Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung PS-42C91H - Kolorowe paski

JEDD 29 Nov 2018 18:13 1044 14
    JEDD
    Level 29  
    Samsung PS-42C91H - Kolorowe paski
    Witam.

Plazma jak w tytule, problemem był brak obrazu - spuchnięte kondensatory w przetwornicy, wczoraj wymieniłem kondensatory w przetwornicy i pojawił się prawidłowy obraz. Dzisiaj po kilku minutach od włączenia pojawił się obraz jak na zdjęciu.

Vs: 205,3V
    Va: 63,3V
    Vg: 15V
    Ve: 99,8V
    Vscan: 190V
    Vsch: 60V

Czyżby Ysus, czy CTRL?
    GanCegall
    Level 38  
    Tak to jest ze starszymi od węgla szrotami, zrobisz jedno dziś, jutro padnie coś innego, naprawdę nie masz nic innego do roboty? Przecież na tej plazmie oglądali filmy starożytni Grecy :-)
    Może właśnie dlatego Ikar się zabił? :-)
    JEDD
    Level 29  
    :)

Znajomy powiedział, że do 300 zł mogę robić, więc dlaczego nie spróbować. Wiem, że to 380W grzejnik z jakością obrazu daleką od dzisiejszych standardów ale może uda się to ogarnąć.
    lucainno
    Level 6  
    próbowałeś podgrzać skraplacze na mainboard?
    JEDD
    Level 29  
    lucainno wrote:
    próbowałeś podgrzać skraplacze na mainboard?

Koledze coś google translate szwankuje.

Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]:

Podgrzałem CTRL i pojawił się obraz jak na zdjęciach. Wygląda, że to problem z CTRL, mam rację?
    Samsung PS-42C91H - Kolorowe paski Samsung PS-42C91H - Kolorowe paski
    JEDD
    Level 29  
    Uruchomiłem TV w trybie autonomicznym.

Na czerwonej i niebieskiej planszy tych pasów nie ma, na reszcie obrazów są. Cóż to oznacza?
    GanCegall
    Level 38  
    JEDD wrote:
    na reszcie obrazów są

To jakie obrazy wyświetla jeszcze poza R i B? fotka
    JEDD
    Level 29  
    Biały, zielony, czarno/biały itp. Jesteś Pan doświadczony, więc chyba wiesz jakie plansze wyświetlają się w tym trybie :)
    GanCegall
    Level 38  
    Ja jestem cienki, ale znam wirtuoza w tym temacie, może się wypowie...
  • Helpful post
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    A kolego nie mozesz zmienic sobie proporcji obrazu w menu uzytkownika i obejrzec czy problem paskow zmienia swoj obszar jesli zmniejsysz do 4:3? Wyglada na usterke mainboard ale jak w trybie auto nie ma zmian to podstaw logike.
    JEDD
    Level 29  
    W trybie 4:3 po lewej i po prawej pojawiają się szare pasy. Kolorowe pasy są na całej szerokości ekranu, bez znaczenia jakie proporcje obrazu wybieram.
    JEDD
    Level 29  
    LJ41-05136A, akurat tutaj logika nie ma pamięci w obudowie BGA :) Płytka do dostania za 60 zł na znanym portalu aukcyjnym. Po podgrzaniu pamięci mam obraz taki jak w pierwszym poście. Chyba nie pozostaje nic innego jak tylko podstawić logikę.
  • Helpful post
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    W tych logikach padal NAND flash i 1/4 obrazu to bylo chyba tylko tlo w kolorze zielonym o ile pamiec mnie nie myli, lub w ogole plytka byla martwa, takiej usterki jak Ty masz to nie widzialem, ale z tego co pokazujesz na zdjeciu to na pewno nie jest to Y sus/Z sus. Powodzenia.
    JEDD
    Level 29  
    Wymiana CTRL przywróciła pełną sprawność odbiornika.