Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki TV do MKV z kompa, audio będzie szło przez stary zestaw Unitry

dobrygosc2 29 Nov 2018 22:34 630 18
    dobrygosc2
    Level 10  
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 4m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? na wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? monitor IIYAMA 23,5 cala AMVA+
    X2483HSU-B1
    4. Jaką markę preferujesz?
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? MKV z komputera
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy i Seriale
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? nie
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? i w dzień i wieczorami
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? ok. 2500

Co powiecie o: TX-50EX700E jest dostępny od 2500 PLN.
    Antena TV nie będzie podłączona w ogóle. Tylko komp. Więc przez HDMI.
    Da się sterować oglądaniem filmów i serialu smartfonem lub pilotem? Pewnie nie jak będzie podpięty TV jako wyświetlacz. Z kolei kopiowanie materiałów do obejrzenia specjalnie na pendrive lub dysk zew. nie uśmiecha mi się.
    Co radzicie? Dziękuję Mocno.
    antek1cza
    Level 31  
    Witam

dobrygosc2 wrote:
    Co radzicie?
    Trudno doradzić przy tak dużym wyborze sprzętu.
    Z mojego doświadczenia powiem tylko, że SmartTV praktycznie uniezależnia od komputera pod kontem oglądania filmów, wiadomości itp.
    Jeżeli dostarczy się do TV internet to do oglądania są tysiące stron www - do wyboru do koloru.
    Proponuję tylko zwrócić uwagę żeby telewizor miał SmartTV oraz możliwość podłączania się do niego bezprzewodowo (nie zależnie od kabli) smarfonów, tabletów, laptopów bez względu na system (Android, iMac, Windows) bo z tym niektóre modele mają problem.
    Może warto też pomyśleć żeby tuner był DVB-T / DVB-C (to generalnie jest) + DVB-S (satelita).
    dobrygosc2 wrote:
    Antena TV nie będzie podłączona w ogóle
    To czasem może się zmienić a wówczas istnieje możliwość uruchomienia satelity choćby dla nauki języków :)
    dobrygosc2
    Level 10  
    Byłoby super gdyby taki TV potrafił bezprzewodowo brać treści do wyświetlania z kompa. Odeszłaby plątanina kabli a doszła możliwość sterowania przez pilot TV. Ale czy stary router bezprzewodowy (Standard N na paśmie 2,4 Ghz) 150 MB/s dałby radę z przepływnością materiałów Full HD jak i U HD (ok 15 MB/s do nawet 40 MB/s).
    Teoretycznie wiem, że powinien, ale w praktyce wiemy jak to wygląda przecież...?

Internet mam tylko mobilny, więc mogę zapomnieć o podłączeniu TV do sieci, chyba,że w nocy tylko, gdy będą te nielimitowane noce u dostawców. Na stacjonarkę nie ma szans - względy administracyjne - niestety,
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Skoro PC podłączony pod TV na stale to smart tv możesz pominąc w rozważaniach.
    Żaden tv nie da takich mozliwosci jak komputer. To inna liga dostępności, szybkości etc.
    Poza tym Smart TV bez internetu to nie ma sensu.

UHD HDR np. z Netflixa to max 19 mbit/s. Srednio leci ok 12 mbit/s.
    FHD to do 6 mbit/s.
    dobrygosc2
    Level 10  
    Ludwik XVI wrote:
    Poza tym Smart TV bez internetu to nie ma sensu.

Jest tak: Pobieram treści do obejrzenia w nocy i mam ustawione, żeby komp się wyłączał tuż przed upływem tych nielimitowanych GB u operatorów komórkowych. Później - wieczorem - oglądam to co się pobrało w nocy - tak to działa u mnie;)

1. Czy matryce są takie same w TV i w monitorach?
    Czyli, czy można powiedzieć, skoro się wie, że IPS ma słaby kontast i kolory, ale dobre kąty widzenia, że tak samo zachowa się zarówno TV jak i monitor z taką matrycą.
    2. Obecnie mam monitor na matrycy AMVA+, czy to jest odpowiednik VA w Telewizorach?
    3. Widać, że monitory są droższe niż TV o tych samych wielkościach, czy to znaczy, że one są lepszej jakości? Inaczej wytwarzane? Czym się różnią? Może zamiast TV zainwestować w Monitor?
    4. Coś co mnie irytuje i szukam rozwiązania tych problemów to brak możliwości zdalnego sterowania oglądanymi treściami i ich głośnością. Chciałbym oglądać nie siedząc przy monitorze komputerowym, ale być na kanapie czy leżąc wygodnie na łóżku. Standardowo używam playera VLC, choć się zdarza - dość rzadko-ale jednak-że nietypowo zakodowane np. koncerty na nośniku Blue Ray VLC nie potrafi odtworzyć ścieżki Dolby Atmos (tnie dźwięk), zaś Media Player Classic odtwarza to bez żadnego problemu. Mam też problem z odtwarzaniem treści z YT zakodowanych w jakimś najnowszym kodeku, mój komp po prostu nie wyrabia z dekodowaniem takiego materiału w VLC, zaś drugi program wspomniany obsługuje je poprawnie. Jest też problem z głośnością, nie mam przecież pilota, który obsługiwał by listę odtwarzania w kompie i głośność, i się zdarza w nocy, że niektóre treści na YT są zbyt głośno i wtedy muszę lecieć je ściszyć. Szukam więc takich rozwiązań, które uwolniły by mnie od konieczności biegania od łóżka do kompa i z powrotem.
    5. Więc na co się decydować: Monitor czy Telewizor?
    6. Na początku, gdy zakupiłem nowy monitor podłączyłem go kablem HDMI i dopiero po paru miesiącach przepiąłem go na złącze DVI i zauważylem olbrzymią różnicę w jakości wyświetlanego obrazu. Czym to prawidłowe i czym jest spowodowane? Wtedy miałem monitor LG na matrycy IPS.
    7.Szukam czegoś co w danej chwili posiada najkorzystniejszy stosunek cena - możliwości - wydajność. I nie straci drastycznie na wartości w przyszłości.
    Posłużę się przykładem: Pendrive ADATA UV128 USB 3.1
    8 GB = brak
    16 GB = 16,70
    32 GB = 20,48
    64 GB = 45,40
    128 GB = 160
    8. Tak przy okazji, czy są jakieś marki, które oferują dłuższą gwarancję niż standardowe 24 msc?
    9. Na próbę przeniosłem monitor z biurka pod sofę, postawiłem na stoliku i włączyłem film 1080. Jego specyfikacja:
    Video codec .................: x264
    Bitrate .....................: 14.0 Mbps
    Resolution ..................: 1920 x 1014 (1.893)
    Frame rate ..................: 23.976 fps
    Audio 1 .....................: AC-3 | 384 Kbps | 5.1
    Audio 2 .....................: AC-3 | 640 Kbps | 5.1
    Language 1 ..................: Polish Lector
    Language 2 ..................: English
    Subtitle ....................: Polish SRT forced | Polish SRT | English SRT
    Time ........................: 2h 27mn 25s
    Size ........................: 15.5 GiB

Muszę przyznać, że obraz był doskonały i wciągający, gdy monitor był o połowę dystansu krócej (2 metry zamiast 4 metrów). Takich właśnie pozycje ogladam na co dzień.
    Może więc monitor kupić drugi i zamontować bliżej?
    Gdy będzie konieczność mogę dokupić dodatkowe sprzęty typu klawiatura bezprzewodowa czy router Wi Fi lub dysk przenośny?
    Proszę o konstruktywne porady - jak ogarnąć temat - bo jest rozległy i zagmatwany dla mnie.
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    1. Tak
    2. Tak
    3. Monitory słabo skalują obraz, mają inna elektronikę, nie mają upłynniaczy obrazu. Inne zastosowania, inne potrzeby.
    4. Moze pilot do kompa :) Albo bezprzewodowa myszka i klawiatura
    5. Monitor do komputera (praca, office, www etc) Telewizor do telewizji, seriali, filmow.
    6. Nie wiem
    7. Wszystko straci mocno na wartosci w przyszlości. To nie klasyki jak w samochodach. Podstawowe modele na matrycach 120Hz wydaja sie miec najlepszy stosunek cena/jakosć
    8. Tak, mozna wykupic dodatkowo. Np. Sony czy Samsung (okresowe akcje)
    9. Przy 4m optymalne jest 58-65cali do ogladania filmów. 14mbit przy FHD to juz dobry bitrate. TV przy 1080i ma z reguly ok 4mbit...
    dobrygosc2
    Level 10  
    Ludwik XVI wrote:
    4. Moze pilot do kompa :) Albo bezprzewodowa myszka i klawiatura

Proszę o namiary, jestem zdecydowany na to, na pewno się przyda. Proszę o link. Jak to skonfigurować pod VLC i /lub Media Player Classic?
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Ludwik XVI wrote:
    Przy 4m optymalne jest 58-65cali do ogladania filmów. 14mbit przy FHD to juz dobry bitrate. TV przy 1080i ma z reguly ok 4mbit...

He he domyślam się - wiem, bo jak chłopaki zrobią jakiegoś Ripa z TV to waga plików i tym samym bitrate jest dużo nizszy niż ich Ripy z Blue Raya
    antek1cza
    Level 31  
    dobrygosc2 wrote:
    Byłoby super gdyby taki TV potrafił bezprzewodowo brać treści do wyświetlania z kompa
    Jest to możliwe od około 8 lat https://gadzetomania.pl/9608,multimedia-bez-kabli-czyli-bezprzewodowe-hdmi-w-laptopach
    Fakt , że jest to metoda nie z każdym sprzętem działająca poprawnie ale można podłączyć np.laptopa z TV https://www.youtube.com/watch?v=XQKSRQpzJXU
    dobrygosc2 wrote:
    Internet mam tylko mobilny, więc mogę zapomnieć o podłączeniu TV do sieci
    Nie koniecznie bo można :
    a) w smartfonie włączyć hotspot-a i udostępnić internet TV ,
    b) uruchomić router na kartę sim i połączyć go z TV,
    c) może jest gdzieś w pobliżu Hotspot operatora u którego jest karta sim ,
    Oczywiście trzeba mieć w abonamencie co najmniej kilka Gb żeby swobodnie przeglądać internet włącznie z filmami-szkoleniami itp.
    Ludwik XVI wrote:
    Żaden tv nie da takich mozliwosci jak komputer.
    I tak i nie zależy od wymagań.
    Jeżeli wystarczy youtube i przeglądarka www to jest to dobre i praktyczne rozwiązanie nie blokujące komputera który w tym samym czasie może robić coś innego.
    Dodatkowo wszystko idzie obsłużyć pilotem od TV.
    Aspektem może mało istotnym (zależy też dla kogo) ale jednak występującym jest dodatkowy pobór energii przez laptopa gdy będzie chodził razem z TV.
    Fakt , że jakość-rozdzielczość odbioru np. na youtube jest różna ( za to reklamy prawie zawsze są puszczane w FHD) ale i tak w laptopie jest praktycznie to samo.
    dobrygosc2 wrote:
    4. Coś co mnie irytuje i szukam rozwiązania tych problemów to brak możliwości zdalnego sterowania oglądanymi treściami i ich głośnością
    Rozwiązaniem jest oryginalny pilot od TV

Oczywiście to są tylko sugestie i podpowiedzi :)
    dobrygosc2
    Level 10  
    Sprawa pilota odłożona w czasie. Najpierw TV trzeba po testować - posprawdzać.
    Czytałem ostatnio po parę godzin dziennie nasze forum: Jaki TV Kupić?
    Zdecydowałem się wziąć udział w niedzielę w licytacji i udało mi się wygrać TV:
    Telewizor Panasonic TX-50CS520E 50 cali LED za 1106 zł, było 14 chętnych, a w sumie było ich 16
    Od razu zamówiłem także: UCHWYT DO TELEWIZORA WIESZAK 26-55" MC-760 za 63 zeta - Maclean MC-760.
    Znalazłem także mój wątek sprzed 3 lat, w którym @LOCOLOCO poleca mi TV właśnie Panasłonica ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2962750.html

Tutaj mam porównanie tego co mi polecał LOCOLOCO z tym, który kupiłem w niedzielę w nocy.
    https://www.displayspecifications.com/en/comparison/92108a1a3

Jakichś specjalnych różnic nie zauważyłem, obydwa są na matrycy MVA

TX-42as600 vs TX-50CS520E

Czytałem także to: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/panasonic-tx-50cs520e-test.html

A tutaj czytałem bardzo ożywioną dyskusję o przewadze starszych modeli Panasłonica nad nowszymi modelami:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3116371.html

Panowie, jakie wasze komentarze? Dobrze czy źle postąpiłem?
    Anonymous
    Level 1  
    dobrygosc2
    Level 10  
    LOCOLOCO wrote:
    Ale jeśli Ci się podoba - to extra !

Będę wiedział jak dojedzie i go podłączę. Ale wpierw - mrozy - więc ze 2 godziny będzie odpoczywał po trudach podróży ;)
    Przesiadam się z oglądania na monitorze 24" IIYAMA na Telewizor. Najwyższa pora.
    Napiszę relację po podłączeniu.

Dodano po 16 [godziny] 46 [minuty]:

Dotarł, podłączyłem, działa. Jego wielkość jest ogromna.
    Jestem ciekawy co sądzicie o tym rozwiązaniu, a także co Ludwik XVI o nim myśli?
    Pozdrawiam.
    dobrygosc2
    Level 10  
    Ludwik XVI wrote:
    CS520 to była dobra seria TV.
    Ja raczej bym uźywanego tv nie kupił ale to tak bardziej generalnie. Sam model ok.

Ja także nie kupuję wszystkiego używanego. Np. dysku HDD czy SSD bez gwary bym nie kupił. Dla mnie zdjęcia są niezwykle ważne - przy decyzji czy licytować czy też nie. A tutaj zdjęcia były doskonałe. Widać, że o TV dbano a gość ma zadbany pokój. Gdyby był TV na łóżku na jakimś kocu to już duży minus dla mnie.
    Dotarł - jest cały - jestem zadowolony - muszę przyznać - włączyłem film i ten kontrast jest dokonały - muszę przyznać.

Mam teraz jeszcze 2 zapytania:
    wpisałem Klucz szyfrowania w TV, ale nie zajarzyłem jeszcze jak wcisnąć enter na pilocie, po prostu on jest w trybie "wpisywania" hasła do Wi-Fi, a hasło już wpisałem, tzn. wybrałem poprzez pilota ale jak pchnąć dalej?

Ten odbiornik coś pisze o łatwym udostępnianiu plików z PC, proszę o namiary jak to skonfigurować. Choć w sumie sam nie wiem - teraz mam tak, że sklonowałem obraz w PC na monitor i TV, więc włączam coś do obejrzenia i mam dźwięk wieżę Audio podpiętą pod PC-ta. Gdybym jakoś udostępnił TV pliki z PC-eta to przecież tego dźwięku nie będzie - musiałbym przepinać wtyczkę Jack lub kupić jakiś łącznik typu 2 źródła - 1 wejście, czyli w moim przypadku 2 x Jack 3,5 cala > 1 x wejście DIN.

Aha - jeśli chodz o ten net do TV to podłączyć bezpośrednio kablem PC z TV, wtedy musi być kabel tzw. niekrosowany czy też podłączyć poprzez router. Mój router to:
    TL-WR841N i ma wgranego Gargoyla. Obecnie ten router jest nie używany, gdyż korzystam z małego mobilnego routera od sieci T-Movile (taka mała czarna mydelniczka) ;)
    Nazwa urządzenia: MW40

Co radzicie?

Najlepiej by było by TV miał dostęp do mojego PC poprzez kabel Ethernet ale dostęp do sieci miał wyłączony lub limitowany. Mam tylko 20 GB na miesiąc.
    dobrygosc2
    Level 10  
    Ludwik XVI wrote:
    Ja raczej bym uźywanego tv nie kupił ale to tak bardziej generalnie.

Zdecydowało to, że jest oryginalne pudełko po nim wraz ze styropianami plus niskie jak na taki sprzęt Koszty wysyłki - jedynie 20 złotych. Plus wspomniane dobre zdjęcia. Dostałem także pełną papierologię wraz z paragonem, dowodem wydania itd. Gdyby powyższego nie było - nie licytowałbym. Miałem szczęście - tym razem - muszę przyznać. Jak dotychczas miałem tylko 1 wtopę w allegro, ale całą kasę odzyskałem.
    antek1cza
    Level 31  
    dobrygosc2 wrote:
    do TV to podłączyć bezpośrednio kablem PC z TV, wtedy musi być kabel tzw. niekrosowany czy też podłączyć poprzez router
    Przez router
    dobrygosc2 wrote:
    Najlepiej by było by TV miał dostęp do mojego PC poprzez kabel Ethernet ale dostęp do sieci miał wyłączony lub limitowany
    Można to ograniczać ale zależy to od routera i jego softu.