Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena pokojowa (dookólna?) do DVB-T

Crocodil 30 Nov 2018 11:13 4854 7
    Crocodil
    Level 10  
    Witam,

Mieszkam w Poznaniu na ul. Katowickiej i chciałbym odbierać DVB-T na telewizorze. Zdaję sobie sprawę, że anteny pokojowe to słabe rozwiązanie ale ze względu na wynajem mieszkania, nie mam możliwości wystawienia anteny zewnętrznej...

Zakupiłem antenę tego typu:
    Antena pokojowa (dookólna?) do DVB-T
    ale sprawdza się słabo - jest niesamowicie wrażliwa na ustawienie (wystarczy obrócić o kilka stopni i już traci sygnał) i odbiera tylko kanały z MUX3 i MUX8. Nie odbiera za to MUX2, mimo że podobnie jak MUX3, nadawane jest ze Śremu.

Pomyślałem że być może sytuacja byłaby trochę lepsza z anteną dookólną i znalazłem 2 modele:
    * KORONA TV Pokojowa
    * MACLEAN MCTV-983

Czy któraś z nich będzie lepsza i czy jest szansa na odbiór MUX3 (TVN, Polsat)?

Pozdrawiam,
    Crocodil
    andpol 33
    Level 38  
    "Pożyczyć" ze sklepu i sprawdzić.
    Crocodil
    Level 10  
    andpol 33 wrote:
    "Pożyczyć" ze sklepu i sprawdzić.

Jasne - tylko która z nich jest lepsza konstrukcyjnie? :)
    _kli_
    Level 40  
    Crocodil wrote:
    w Poznaniu na ul. Katowickiej
    Crocodil wrote:
    odbiera tylko kanały z MUX3 i MUX8

Skoro kierujesz na Śrem, a masz tylko dwa mux-y, zatem odbierasz z odbicia dwa lokalne nadajniki - mux3 z Piątkowa i mux8 z Akademii Ekonomicznej.
    Crocodil wrote:
    która z nich jest lepsza konstrukcyjnie?

Ta która w Twoich warunkach odbiorczych zda egzamin. To jest loteria. Nie ma gwarancji że w pomieszczeniu uzyskasz oczekiwany rezultat na jakiejkolwiek antenie. Stosowanie w centrum miasta anteny z mocnym wzmacniaczem, to nie jest dobre rozwiązanie
    Na marginesie - wszystkie 3 to gadżety.
    andpol 33 wrote:
    "Pożyczyć" ze sklepu i sprawdzić

Podejdź do Delty na Granicznej - może coś doradzą.
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Odbiór sygnału anteną tzw. pokojową zależy od wielu czynników: kondygnacji, rodzaju murów, gdzie jest usytuowane okno (względem nadajnika), jego wielkość, technologia wykonania, ilość szyb, liczby i wielkości mebli w pomieszczeniu,... oraz otoczenia za oknem, odległości i parametrów nadajnika. Ten nieszczęsny sygnał musi najpierw dotrzeć do okna, poodbijać się od mebli i trafić na antenę. Nie dziwota, że lekki ruch anteny może zaburzyć prawidłowy odbiór, jeśli takowy w ogóle jest.
    Jeśli już miałbym zaproponować jakąś antenę pokojową to z rodziny DSP. Nie są piękne ale działają:
    https://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Anteny-naziemne/Anteny-pokojowe-DVB-T
    choć wolałbym wystawić za okno antenę DIGIT:
    https://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Anteny-naziemne/Anteny-DIGIT-DVB-T
    Crocodil
    Level 10  
    Witam,

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i wskazówki. Spróbuję sprawdzić jeszcze jakieś anteny (np. te z serii DSP) i zdać relację.

Wiem że bez porządnej, zewnętrznej anteny ciężko będzie uzyskać zadowalający efekt ale niestety, jak już pisałem, nie mam możliwości zamontowania takowej...

Przy okazji - czy da się jakoś domowym sposobem wybrać najlepszy kierunek w którym powinna być zwrócona antena? Czy trzeba po prostu nią obracać i sprawdzać czy cos odbiera? ;) Ogólny kierunek "na Śrem" wybieram po prostu patrząc na Google Maps :)

Pozdrawiam,
    Crocodil
    TELMOR_PL
    Level 32  
    Aplikacja DVB-T Finder na Smartfona
    LeDy
    Level 43  
    Crocodil wrote:

Pomyślałem że być może sytuacja byłaby trochę lepsza z anteną dookólną i znalazłem 2 modele:
    * KORONA TV Pokojowa

Czy któraś z nich będzie lepsza i czy jest szansa na odbiór MUX3 (TVN, Polsat)?

Jedynie ta *korona* może być lepsza lub ta siatkowa ale lepiej ta pierwsza. Antena pokojowa (dookólna?) do DVB-T