Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Nowy PC - zawiesił się, a teraz nie chce zabotować nawet z DVD

30 Lis 2018 19:47 858 30
  • Poziom 3  
    Witam

    Mam problem, mianowicie wczoraj złożyłem nowego PC.
    Wczoraj zainstalowałem system Win10 Home.
    Wszystko się zainstalowało, zainstalowałem sterowniki chipsetu, karty graficznej etc.

    Wszystko działało bez problemu.
    Dziś zacząłem instalować sobie kilka gier i w trakcie instalacji komputer się po prostu zawiesił, klawiatura i myszka nie reagowały nic nie można było zrobić oprócz resetu z przycisku.

    Po zresetowaniu komputer się zaczyna uruchamiać do momentu loga Win10 i te kropki zakręcą się 1-2 razy i wisi.
    Nawet nie mogę z płyty ponownie instalacji uruchomić bo jest tak samo.

    Ustawiałem pamięci na 2133MHz, 2666MHz i po XMP, cały czas to samo.
    Odpinałem już dyski, próbowałem instalkę puścić przez napęd USB.
    Podmieniałem pamięci (pożyczyłem od znajomego), kartę graficzną i cały czas to samo, wiesza się na tych kropkach.

    Co to może być ?
    Jakieś ustawienia w UEFI
    (obecnie najnowsza dostępna wersja) ?

    Asus TUF X470-Plus Gaming AM4
    AMD Ryzen 5 2600X
    G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB)
    ADATA 240GB M.2 PCIe XPG SX8200
    SilentiumPC 750W Supremo FM2 Gold
    Toshiba P300 HDWD110UZSVA 1TB 3.5" SATA-III
  • Poziom 43  
    1900xxx napisał:
    Nawet nie mogę z płyty ponownie instalacji uruchomić bo jest tak samo.

    Wcześniej trzeba w BIOS ustawić z jakiego źródła ma zostać uruchomiony PC.
  • Poziom 3  
    Wybieram albo z płyty DVD, albo z SSD na którym jest system zainstalowany (bynajmniej był wczoraj).
    Komputer się uruchamia, w tej chwili dochodzi do "Automatyczna naprawa systemu", zakręcą się te kropki ładowania Win10 i się zawiesza.
  • Poziom 43  
    1900xxx napisał:
    Wybieram albo z płyty DVD, albo z SSD

    Trzeba z płyty, wówczas system z dysku się nie uruchomi. (chyba że nie odczyta prawidłowo informacji z płyty)
  • Poziom 3  
    Ale co z płyty ?

    Przecież piszę że próbuję z płyty DVD Win10 z której wczoraj instalowałem system i też się nie chce zabootować, zawiesza się nie tych kręcących się kropkach i dalej nie idzie.

    Najdziwniejsze jest to że wczoraj się wszystko zainstalowało i działało, w trakcie instalacji sterowników resetowałem komputer kilka razy,
    wyłączony był przez noc, dziś włączałem go też kilka razy i nagle się zawiesił i nawet nowej instalacji Windowsa nie można uruchomić.
  • Poziom 19  
    Skoro komputer zawiesił w ten sposób, że kursor stanął w miejscu i był możliwy tylko reset, zazwyczaj jest to problem z procesorem np. z jego przegrzewaniem się bądź nieprawidłowym montażem.
    Sprawdź więc czy prawidłowo nałożyłeś pastę termoprzewodzącą, poprawnie założyłeś chłodzenie, następnie zresetuj uefi (wyjmij bateryjkę na kilka sekund i załóż ponownie) i napisz czy problem się powtarza. Dodatkowo możesz odpiąć do tego celu wszystko co nie jest potrzebne, to znaczy zostawić komputer na jednej kości ramu, wyjąc kartę graficzną i podpiąc monitor do wyjścia na tylnym panelu płyty głównej, całą resztę odpiąć. Wyeliminujesz w ten sposób większość komponentów.

    Jeśli chodzi o ustawienia w biosie, możliwe że coś ci je zresetowało. Jeśli system miałeś postawiony w trybie AHCI, oraz pendrive/DVD podczas instalacji był zbootowany w trybie uefi to musisz te dwie opcje przestawić (AHCI zamiast IDE, oraz jako pierwsze urządzenie bootujące wybrać SSD z dopiskiem UEFI). Możesz też wyłączyć szybki rozruch. Podobnie jeśli tworzyłeś własny obraz systemu na pendrive'ie, to możliwe że źle go utworzyłeś. I tutaj znów, jeśli został utworzony np. rufusem z zaznaczoną opcją uefi, musisz jako urządzenie bootujące wskazać pendrive z dopiskiem UEFI (nie legacy).
  • Poziom 3  
    Podpięcie monitora do płyty głównej nic nie da bo [AMD Ryzen 5 2600X] nie ma zintegrowanej karty graficznej.

    Temperatury procesora 30-45C - nie napisałem wcześniej chłodzenie [SPC Fortis 3]
  • Poziom 19  
    1900xxx napisał:

    Temperatury procesora 30-45C - nie napisałem wcześniej chłodzenie [SPC Fortis 3]


    Temperaturami się zabardzo nie sugeruj. Odkręć chłodzenie i zajrzyj czy pasta po zdjęciu była rozprowadzona równomiernie po powierzchni procesora i była jej dostateczna ilość (do fortisów wymagana jest nieco większa ilość pasty niż do standardowych, boxowych). Przy okazji obejrzyj dokładnie socket, czy któraś z nóżek nie jest wygięta. Wyjmij ram, przedmuchaj jego złącze i przetrzyj spirytusem styki kości. Warto było by też pomierzyć napięcia zasilacza. Co osobiście bym zrobił, to odpiął dysk na którym jest system, zostawił sam HDD magazyn i próbował na nim postawić od nowa system bez formatowania i kasowania z niego ważnych danych. Miałem raz sytuację po zakupie nowego dysku SSD podobną do Twojej, raczej na nim bym się skupił. Możesz też pozamieniać kable SATA.
  • Poziom 3  
    Odłączałem obydwa dyski i próbowałem włączyć instalację Win10, wiesza się cały czas na tych kropkach. Jak by poszła instalka to by po prostu dysku nie wykryło, ale nawet instalka nie chce się zabotować.

    Włodi napisał:
    Temperaturami się zabardzo nie sugeruj. Odkręć chłodzenie i zajrzyj czy pasta po zdjęciu była rozprowadzona równomiernie po powierzchni procesora i była jej dostateczna ilość

    Dlaczego ? Skoro w UEFI pokazuję temp, organoleptycznie sprawdzam i też wszystko chłodne, to raczej nie chodzi o temperatury. Dodam że komputer ma bardzo dogodne warunki działania, bo w pomieszczeniu 15-17C.
    Pasta jest prawidłowo rozprowadzona, bo nanosiłem ją szpatułką nie nakładam na ziarnko grochu jakieś krzyżyki czy coś.

    Dodam że to nie jest mój pierwszy składany komputer, wcześniej nie miałem takich objawów.


    Włodi napisał:
    Warto było by też pomierzyć napięcia zasilacza.

    Co prawda zasilacz nowy, ale postaram się dziś zadobyć jakiś inny i sprawdzić.


    Włodi napisał:
    Przy okazji obejrzyj dokładnie socket, czy któraś z nóżek nie jest wygięta.

    Raczej procesor prawidłowo zamontowany, skoro w trakcie instalacji i kilka godzin później działał bez problemu. Ale sprawdzę.


    Włodi napisał:
    Możesz też pozamieniać kable SATA.

    Odpinałem dysk HDD i napęd DVD, próbę bootowania robiłem z zewnętrznego napędu na USB i jest tak samo.
  • Poziom 3  
    Tak do UEFI można wejść, wszystko ustawiać i jest w porządku.

    Teraz jeszcze zrobiłem test, uruchomiłem instalację Windows 7 w trybie Legacy, dochodzi do momentu "Instalator rozpoczyna pracę...", płyta w napędzie przestaje się kręcić i PC stoi.
    W trybie UEFI , nawet nie dochodzi do momentu wyboru języka, przechodzi przez "Windows is loading files...", jeszcze trochę zakręci płytą i czarny ekran.

    Kurcze o co tu chodzi, pierwszy raz mam taki przypadek, jeszcze jak będę miał czas to wybebeszę wszystko z obudowy i odpalę na luzie, bo normalnie sajgon żeby po zwiechu komp nie chciał nic więcej zagadać tylko logo Win, szok.

    Podmieniłem grafikę na GT520 i wymontowałem SSD oraz odpiąłem HDD i DVD-RW,
    po włączeniu wchodzi tylko do UEFI (najprawdopodobniej dlatego że nie wykrywa żadnego bootowalnego nośnika).

    Podłączyłem zewnętrzny napęd DVD i uruchomiłem instalację Win10, zawiesiła się na kręcących się kropkach, napęd przestał kręcić i widać tylko logo Win10. :( masakra
  • Poziom 3  
    Też te 2 podzespoły podejrzewam, pamięci już podmieniałem i dalej takie samo zachowanie.

    Dobrze że wszystko kupowane kilka dni temu to mogę bez większych problemów zwrócić.
  • Poziom 19  
    Wygląda to na problem z procesorem, lecz ten zdarza się stosunkowo rzadko, równie dobrze może to być płyta, bądź zasilacz. Ewentualnie jeszcze pamięć ram może nie być kompatybilna z tą płytą. Zdarzyły mi się podobne objawy, nawet jeśli pamięć rzekomo widnieje na liście zgodności. Spróbuj wypalić na płycie, bądź pendrive'ie program memtest i jego spróbuj zbootować. Ma śladowe wymagania, jeśli jest to problem z obciążeniem, temperaturami to powinien działać stabilnie i przetestować czy z pamięcią jest wszystko OK. Podmieniałeś już co prawda pamięć, ale problem może leżeć w płycie głównej i komunikacją między procesorem a slotami portów ramu.
  • Poziom 3  
    Włodi ale skoro płyta, procesor i pamięć miały by problem od początku to by raczej się system nie zainstalował i nie działał przez 3-4h jednego dnia i 3-4h drugiego, tylko od razu zaczęły by się "krzaki".
    Coś podobnego miałem wcześniej na X370 z procesorem 1600X , ale to byłą tylko kwestia aktualizacji UEFI i wszystko śmigało.

    Tu aktualizację zrobiłem ale to i tak nic nie dało.

    Sprawdzę jeszcze w wolnej chwili tego memtesta.

    *******
    EDIT
    MemTest z pendrive odpalił.

    Test leci już ponad 1h 18min - zaliczył 1 PASS - 0 ERRORS

    A zabootować jak nie chciało tak nie chce dalej.
    Nawet już baterię od UEFI wymieniłem na nową.
  • Poziom 17  
    A spróbuj zabootować może jakiegoś linuxa nawet np z live cd.
  • Poziom 3  
    HirensBoot`a próbowałem i też zaczyna kręcić płytą, po chwili staje i cisza.

    Teraz wyciągnąłem wszystko na stół, pożyczyłem zasilacz Aerocool 700W, jest to samo.
    Mam nadzieję że uda mi się oddać płytę i procesor (procesor tak profilaktycznie).
  • Poziom 17  
    1900xxx napisał:
    HirensBoot`a próbowałem i też zaczyna kręcić płytą, po chwili staje i cisza.

    A spróbuj zabootować z jakiegoś pendrive'a. Może winny jest napęd optyczny ?
  • Poziom 3  
    Nie mam nowy i używany napęd na SATA (sprawne) oraz zewnętrzny napęd na USB.
    Z tego nowego na SATA który zamontowałem do tego właśnie zestawu, w czwartek instalowałem system i później sterowniki i kilka gier, więc raczej jest sprawny.
  • Poziom 37  
    Jeżeli procesor jest sprawny, płyta na utylizację. Z braku laku wgrałbym nowe UEFI jak jest aktualizacja na stronie producenta, jednak wątpię aby coś to zmieniło. Mimo wszystko z braku laku spr. warto, bo nic nie stracisz, a zyskać możesz. Wiem, nie bootuje Ci Windows, ale nowoczesne płyty mają opcję flasha z pendrive'a. Na wył. kompie wpinasz pena, naciskasz przycisk i się wgrywa. Ponadto możesz jeszcze flash z poziomu UEFI zrobić. Jak wykonać obiema metodami z pewnością znajdziesz w instrukcji. :) Przypomniałem sobie, że miałem taki przypadek że w laptopie jak dałem zamknięcie systemu, miałem tak że system się wyłączył, obraz z matrycy gasł i koniec. Mogłem czekać nawet miesiąc i komputer tak pracował i nie chciał się wył. Ponadto wystąpił problemu bootu też właśnie że nie bootował z plyty, tylko Windows wchodził. Wgrałem aktualizację biosu i zaskoczył. Zarówno bootuje już z płyty jak i się wyłącza po zamknięciu systemu.
  • Poziom 14  
    Najprawdopodobniej trafiła Ci się wadliwa płyta główna. Rozumiem, że UEFI przywróciłeś do ustawień domyślnych?
  • Poziom 37  
    I tak i nie... Przeczytaj sobie mój post. Zmodyfikowałem go bo przypomniało mi się co ja miałem i naprawiłem, więc warto spróbować. To jest tylko komputer. Często bywa tak że najbardziej absurdalne pomysły okazują się rozwiązaniem. Może i weźmiesz mnie za debila i nie uwierzysz, też bym nie uwierzył jakbym tak nie miał, miałem takiego kompa też że po wyłączeniu kompa i włączeniu kompa był czarny ekran i reset cmos rozwiązywał problem do następnego wyłączenia i włączenia. Rozwiązaniem okazała się reinstalacja Windowsa. Co ma Windows do biosu wiadomo, a jednak pomogło.
  • Poziom 3  
    Piotr160292 napisał:
    Z braku laku wgrałbym nowe UEFI jak jest aktualizacja na stronie producenta, jednak wątpię aby coś to zmieniło. ...

    Tak jak pisałem w #1 poście, wersja UEFI jest najnowsza dostępna.

    nitro07 napisał:
    ... Rozumiem, że UEFI przywróciłeś do ustawień domyślnych?

    Ojjj tak nie raz :)
  • Poziom 37  
    Umknęło mi to. Przepraszam. W takim razie cóż... Jeżeli twierdzisz że procesor jest okej, chodzi na to, że płyta strzeliła focha. W tym momencie jak UEFI jest najnowsze, podjąłbym próbę awaryjnie wgrać tą samą wersję, czyli na wył. kompie, a jeżeli nie masz tej opcji, spróbować spod setupu UEFI. Jak nadal będzie to samo, niestety reklamacja mobo i tutaj musisz się liczyć z czekaniem do 30 dni roboczych. Nie wiem jak ma Asus. W przypadku Gigabyte'a kolega na reklamację płyty czekał 30 dni, chociaż to zależy od sklepu, bo ja miałem grafikę tej samej płyty to jak oddawałem to facet w sklepie powiedział że mają nawiązaną współracę z Gigabyte-m i w ich przypadku jest tak że reklamacja jest rozpatrywana w 14 dni i nawet karta wróciła po 5. W Twoim przypadku nie zdziw się że przyjdzie odmowa. Asus niestety ma w d*pie swoich klientów i kochają szukać dziurę w całym żeby odmówić reklamacji i tak dochodzi do absurdów typu że trafia laptop. widzą że obudowa jest ubita i do widzenia - odp serwisu? Odmowa naprawy, obudowa laptopa ubita, usterka powstała z winy użytkownika i każą jeszcze za ekspertyzę płacić. Kiedyś tak przynajmniej było. Nie wiem, może zmienili nastawienie. Generalnie jak sobie wpiszesz w google serwis asus opinie czy coś takiego, zobaczysz że internet wrze od tego typu absurdów gdzie serwis na siłę szukał powodu odmowy naprawy.
  • Poziom 19  
    1900xxx napisał:
    Włodi ale skoro płyta, procesor i pamięć miały by problem od początku to by raczej się system nie zainstalował i nie działał przez 3-4h jednego dnia i 3-4h drugiego, tylko od razu zaczęły by się "krzaki".


    Komputery zazwyczaj psują się w trakcie ich użytkowania. Wygląda to na płytę główną, bądź w mniejszym stopniu procesor. Jeśli kupowałeś płytę i procesor w jednym sklepie, najlepiej podjedź do nich z całym komputerem niech sobie sami zdiagnozują co jest nie tak.
  • Poziom 3  
    Wszystko kupowane online
    Płyta i na wszelki wypadek procesor, wczoraj poszły na zwrot 14dniowy.

    Teraz kupię płytę MSI X470 GAMING PLUS + taki sam procesor.
  • Poziom 37  
    Słuszny krok bo na moje na pewno to będą te dwie opcje. Szczerze? Jestem pod wrażeniem. W komputroniku np. by to nie przeszło i by powiedzieli że tylko gwarancja i gwarant musi zadecydować o zwrocie pieniędzy. Daj znać jaka sytuacja bo jestem ciekawy. Wiem bo rozmawiałem i powiedzieli że warunek jest taki że sprzęt nie nosi znamon użytkownia. Procek jednak nosi, bo wiadomo że jest naklejka którą trzeba rozciąć żeby wyjąć procesor z pudełka.
  • Poziom 3  
    Właśnie dostałem informacje, ze sklepów że zostaną zwrócone środki i wystawione faktury korygujące.

    Kupuję MSI X470 GAMING PLUS (ma wpis w liście kompatybilności z tymi pamięciami G.SKILL)
    + AMD Ryzen 5 2600X
  • Poziom 3  
    Nowa płyta i procesor, dotarły.
    Wszystko hula bez problemu.


    Piotr160292 napisał:
    ...Szczerze? Jestem pod wrażeniem. W komputroniku
    np. by to nie przeszło i by powiedzieli że tylko gwarancja i gwarant musi zadecydować o zwrocie pieniędzy. ....

    Przy zakupach na odległość masz ustawowo 14dni na zwrot, bez podawania przyczyny.
    A to czy był używany czy nie to nie powinno mieć wpływu na przyjęcie zwrotu, chyba że jest uszkodzenie mechaniczne,
    zawsze najlepiej przed wysyłka zrobić zdjęcia w trakcie pakowania ewentualnie filmik podczas pakowania.
    W razie jak by się sklep chciał wywinąć i nie przyjąć zwrotu, bo twierdzą że został uszkodzony.