Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w doborze regulatora lub calego systemu do uruchamiania instalacji

telewizorowiec 30 Nov 2018 12:21 432 1
    telewizorowiec
    Level 5  
    Witam

mam mieszkanie 80mk2 parter piec termet silver 20, 5 stref podłogówki + 3 kaloryfery w pokojach i łazience żeberkowy, rozdzielacz prandelliC R5 z zaworem 3D ebs i pompa wilo. Czy mogę coś jeszcze poprawić w ust samego pieca aby cały układ był wydajniejszy ? Czy pompa skręcona do min. Nie spowoduje problemów?
    Jaki najlepiej regulator wybrac ? czy podalczyc czujnik pogodowy? czy sa pogodowe bezprzewodowe?

Myslalem nad Honeywell on\off z wi fi ale tez bardziej rozwojowym Tech L8, chce miec po prostu ciepłą podłogę jak wstaje tj komfort cieplny teraz ciezko mi to wyregulować bo pompe uruchamiam sam tak zeby nie dzialala jak piec nie grzeje a piec przez regulator euroster Q1.
    JohnyB1986
    Level 19  
    Co masz na myśli mówiąc - wydajniejszy układ ? Zimno w domu? Grzenie jest niezrównoważone - doprecyzuj. Mowa o pompie w kotle czy pompie ogrzewania podłogowego - parametry pracy pompy kotła dobiera serwisant urządzenia natomiast parametry pracy pompy układu ogrzewania podłogowego dobiera się odczytując wskazania rotometrów, najlepiej sprawdzają się pompy adaptacyjne. Nie znam tego modelu kotła ale w większości regulator pogodowy jest wbudowany w kocioł lub jako dodatkowy sterownik dedykowany do kotła. Do sterowania potrzebny czujnik temp. zewnętrznej który instalowany jest przewodem do kotła, ewentualnie sterownika. Jeżeli chodzi o sterowanie podłogówką sprawdzają się wszystkie zintegrowane listwy (zintegrowane ze sterownikiem pompy). Ciepła podłoga to efekt uboczny ogrzewania podłogowego, ogrzewanie podłogowe nie służy do grzania podłogi tylko osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu. Ogólnie ciężko cokolwiek doradzić nie znając schematu instalacji i rozkładu pomieszczeń.

Przy ogrzewaniu podłogowym + grzejniki należy przewymiarować grzejniki średnio o 30-40%. Inaczej stale będziesz musiał podnosić temp. w instalacji co.