  • #12
    501toyota
    Level 16  
    Do użytkowników pompy Buderus - a moglibyście podać średnicę rur i z jakiego materiału (np. PP czy miedź), idących od pompy - zasilanie i powrót ??
  • #13
    pawelkrzy
    Level 11  
    Witaj.
    Czy udało wam się pozbyć problemów jak w temacie po wymianie sterownika lub oprogramowania?
    Ciagle błędy o zbyt małym strumieniem
    Podczas odladzania lub mały strumień pomiędzy jednostkami a nawet błędy ostrzeżenie przed zamarznięciem kondensatu.
    Rozkładam ręce.
    Ja mam od roku ten sam problem. W instalacji jest tylko woda. Z tego co zauwazylem to nie widzę zapowietrzenia w obiegu.
    Gwarancja już minęła wiec Próbuje na własna rękę. Ma ktoś kontakt do kogis kto zmieni mi oprogramowanie w Buderus?

    Paweł.

    [
  • #14
    krzysiub87
    Level 6  
    Miałem podobny problem - instalator polecił mi ustawienie regulatorów temperatury na max - do odladzania pompa bierze ciepło z podłogówki i jeśli siłowniki są zamknięte poprostu nie ma skąd go pobrać czy jest niewystarczająca. Od 2tyg błąd nie pojawił się
  • #15
    piechu2002
    Level 2  
    Mam ten sam problem u siebie. Czy udało się rozwiązać ten problem u Was, jeśli tak to w jaki sposób? Czy kwestia oprogramowania ma znaczenie?
    U mnie była czyszczona instalacja dwukrotnie i to pomogło jednak teraz temat znowu powrócił. Zainstalowałem dodatkowo separator z magnesem i na razie wyłapuje ten syf co został jeszcze w instalacji ale problem występuję nadal.
  • #16
    pawelkrzy
    Level 11  
    Panowie. Jakia macie długość bypassu?

    Wydaje mi się ze pompa idzie na skróty gdyz obieg robi się za słaby,
    lżej jej pociągnąć z krotkiego obiegu niż zaciągać z całej instalacji.
    Ja mam bypass pomiędzy rurkami. Praktycznie 5 cm.
    A wedle specyfikacji powinno być minimum 10cm.
    Najlepiej jakby był w tym miejscu (bypass) dodatkowy zawór ciśnieniowy i otwierał się gdyby czasem pompa obiegowa się zepsuła.
    Pokażcie zdjęcia bypassow.

    Dziś poszedł przy tych mrozach nowy błąd:
    code A01 5514 za niskie cisnienie podczas parowania
  • #17
    Sakre12
    Level 4  
    Udało się rozwiązać problem ? U mnie zima nastała i ciągle pojawia się ten błąd. Co parę godzin. Filtr czyszczony... Nic nie pomogło
  • #18
    Banderas76
    Level 1  
    Witam panów jestem nowym użytkownikiem
    Mam problem jak wyżej czyli za maly strumień przepływu podczas odladzania oczywiście pompa Buderus powietrzna .Na razie wyczyściłem sitko na zaworze przed pompa ale to nic nie pomoglo.Co dalej robić .Czy ktoś z was na zawsze pozbył się tego problemu.Moja instalacja to podłogowa z buforem .Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
  • #19
    Sakre12
    Level 4  
    U mnie narazie przeczyszczenia instalacja wymiennika (bez podlogowki) zmieniony filtr na separator zabrudzeń i nie pomogło... Czekam na zmianę oprogramowania (nowa wersja). Czy zauważyliście że lamele nie zamarzają w całości ? Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania
  • #20
    pawelkrzy
    Level 11  
    Widzę ze temat nie umiera.
    Ja borykam się od 2 lat.
    Mówią żeby wyczyścić wymiennik i podłogówkę. Ale widzę ze nic nie pomaga.
    Panowie jak macie zrobiony bypas przed pompa na podłogówkę?
    Ja mam 2 cm. Rura zasilania od razu połączona z powrotem.
    Tak jak pisałem wcześniejszy wątek powinna być 10-20cm.
    Nie zrobiłem jeszcze tego.
    Czekam na info jak wy macie.
    W załączeniu zdjęcie
  • #22
    Sakre12
    Level 4  
    Ja nie mam, tego obejścia, nie mam bufora. Przeplukalem podlogowke i wymiennik ale w przeciwnym kierunku do obiegu wody... Różne ciekawe rzeczy zatrzymały się na sitku , od pianki izolacyjnej do rur, poprzez jakieś plastikowe elementy (płukanie poprzez pozakrecanie rotametrow i puszczanie po kolei po jednym żeby był max przepływ po 2 min na rotametr i tak kilka razy w 3 dni pod rzad) , dodam ze przed moim płukaniem firma mi plukala instalacje (!!!). Narazie po tym czyszczeniu błąd nie wyskakuje.
    Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania
  • #24
    Sakre12
    Level 4  
    Ano takie zanieczyszczenie w instalacji z pp, może z wezownicy w zasobniku, a może dużo zostawili instalatorzy...
    Płukanie robiłem tak że podłączyłem wąż od pralki do zaworu na wejściu zasilania do jednostki wewnetrznej i przy otwartym filtrze (zawór za filtrem zakręcony aby woda filtrem wylatywała) wpuszczalem wodę z "kranu" pilnując żeby ciśnienie nie przekroczylo 3 barow, szybki zakręcanie i odkręcanie wody aby ruszyć to co tam w środku jest i czyszczenie sitka co jakiś czas... I tak do momentu aż na sitku prawie nic się nie pojawialo. Z dziesięć wiader wody chyba wylewałem.
    Chyba ciężko to zrobić bez takiego typu filtra (separator zanieczyszczen) u mnie to nowy nabytek.


    Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania Buderus - za mały strumień przepływu podczas odladzania
  • #25
    Sakre12
    Level 4  
    Dodam jeszcze że firma która plukala wymiennik chyba zastosowała jakąś chemię, a po tym ja tyle syfu znalazłem więc może ta chemia miała opóźnione działanie i w tym pomogła...
  • #28
    pawelkrzy
    Level 11  
    Zdemontowalem jednostkę zewnętrzna.
    Myślałem ze można zdemontować wymiennik i go wyczyścić ale tu jest wszystko na sztywno.

    Trochę tam mokro na spodzie ale to chyba różnica temperatur i się skrapla.