Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Nivona 830 / 840 - Nie włącza się - uszkodzony moduł zasilający, elektronika

01 Dec 2018 16:07 1644 10
  • Level 9  
    Witajcie,
    Mam pewien problem z Ekspresem NiVONA 830. A mianowicie nie można go uruchomić. Brak reakcji na włącznik boczny zasilania.
    Po podmianie modułu, wszystko działa. Podmianę robił serwis który sobie słono liczy za nowy, więc zrezygnowałem.
    Podobno na płytce padają kondensatory i dioda SMD, co jest przyczyną opisywanego problemu.
    Ze względu na fakt, że moduł jest drogi chciałbym spróbować reanimacji.
    Czy ktoś mógłby pomóc która to dioda może być i które kondensatory wymienić? Poniżej zdjęcie płytki.
    Dzięki.
    PS. A czy pasują tu moduły z innych ekspresów tej serii, jak 840 i 845?
    Nivona 830 / 840 - Nie włącza się - uszkodzony moduł zasilający, elektronika
  • Level 17  
    Sprawdź bezpiecznik na płytce (obudowa brązowa).
  • Level 33  
    Oznaczyłem Ci ten bezpiecznik kubkowy.Ciągłość obwodu to OK , przerwa to do wymiany. Nie jest drogi. Nivona 830 / 840 - Nie włącza się - uszkodzony moduł zasilający, elektronika
  • Home appliances specialist
    lookas76 wrote:

    Czy ktoś mógłby pomóc która to dioda może być i które kondensatory wymienić? Poniżej zdjęcie płytki

    Przede wszystkim musisz sprawdzić czy przetwornica napięciowa produkuje napięcia pokładowe dla elektroniki. Poza tym zdjęcie do niczego, po powiększeniu nieczytelne oznaczenia tak że nie mogę nawet podać Ci jaki układ pracuje w przetwornicy bo nie mogę go odczytać.
  • Level 9  
    wiesiekmisiek wrote:
    Oznaczyłem Ci ten bezpiecznik kubkowy. Ciągłość obwodu to OK , przerwa to do wymiany. Nie jest drogi.
    Dzięki, czy do sprawdzenia bezpiecznika muszę go wylutować, czy można sprawdzić ciągłość tak jak jest w układzie.
    machefi wrote:
    Poza tym zdjęcie do niczego, po powiększeniu nieczytelne oznaczenia tak, że nie mogę nawet podać Ci jaki układ pracuje w przetwornicy bo nie mogę go odczytać.
    Nie chciałem zaśmiecać wielkimi zdjęciami, chętnie prześlę bardziej szczegółowe, w dużej rozdzielczości. Proszę tylko podać email, może być na priv.
    UczenEl wrote:
    Sprawdź bezpiecznik na płytce (obudowa brązowa).
    Niestety, bezpiecznik jest OK.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    Level 17  
    Wstaw te zdjęcia tak jak kolega wyżej napisał oraz tą przetwornicę sprawdź.
  • Helpful post
    Level 10  
    kondensator c12
    dioda d15
  • Level 9  
    darekblas34 wrote:
    kondensator c12
    dioda d15


    Wymieniona dioda D15 i wszystkie kondensatory elektrolityczne.
    Ekspres wrócił do życia ale niestety nie widzi zbiornika z wodą.
    Cały czas komunikat aby nalać wodę.
    Czy czujnik zbliżeniowy przy zbiorniku powinien mieć jakąkolwiek impedancję po wyjęciu? Czy jest normalne że wykazuje przerwę w obwodzie?
    Czy w gnieździe "watertank" na płycie powinno być napięcie pomiędzy dwoma pinami?
    Jak ktoś miał doświadczenie w tym temacie, proszę o pomoc.
    Dzięki.
  • Level 10  
    Jest to czujnik kontraktom ma mieć zewarcie jak jest woda w pojemniku masz magnes możesz zewrzeć też kable i sprawdzić co ci płytka powie
  • Level 9  
    Już wszystko OK. Wpialem go do gniazda water illumination zamiast x25. Stąd system nic nie widzial. Tak to jest jak się człowiek spieszy.
  • Level 9  
    Już wszystko OK. Wpialem go do gniazda water illumination zamiast x25. Stąd system nic nie widzial. Tak to jest jak się człowiek spieszy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Podsumowując dioda d15 na plytce, i profilaktycznie wszystkie elektrolity. Wszystko wróciło do normy.