Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router Tp-link długo łapie neta

30 Lis 2018 12:07 222 2
  • Poziom 8  
    Witam
    Mam problem z routerem tp link a mianowicie mam internet od multimedia polska (dynamiczny ip) od pewnego czasu internet w routerze po odpaleniu routera łączy z netem dopiero po 5 minutach. Myślałam że to problem z routerem więc wymieniłam na inny też tp link teraz jest to TL-WR940N (ma tydzień)i nadal po odpaleniu net jest po 5 minutach. Jak wkładam kabel bezpośrednio w komputer to net jest od razu.Klonowanie maca nic nie daje zresztą pytała usługodawcy i nie blokują maca.Co może być przyczyną tak długiego czasu oczekiwania na neta?
  • Poziom 29  
    Skoro w 2 routerach jest tak samo, to raczej nie ich wina, może ustawienia (nie resetowałaś przypadkiem ostatnio tego starego?).
    Swoją drogą; po co wyłączasz router?
    No i kolejne pytanie; Czy to na pewno router długo dogaduje się z serwerem dostawcy?
    A może komputer z routerem długo negocjuje...
    Sprawdź to. Włącz router, odczekaj dla pewności z 10 minut i włącz komputer, zobacz czy internet będzie od razu, czy po tych 5 minutach o których mówiłaś.
  • Poziom 8  
    Koderr napisał:
    Skoro w 2 routerach jest tak samo, to raczej nie ich wina, może ustawienia (nie resetowałaś przypadkiem ostatnio tego starego?).
    Swoją drogą; po co wyłączasz router?
    No i kolejne pytanie; Czy to na pewno router długo dogaduje się z serwerem dostawcy?
    A może komputer z routerem długo negocjuje...
    Sprawdź to. Włącz router, odczekaj dla pewności z 10 minut i włącz komputer, zobacz czy internet będzie od razu, czy po tych 5 minutach o których mówiłaś.

    Co z ustawieniami routera? to dynamiczne ip więc co tu ustawiać? Wkładam kabel przechodzę od podstaw ustawienia sam wykrywa jakie mam łącze i po 5 min mam neta.W starszym routerze nic nie zmieniałam zaczął odpalać neta po 5 minutach pomyślałam że się zepsuł kupiłam inny xiaomi mi wifi ale ten wogóle nie łapał to odesłałam potem pożyczyłam D-linka też nic nie załapal wykrywał że mam dynamiczne ip ale nie pobierał adresu to kupiłam tp linka i ten też odpala w 5 minut tz pobierze szybciej ip ale odpali stronę dopiero po 5 minutach(dioda jest 5 minut pomarańczowa po 5 min. jest niebieska) potem jest ok. Gdy natomiast wyłacze kabel i wsadzę go do komputera po czym odpalę komputer mam neta od razu a tam jest że ma sam pobierać ip. Nie wiem co jest tego przyczyną. Aktualizacja routera i ponowne jego ustawienie nic nie dało nadal czekam 5 min.A po co wyłączam router a żeby mniej prądu żarło. Komputer z routerem szybko się dogaduję pobiera mi od razu ip ale net jest po 5 minutach.Stawiam na to że router długo dogaduje się z serwerem dostawcy. Tylko jak rozwiązać problem?