Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Zelmer Meteor 2-wymiana łożyska w silniku 308.2

Shizo 10 Jan 2019 11:20 8469 39
    Shizo
    Level 15  
    dzi_dziuś wrote:
    A oszczędzając roboty, pewien jesteś, że Twoim problemem są szczotki
    robię to wyłącznie w celach edukacyjnych, szczotki miały jakieś 5-7mm długości - na 100% nie mogły działać prawidłowo.
    Odkurzacz Zelmer Meteor 2-wymiana łożyska w silniku 308.2 Odkurzacz Zelmer Meteor 2-wymiana łożyska w silniku 308.2
    Siła docisku sprężyny przy nowych 35mm szczotkach jest diametralnie różna niż przy 7mm, swoją drogą żałuję że nie wymieniłem ich wcześniej zanim rozleciało się łożysko
    ThePawelek
    Level 2  
    Na wstępie witam wszystkich użytkowników forum. Od dawna posiłkuję się waszymi radami, instrukcjami, schematami. Dziękuję.
    Więc dziś i ja pragnę podzielić się z Wami informacją.
    Do Zelmera Meteor 2 nie pasują łożyska SKF 608-2RSH/ C3 (obustronnie uszczelniane gumą). Mają zbyt dużą średnicę wewnętrzną i wchodzą zbyt luźno na wałek wirnika.
    Ostatecznie zamówiłem „oryginalne” NSK 608 z3 Indonesia na znanym portalu.
    Riddick87478
    Level 5  
    Witam, posiadam taki sam silnik i mam pytania:Czy ta blaszka co na zdjęciu jest jakąś podkładką co się wkłada w gniazdo łożyska, ponieważ łożysko było rozsypane i ta blaszka wyleciała wraz z częściami łożyska i teraz nie wiem.Drugie pytanie, czym czyścić lamelki wirnika i stojan, ponieważ są pokryte rdzą?
    stanislaw1954
    Level 43  
    Riddick87478 wrote:
    Czy ta blaszka co na zdjęciu jest jakąś podkładką co się wkłada w gniazdo łożyska,
    Tak, ma leżeć pod łożyskiem.
    Riddick87478 wrote:
    Drugie pytanie, czym czyścić lamelki wirnika i stojan, ponieważ są pokryte rdzą?
    Jeśli są pokryte rdzą, to pewnie wszystko było przechowywane w bardzo wilgotnym miejscu. Bardziej spodziewałbym się osadu/pyłu ze szczotek. Lamelki można oczyścić bardzo drobnym papierem ściernym, a izolację między nimi ostrożnie wypiłować np, czubkiem noża. Później to dobrze przedmuchać sprężonym powietrzem, lub odkurzyć odkurzaczem.
    Riddick87478
    Level 5  
    Odkurzacz Zelmer Meteor 2-wymiana łożyska w silniku 308.2
    Czy mógłbym użyć takiego łożyska jak na zdjęciu (oczywiście wymienię oba),jest to łożysko Cying Z 809 pochodzi od szlifierki kątowej? W silniku odkurzacza mam łożyska: Indosesia NSK 608DW, wymiary są takie same jak te od szlifierki.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Jeśli wymiary są identyczne, to nie widzę przeszkód.
    Riddick87478
    Level 5  
    Rozumiem, wracając do rdzy, ścierać papierem bardzo drobnym może być np.1000?PS.Tak odkurzacz był przechowywany niestety w wilgotnym miejscu.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Riddick87478 wrote:
    Tak odkurzacz był przechowywany niestety w wilgotnym miejscu.
    Wobec tego przed jakąkolwiek próbą podania napięcia, wskazane by było podgrzać go, wysuszyć z wilgoci. W amatorskich warunkach położyłbym go na kilkanaście godzin, albo i dłużej na gorącym grzejniku CO.
    Lamelki wirnika, to masz na myśli komutator, czy żelazo wirnika? Jeśli żelazo , to grubość bez znaczenia, a jeśli komutator, to 1000 może być.
    Riddick87478
    Level 5  
    Dobra rozumiem, już sprawdzałem silnik i w sumie posłucham się i dam go na grzejnik po wyczyszczeniu, dzięki i pozdrawiam.
    PS.
    A jeszcze coś mi się przypomniało, jak to jest z tymi szczotkami w tym silniku, wymienia się razem ze szczotko trzymaczem czy może same szczotki?
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    "Trzymacz" jak to określiłeś wymienia się w przypadku jego mechanicznego uszkodzenia, wytopienia, przebicia. Szczotki winni się dopasować do komputera, ja to robię pod niższym napięciem np. 120V/ autotransformator, szlifując komutator na obrotach silnika twardym "pumeksem" w przypadku jego braku drobnym papierem ściernym na płótnie zachowują szczególną ostrożność!