Witam zainteresowanych kolegów. Moje zapytanie dotyczy oprogramowania w piecach webasto thermo top, chodzi mi konkretnie o płytki które sterują ich pracą. Od razu dodam że mam w temacie trochę doświadczenia z tymi piecami oraz ich sterowaniem więc również chodziło by mi o konkretne informacje w tym temacie. A teraz do rzeczy. Wiadomo że są piece uruchamiane (plusem) analogowe, takie sterowane sygnałem W-Bus oraz dedykowane z wyposażeniem samochodu np VW. I teraz moje pytanie na które nie za bardzo mogę znaleźć wyczerpującą odpowiedź, chodzi o to że znalazłem oferty gdzie można wysłać taką płytkie np do naprawy a co bardziej istotne zmiany sposobu jej działania- przeprogramowania z V-Bus na zwykłą analogową uruchamianą plusem i to bez jakiej kol wiek ingerencji w jej komponenty. Więc jeśli jest taka możliwość a program thermo test tego nie potrafi to jak można tego dokonać lub jakim programem wymienić soft na inny ? Następna sprawa którą próbuję zwalczyć to telestart T91 który uruchamia piecem przez W-bus i taki też piec mam niestety. telestart który posiadam pochodzi z VW a sam piec z mazdy więc z tego co się dowiedziałem telestart T91 był w moim przypadku egzemplarzem dedykowanym konkretnie do VW i nie uruchomi thermo topa C z mazdy mimo że jedno i drugie to wersje cyfrowe. Znów nasuwa mi się pytanie dotyczące przeprogramowania ( zmiany softu ) w telestarcie t91, czy się da i w jaki sposób. Jeśli któryś z kolegów może mi udzielić informacji w tym temacie będę bardzo wdzięczny za pomoc. Jeszcze pozwolę sobie dodać że nie chodzi mi o podpowiedzi typu '' skoro są tacy co to robią to wyślij im płytkę i po sprawie" Zależy mi bardziej na uzyskaniu odpowiedzi na konkretnie postawione pytania. Z góry dziękuję za zainteresowanie i informacje oraz pozdrawiam kolegów czytających mojego posta.