Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrownia fotowoltaiczna "za 1500 zł"

02 Dec 2018 12:03 36582 533
Automation24
    ACCel
    Level 22  
    Ponieważ policzyłem oplacalnosc takiej instalacji w ramach innego wątku to wkleję też tutaj:
    Instalacja o mocy ciągłej/maksymalnej 1kW.

1kW przez 24h to 24kWh, załóżmy sprawnośc instalacji 70% czyli 34kWh, przy akumulatorach 12V oznacza to pojemność 2857Ah, ale pewnie lepsze będą baterie trakcyjne 48V wtedy potrzebna pojemność to 714Ah. Patrząc na Olx taka bateria używana kosztuje 8000zł. Nie wiem jak jej żywotność (nowa deklarowane 1500 cykli).

Dalej ładowanie tego. Statystycznie w najlepszych miesiącach (kwiecien-czerwiec) z 1kWp instalacji uzyskasz 4kWh energii na dobę. Czyli aby uzyskać 34kWh dziennie potrzebujesz 8,5kWp paneli fotowoltaicznych, przy minimalnym koszcie samych paneli 13000 zł. Do tego inwerter off-grid, którego raczej nie dostaniesz używanego przy takich parametrach. Koszt jakieś 8000zł. Plus instalacja i stelaż (2000-4000).

Czyli mamy jakieś 33000zł za 1kW ciągłej energii. Ale wystarczy jeden pochmurny dzień i już jej nie ma. Dlatego trzeba brać pod uwagę statystykę i przewymiarować całość kilkukrotnie. A i cały czas piszę o miesiącach wiosennych/letnich. W zimie produkcja jest 4-5x mniejsza.

W miesiącu letnim średnio miesięcznie jest 120kWh energii z 1kWp. A dzień trwa np 30x15h, czyli 450h. Wynika z tego, że energia nie jest dostępna cały czas (prosta ale prawdziwa statystyka z PVGIS). Rano jest mniej energii, wieczorem jest mniej, a to chmury a to burza.
    To też uzasadnia dlaczego trzeba by liczyć magazynowanie/produkcję na kilka dni.

Argumenty że można to zrobić taniej na jakimś chińskim badziewiu, jakichś akumulatorach ze złomu, panelach GS-50 są kiepskie, sprawność i żywotność tego badziewia jest bardzo ograniczona.

Teoretyczna żywotność akumulatora to 1500 cykli. Ale mamy używany za 8000zł załóżmy że ma połowę tego. Czyli 2,5 roku. Teoretycznie zmagazynujemy w nim 8000kWh rocznie. Czyli 8000zł/2,5roku/8000kWh= 0,50zł za kWh w całym okresie żywotności.

Dalej. Zakładając żywotność pozostałych elementów instalacji na poziomie 20 lat i koszt całej instalacji 25000zł, mamy roczny koszt 1250 za 8000kWh, czyli 0,15zł/kWh.

Sumaryczny koszt takiej energii z off-grid to 0,65zł/kWh. I mamy tylko 1kW za 33000zł.

Jakbyśmy to wpuścili w on-grid z opustami to byśmy mieli energię za 0,17zł/kWh (przez 16lat, 50% z opustów, inwerter za 3000zl).

Wyliczenia są uproszczone ale bardziej na korzyść off-grid niż odwrotnie.
  • Automation24
    Anonymous
    Anonymous  
  • Automation24
    słonecznypower
    Level 14  
    pkorol nie porównuj Twojej instalacji która nie jest w stanie oddać ciągłych 200wh , wymagającej opieki i nadzoru (z ręcznym przełączaniem włącznie) z profi instalacją która ma dawać ciągłą kWh.
    pozatym 1kWp to nie to samo co ciągła 1kWh przez całą dobę :D
    Niemniej również uważam że wyliczenia są mocno zawyżone. Pozatym przy tak poważnej instalacji to już napewno nikt by nie szedł w 12V .
    ACCel
    Level 22  
    Ależ wystarczy policzyć to co masz.
    1800 za kWp, zakładając sprawność twojego systemu na poziomie 30% i tak jest to bardzo optymistyczne, daje nam system o żywotności rzędu 5 lat (w dalszym ciągu jestem mocnym optymistą).
    Do tego akumulatory 24V/600Ah za szrotu. Ich pojemność to pewnie znowu jakieś 30%, czyli 4,3kWh, zywotność określił bym na max 100cykli. Baterie te jesteś w stanie wykorzystać maksymalnie do jakichś 1,6kWh/na dobę(dzienna produkcja wg PVGIS z 1kWp to w lecie 4kWh x 30% sprawności).

Czyli w efekcie mamy system 1,6kWh/dobę, albo 330kWh/rok.
    Koszt energii z PV to 1800zł/5lat/330kWh czyli 1,09zł/kWh.

Koszt akumulatorów czyli 200zł/100cykli/1,6kWh czyli 1,2zł/kWh.

Czyli sumaryczny kosz energii z twojego systemu off-grid to 2,29zł/kWh.
    Ekstra wynalazek. Nawet jakbyś podniósł sprawność do zakładanych przeze mnie poprzednio 70% to będzie bardzo drogo.

Dodano po 2 [minuty]:

słonecznypower wrote:
    Niemniej również uważam że wyliczenia są mocno zawyżone.

Wyliczenia są proste i jasno przedstawione. To matematyka na poziomie 4 klasy podstawówki. Polecam każdemu przeliczenie samodzielnie. Możesz sobie zmienić dowolne z założeń i przedstawić inny wynik.

Dodano po 9 [minuty]:

A to dodam jeszcze mój system on-grid ze szrotu.
    40 paneli GS-46 za 1200zł z dostawą, inwerter 4kW za 800zł, montaż na dachu i cała reszta to jakieś 500zł. W sumie 2500zł.

Degradacja paneli załóżmy 30%.
    Czyli mamy 1,28kWp i 1280kWh produkcji. Żywotność też załóżmy 5 lat. Koszt energii (50% opust) to 2500zł/5lat/1289kWh+10% za opust czyli 0,43zl. Czyli też kiepsko, chociaż miałem go zamiast blachodachówki i w jej koszcie.

Wygląda na to że w przypadku sprzętu że szrotu wszystko rozbija się o żywotność systemu.
    marekj31
    Level 22  
    A bez teoretyzowania wychodzi, że moje laickie szrotowe akumulatory jakieś 600Ah mogą oddać spokojnie 1kW koszt 800 zł. 

Sprawne by może i oddały ponad 6 kW .Takie złomowe akumulatory trzeba trochę zreanimować żeby coś z nich uzyskać , bo w przeciwnym razie tylko pożerają prąd ładowania , same się rozładowują i mało da się z nich odzyskać prądu.Używasz akumulatorów z uszkodzonymi celami trzeba to naprawić tak samo jak sprawdzić gęstość elektrolitu , zabarwienie elektrolitu , zasiarczenie płyt , poziom elektrolitu .Niektóre te wady dało by się jeszcze poprawić zanim taki zestaw zaprzęgniesz w całość do pracy żeby to lepiej i skuteczniej działało w filmikach które podałem wszystko było o akumulatorach dobrze wyjaśnione .
    Anonymous
    Anonymous  
    słonecznypower
    Level 14  
    No więc ja to widzę trochę inaczej.
    Skoro miałbym zainwestować tyle kasy w akumulatory to na pewno nie kupowałbym inwertera offgrid tylko porządny ups na 48V z pełnym sinusem i mocą 2-2,5kW można kupić taki używany poniżej 1000zł do tego 60-80A regulator ładowania mppt z Voc 150V który można kupić poniżej 1800zł nowy.
    Panele polikrystaliczne używane można już kupić za 1200zł kWp
    Podsumujmy
    ups sinusoidalny 48V- 1000zł
    Regulator ładowania MPPT Voc150V 60-80A - 1800zł
    Akumulatory nie wiem , ale przyjmijmy te 8000 zł
    Panele polikrystaliczne 6kWp 7200zł
    do tego konstrukcja załóżmy 2000zł
    co daje w sumie 20000zł i mamy sprzet z potencjałem przy rozsądnym używaniu do zasilenia całego domu łącznie z kuchnią i łazienką , a nie max 1kW a zakładając w układzie przynajmniej 1 przekażnik priorytetowy można przy okazji grzać wodę.

Sam od kilku lat na wydzielonych obwodach w domu ujeżdżam używany apc smart sinus 950W + do tego 150Voc epsolar Mppt 30A aku 120Ah 24V i jest to sprzęt bezawaryjny ,a w połączeniu z przekaźnikiem sterowanym poziomem napięcia jest to bezobsługowy zestaw działający i współpracujący z siecią ZE w pełni automatycznie i bezprzerwowo.
    Anonymous
    Anonymous  
    ACCel
    Level 22  
    pkorol wrote:
    Dziś 1500kWp pracuje 4h, produkcja 2,12kW. Więc gdzie w którym miejscu masz te swoje 30%?

1,5kW X 4 h = 6kWh, wyprodukowałeś 2,12kWh czyli masz akurat te 30%, teraz odejmij sprawność magazynowania i pobierania energii z akumulatorów.

pkorol wrote:
    Na tym forum patrzy się na wprost w rzeczywistość a nie w krzywe zwierciadło!

Akurat podałem ci rzeczywisty koszt energii z twojego "darmowego" złomu równy 2,29zł/kWh. Faktycznie jakby w krzywym zwierciadle.

słonecznypower wrote:
    co daje w sumie 20000zł i mamy sprzet z potencjałem przy rozsądnym używaniu do zasilenia całego domu łącznie z kuchnią i łazienką , a nie max 1kW a zakładając w układzie przynajmniej 1 przekażnik priorytetowy można przy okazji grzać wodę.

Take, tyle że licząc żywotność tego systemu można się przejechać bardziej niż na nowym systemie.
    Używane panele pracowały 5 lat, używana elektronika też ma swoją żywotność, chińskie wynalazki typu "regulator mppt" mają nawet mniejszą żywotność niż używane pięcioletnie markowe inwertery.
    Ale ok, w zależności od tego na ile oszacujesz (albo w rzeczywistości sprawdzisz) żywotność całości to różnie można policzyć.
    I na pewno żywotności akumulatorów nie da się przeskoczyć. Przedstawiłem obliczenia i daje to tak czy siak 0,50zł za kWh.

Twoja instalacja bez akumulatorów to 12000zł za 6000kWh/rok. Przy 5 latach to 0,4zł/kWh, przy 10 latach to 0,2zł/kWh. Bez akumulatorów.

Ja wolę robić on-grid, a na wszelki wypadek mam UPS sinus za jakieś 200zł. Podtrzymuje światło przez 1h, mogę go rozbudować o baterię aku 24V jakby to było za mało. Ale mam to tylko na wypadek awarii prądu. Całą resztę na wypadek jakiegoś kataklizmu opłaca się zrobić na gaz, kuchenka turystyczna, piecyk na butlę 11kg itp.
    Anonymous
    Anonymous  
    słonecznypower
    Level 14  
    ACCel wrote:
    .

Ja wolę robić on-grid, a na wszelki wypadek mam UPS sinus za jakieś 200zł. Podtrzymuje światło przez 1h, mogę go rozbudować o baterię aku 24V jakby to było za mało. Ale mam to tylko na wypadek awarii prądu. Całą resztę na wypadek jakiegoś kataklizmu opłaca się zrobić na gaz, kuchenka turystyczna, piecyk na butlę 11kg itp.

Ale ja dokładnie z tego samego założenia wychodzę ponieważ uważam że offgrid na dużą skalę w domu gdzie jest sieć generalnie jest nierentowny i własnie czekam na licznik dwukierunkowy który myślałem że mi wymienią do końca marca.
    Offgrid zostaje na ścianie w razie czego i zacytuje to co już tu pisałem wcześniej autorowi tematu
    Quote:
    I jeszcze jedna ważna kwestia. Utrzymujesz że masz hybrydową instalację. Poczytaj co to znaczy.
    Bardziej hybrydowa jest już moja instalacja, bo ofgrid dalej jest na wydzielonych obwodach , ale zrobiłem wyłącznik ze starej eski który mimo naładowanych akumulatorów nie przełącza się na nie ,tylko napięcie cały czas idzie z sieci .
    Na dzień dzisiejszy akumulatory są ładowane przez najgorsze 4 panele jakie mam i akumulatory cały czas są gotowe do pracy (dioda informująca o napięciu sieciowym się nie swieci)
    Braknie prądu w sieci to bezprzerwowo ongrid się wyłączy i załączy się offgrid : nie będzie prania , zmywania , piekarnika , expresu ,mikrofali i spawarki , przecinarki do stali ani szlifierki ale na kilka godzin oświetlenia ,lodówki ,telewizora, internetu i małych sprzętów wystarczy.
    Wciągu godziny jestem w stanie prze konfigurować stringi z 500vdc na 120vdc s powrotem pod ofgrida jeśli by była potrzeba wyłączenia ongrida bo stare kable mimo że wkurzają oko , to zostały na miejscu w razie czego.
    A teraz wytłumacz co Ty rozumiesz pod pojęciem instalacja hybrydowa bo Twoja nią nie jest.

ACCel
    Level 22  
    @słonecznypower ok :)

Jeszcze macie wyliczenia dla instalacji on-grid, która według mnie jest najtańszą możliwą do osiągnięcia na nowych panelach i używanych inwerterach i jednocześnie najsensowniejszym rozwiązaniem.
    Panel Amerisolar 36x280W po 390zł brutto z dostawą, stelaż gruntowy po 30zł za panel, inwertery używane 3x3,6kW po 800zł, akcesoria za 1000zł, serwis albo wymiana inwerterów w okresie 15 lal 1500zł. Suma 20020zł za 10000kWh rocznie, przez 16 lat (koniec opustów w 2035r), z wykorzystaniem 50% energii z opustów. Koszt 1kWh 0,137zł.

Jak za 16 lat skończą się opusty, ceny energii poszybują w górę, a technologia akumulatorów i ich cena będzie lepsza to pewnie uda się zrobić z tego hybrydę za jakieś 0,25zł/kWh (po denominacji), co będzie ekstra ceną.

Dodano po 2 [minuty]:

pkorol wrote:
    Nie mam cykli,

Masz czy nie masz nie ma znaczenia. Żywotność bardzo dobrego akumulatora buforowego to 5 lat. Kiepskiego to max 2 lata. Zakładam, że nie masz bardzo dobrego akumulatora buforowego.
    Zresztą im więcej piszesz tym bardziej to co robisz wydaje się bez sensu.
    marekj31
    Level 22  
    Quote:
    Ludzie, OBUDŹCIE SIĘ! To się dzieje tu i teraz! Poco mam cokolwiek robić ze złomem, nic je już nie uratuje, nie ma takiej możliwości.

Da się poprawić w niektórych przynajmniej tyle żeby nie potrzebnie ładować akumulator który sam się rozładuje i pożera prąd z innych .Może w takim przypadku należałoby całkowicie zrezygnować z akumulatorów zużyć wszystko na potrzeby własne bieżące nadmiar przekierować do grzałki .
    słonecznypower
    Level 14  
    marekj31 wrote:
    Quote:
    Ludzie, OBUDŹCIE SIĘ! To się dzieje tu i teraz! Poco mam cokolwiek robić ze złomem, nic je już nie uratuje, nie ma takiej możliwości.

Da się poprawić w niektórych przynajmniej tyle żeby nie potrzebnie ładować akumulator który sam się rozładuje i pożera prąd z innych .Może w takim przypadku należałoby całkowicie zrezygnować z akumulatorów zużyć wszystko na potrzeby własne bieżące nadmiar przekierować do grzałki .

Własnie takie wnioski wysunąłem 3 lata temu gdy z 360Ah aku trakcyjnych wyciągnąłem w ciągu 8 miesięcy 500kWh tylko że nie było tego widać kompletnie na statystykach zużycia energii w domu którą prowadzę od dobrych 6 lat.
    Aku poszły s powrotem na złom oczywiście ze stratą dla kieszeni i kupiłem prawie nowe 120ah 24v które dają mi około 500kWh rocznie ale to widać na moich statystykach.
    Osobiście wychodzę z założenia że słońce trzeba pożytkować w miarę na bieżąco a nie akumulować tego z tąd u mnie tylko 120Ah, i w najlepszych miesiącach letnich dzienne zużycie w domu to około 4-5 kWh z fotowoltaiki + 4-5kWh z sieci. Mi słońce nawet wodę ze studni do hydrofora pompuje ,w studni mam założoną 230W pompę która w lecie działa zamiast zwykłej pompy, nabija dłużej te 3,2Bar ale idzie ze słońca i jest to tak zrobione że też tego nie muszę pilnować , po prostu jest osobny presostat i jeśli w danym momencie pobór wody jest większy niż wydajność małej pompy to duża pompa załącza się samoczynnie.
    dzibus1
    Level 15  
    ACCel wrote:
    Jak za 16 lat skończą się opusty, ceny energii poszybują w górę

Ja się niedawno się nad tym zastanawiałem i pytałem na forum to m. in. padła taka odpowiedź.
    retrofood wrote:
    dzibus1 wrote:

Za te 15 lat mamy pewności co będzie z tego co piszesz, czyli bez opustów.

Nie fantazjujcie, że istnieje jakaś pewność, bo niedawno tak było, że jutro rano prawo miało wejść w życie (uchwalone wiele miesięcy wcześniej), ale wieczór kot skrzywił ogon i w nocy przepisy się zmieniły. Było tak, szanowni prosumenci czy nie było? Życie was niczego nie nauczyło?

Nie wiem czy można zakładać takie warunki. Ja nie wiem, bo laik ze mnie, jeżeli chodzi o takie rzeczy, ale czytam w niektórych komentarzach pod artykułami, że ludzie się już "martwią" , że to na osoby, które nie mają możliwości być prosumentami zostaną przerzucone wszystkie koszty.
    Anonymous
    Anonymous  
    dzibus1
    Level 15  
    pkorol wrote:
    Odpaliłem dziś zmodyfikowanego ATXa jak na razie działa i o dziwo ładuje walnięte akumulatory te co mają 5V, żaden prostownik je nie widzi a zasilacz ledowy zaczyna się grzać jak go podłączysz.

Te zasilacze ATX nie nadają się do ładowania aku.
    pkorol wrote:
    Jeden z akumulatorów co miał 5V sparowałem z podobnym inwalidą i teraz już trzymają się 10,5 poniżej nie schodzą.

Przecież te aku to masz zdechlaki. Włożyć włożysz, ale nic z nich nie wyciągniesz.
    pkorol wrote:
    A tak nie jest? Kto płaci za nowe liczniki prosumentów?

Nie wiem. Ja się w tym nie orientuję. Widziałem co kolega napisał to wkleiłem odpowiedź jaką kiedyś dostałem.
    marekj31
    Level 22  
    Quote:
    Odpaliłem dziś zmodyfikowanego ATXa jak na razie działa i o dziwo ładuje walnięte akumulatory te co mają 5V, żaden prostownik je nie widzi a zasilacz ledowy zaczyna się grzać jak go podłączysz.

To nie jest tak że żaden prostownik nie widzi takiego akumulatora i go nie ładuje tylko te z elektroniką zabezpieczającą przed ładowaniem takich uszkodzonych akumulatorów nie ładują . Zrobiono to miedzy innymi że względów bezpieczeństwa żeby użytkownik bez dostatecznej wiedzy nie ładował akumulatora na siłę bez końca bo może spowodować wybuch czy pożar .To że grzeje się zasilacz ATX wcale nie musi świadczyć o tym że ładuje się jakiś akumulator a jedynie o zwiększonym poborze prądu przez zwarty uszkodzony akumulator który jak tylko odłączy się zródło ładowania po chwili spada do 5 v .
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    słonecznypower
    Level 14  
    Ja tam nie narzekam , po nocnych wiatrach mikrofalówka nie odpaliła , ale światło , lodówka i inne drobne sprzęty działały. Bramę też trzeba było rozsprzeglić ale muszę ją kiedyć wpiąć pod offa.
    Aku zdechły całkiem i na wyświetlaczu MT50 ikonka ze zwieszoną :cry: miną obrażona, ale już się ładują bo mimo że zachmurzone to coś tam się słońce delikatnie przebija. :D
    Anonymous
    Anonymous  
    marcinbbb
    Level 26  
    Przecież Ty nie masz narzędzi pomiarowych i na oko podajesz uzyski więc co tu mam porównywać? Ja tracę 20% na rzecz ZE Ty na samych akumulatorach 40%, do tego jakieś przetwornice itd. Ale nie Janusz Biznesu pkorol ładuje akumulatory od księżyca a prąd jak już włączyli?
    Anonymous
    Anonymous  
    marcinbbb
    Level 26  
    pkorol wrote:
    Czyli tak: 5kWp (tyle masz). Zakładam, że masz nową instalację i moc maksymalna 5kW-20% (3800) i - 20% (ZE) czyli sprawność twojej instalacji mam (podsumowań nie robię sam to zrób).
    Moja instalacja (1500kWp) moc maksymalna jak się wyjaśniło 600W a pracowała z mocą 1kW jak było na tyle słońca i 1250kW chwilowej.
    No i czym ty się chwalisz? Trzeba być elektrokucharką by nie wyciągnąć stosowne wnioski:)

a co tu się wydarzyło od 5kW 2 razy odejmujesz po 20%? a z jakiej okazji. A u siebie mocy dodajesz bo masz 1500kWp (1,5MWp) a moc max to 600W a pracowała z mocą 1250kW.
    Ty rozróżniasz wartości W, kW, MW czy jakoś średnio i dopiero się uczysz?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    icosie
    Level 34  
    pkorol wrote:
    pokazałem jak to zrobić.

Bardziej: "jak tego nie robić", bo to tylko strata pieniędzy, zdrowia i czasu...

Ale to dobrze, że ktoś to zrobił i pokazał, że nie działa. Reszta już nie musi tego powtarzać. ;)