logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C 1.0 2003r nie odpala - niskie napięcie na pompce paliwa

pjetja70 01 Gru 2018 16:52 7470 11
REKLAMA
  • #1 17598043
    pjetja70
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Corsa rano zapaliła i zaraz zgasła.Nie słychać pompki paliwa.założyłem nową pompkę problem nie zniknął.Do pompki dochodzi niższe napięcie(sprawdzałem kontrolką bo nie mam miernika) niż do czujnika poziomu paliwa.Dodam że na Plaku auto odpala bez problemu
  • REKLAMA
  • #2 17598120
    marcias
    Poziom 16  
    Ocena: 87
    Podsumowując... nie masz nawet miernika i chcesz naprawić problem elektryczny, który zacząłeś rozwiązywać kompletnie od dupy strony.
  • #3 17598162
    marian paszek
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Kol. przyjmie do wiadomości że nowa pompka oznacza nową, a nie technicznie sprawną. To tak jak z termostatem. Co niektórzy wymieniają po 3-5x zanim trafią na sprawnego. Bez miernika się nie obejdzie. Jak się go nie ma to trzeba zakupić na bazarze (nie polecam) lub w np. Castoramie co daje gwarancję jeśli by nie banglał. Potem 5x przeczytać instrukcję a następnie 1 h zabawy z bateryjką i żarówką i można się naumieć posługiwania.
  • REKLAMA
  • #4 17598422
    pjetja70
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Nowa pompka jest sprawna, tak ja tą w aucie sprawdzałem na krótko podłączając napięcie z akumulatora, a napięcie widać że jest słabe, tzw. "gołym okiem" bo kontrolka ledwie żarzy.
  • REKLAMA
  • #5 17598488
    marcias
    Poziom 16  
    No to jak mamy Ci pomóc skoro sam zdiagnozowałeś? Zasilanie pompy jest proste jak budowa cepa - akumulator -> bezpiecznik -> przekaźnik -> pompa -> masa nic więcej po drodze nie ma, także szukaj.
  • #6 17598768
    marian paszek
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Dokładnie tak. Nie wiem jak w corsie, ale np. w astrze rozpiska bezpieczników jest na wewnętrznej str. pokrywy skrzynki bezpieczników. Przekaźnik pompy paliwa w astrze pod plastikiem w słupku przy nogach pasażera. Możliwe że w corsie jest podobnie. Dodam jeszcze że w astrze opel stosował 2 rodzaje zasilania pompy.
    1 - pompa dobijała ciśnienie po włączeniu zapłonu.
    2 - pompa pracowała dopiero jak rozrusznik kręcił. Możliwe że w corsie jest podobnie i pompa aby wystartować potrzebuje sygnał z czujnika wału na przekaźnik.
  • #7 17601315
    wojtas91
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Wydaje mi sie, że w Corsie pompa startuje gdy kręcimy rozrusznikiem. Sprawdziłbym (wymienił) przekaźnik pompy paliwa
  • #8 17601530
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    Przekaźnik jest sterowany poprzez ECU.
    Przekaźnik do sprawdzenia, bądź zmiany, oraz sprawdzenia wymaga sterowanie tego przekaźnika.
  • #9 17601581
    marcias
    Poziom 16  
    Gdyby sterowanie nie działało to by nic się nie pojawiło na styku pompy. Coś tam musiało zgnić, szukaj.
  • REKLAMA
  • #10 17601620
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    marcias napisał:
    Gdyby sterowanie nie działało to by nic się nie pojawiło na styku pompy. Coś tam musiało zgnić, szukaj.

Działać może, multimetr pokaże wartość napięcia, lecz nie będzie wydajności do zasilenia tejże pompki.
  • #11 17663320
    wojtas91
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    piachu1994 napisał:
    Działać może, multimetr pokaże wartość napięcia, lecz nie będzie wydajności do zasilenia tejże pompki.

Otóż to.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z uruchomieniem Opla Corsy C 1.0 z 2003 roku związane są z niskim napięciem na pompce paliwa. Użytkownik wymienił pompkę, ale problem nadal występuje, co sugeruje, że zasilanie pompy jest niewystarczające. Uczestnicy dyskusji wskazują na konieczność użycia miernika do dokładnej diagnozy, a także sugerują sprawdzenie bezpieczników i przekaźnika pompy paliwa. W Corsie pompa może działać tylko podczas kręcenia rozrusznikiem, co wymaga sygnału z czujnika wału. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodów lub złącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA