Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ciągła i przerywana praca Immergas Victrix Plus + CAR V1

czasemtuwpadam 04 Dec 2018 05:51 3798 8
Buderus
    czasemtuwpadam
    Level 6  
    Cześć wszystkim,

piszę z zapytaniem czy taka praca pieca jest normalna. Posiadam piec Immergas Victrix Plus z sterownikiem pokojowym CAR V1. Temperatura dzienna ustawiona na 20°C, temperatura kaloryferów na 63°C.

Zgodnie z założeniem, gdy temperatura pokojowa spadnie poniżej zadanej piec się załącza, pracuje bez zastrzeżeń, kaloryfery gorące. Po osiągnięciu zadanej temperatury "płomień" na obudowie pieca gaśnie, lecz pracuje cały czas wentylator/pompa obiegowa (?).
    Na sterowniku ikonka płomienia cały czas widoczna. Sytuacja taka utrzymuje się do momentu gdy temperatura kaloryferów spadnie do 20°C (podgląd przez sterownik). Dodam jeszcze, że co jakiś czas w trakcie tego procesu piec samoczynnie włącza się i wyłącza na 2-3 sekundy (zapala się płomień na obudowie pieca) co około kilka minut, czasami częściej.

Wydaje mi się, że chyba wcześniej tak nie było. Co może być przyczyną takiej pracy? Czy zadzwonić do serwisu i zapytać/wezwać?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • Buderus
    Wojewoda82
    Level 28  
    A nic nie pomieszałeś? Musisz czekać aż kaloryfery będą miały 20 stopni aby włączył się ponownie palnik!? Toż to wieczność, chyba że grzejesz na 16 stopni w domu, to wtedy kilka godzin.

Myślę że jest tak: masz nastawioną jakąś temperaturę na tym kotle (63 stopnie) Jak są zimne kaloryfery i temperatura w domu/mieszkaniu spadnie, włącza się kocioł gazowy bo taki dostaje sygnał ze sterownika (nazywajmy go programatorem). Piec bardzo szybko nagrzewa wodę w CO, grzejniki nie dają rady tak szybko oddać ciepła do mieszkania (są zbyt małe, jest słaby przepływ, wolno ustawiona pompka w kotle, zatkane sitko na filtrze CO, zbyt niska temperatura na CO). Następuje przegrzanie wody kotłowej ponad nastawioną o kilka stopni, zgaszenie palnika, i tzw wybieg pompy, która pracuje kilkanaście sekund/kilka minut, chłodząc wymiennik w kotle i stopniowo obniżając temperaturę krążącą w grzejnikach. Jak spadnie temperatura w CO o 5-10 stopni od tego co masz nastawione, palnik zapala się, przegrzewa znowu wodę i cykl się powtarza.

To teraz pytanie. Jaki masz metraż domu/mieszkania, jakiej mocy maksymalnej jest kocioł (podaj dokładny model), rodzaj i ilość grzejników (typ model, ilość żeberek itp). Skontrolowałbym też czystość sitka na CO na filtrze skośnym.

Zależy co podasz to ci odpowiem. Albo masz za duży kocioł, który być może startuje z mocą max (to się pewnie da przestawić - serwis), albo masz brudne sitko na CO (wyczyścić) albo masz za małe grzejniki (np wcześniej był kocioł węglowy albo kocioł gazowy starej daty -atmosferyczny, z otwartą komorą spalania i nie zmieniałeś grzejników)
    czasemtuwpadam
    Level 6  
    Być może to moje urojenia i dopiero teraz zwróciłem na to uwagę, ale wydaje mi się, że wcześniej po prostu tak nie pracował.

To może jeszcze raz chronologicznie:
    1. Piec to według moich ustaleń Victrix Plus, a programator to CAR V1. Dokładnego modelu ani mocy pieca niestety nie znam.
    2. Piec oraz programator znajdują się w mieszkaniu ok. 60m2 w bloku od nowości, nic nie było zmieniane. Piec znajduje się w kuchni, zaś programator w jednym z pokoi. Kaloryfery zawsze odkręcone na MAX, w całym mieszkaniu znajdują się 3 takie same kaloryfery + jeden łazienkowy.
    3. Z piecem kiedyś był problem, parę lat temu, podczas pracy wydawał dziwny dźwięk. Został wezwany serwisant Immergasu, okazało się, że było to zacierające się łożysko. Wadliwa część została wymieniona oraz wykonana została kalibracja pieca. Okazało się, że piec przez parę lat miał źle ustawioną mieszankę, palił czystym gazem.
    4. Przez te parę lat piec pracował bez zarzutu. Wydaje mi się, że po nagrzaniu mieszkania do zadanej temperatury całkowicie się wyłączał (ikona płomienia z programatora, jak i z pieca znikała, zaś piec nie wydawał żadnych dźwięków).
    5. "Problem" rozpoczął się po demontażu programatora (choć to może być po prostu przypadek i było już tak wcześniej, ale ja dopiero zacząłem zwracać na to uwagę). Programator został odpięty od dwóch przewodów i zdjęty ze ściany na czas malowania. Później z powrotem zainstalowany na swoim miejscu.
    6. W tym momencie piec w trybie AUTO pracuje w ten sposób: grzeje mieszkanie do ustalonych 20°C, palnik w piecu wyłącza się (gaśnie dioda palnika z obudowy pieca), ale nadal chodzi pompa obiegowa, zaś na programatorze cały czas świeci ikona płomienia. Piec według moich ustaleń wyłącza się całkowicie dopiero po osiągnięciu ok. 20°C w układzie (sprawdzane przez programator) i trwa to dość długo, nawet 2-3 godziny takiej "jałowej" pracy na samej pompie .
    7. To co dodatkowo zauważyłem dzisiejszej nocy: występuje sytuacja z punktu 6 jednakże dodatkowo piec włącza palnik (dioda palnika na obudowie pieca zapala się) na około 2-3 sekundy po czym wyłącza się i tak co jakiś czas. Wygląda to tak jakby piec utrzymywał temperaturę w układzie na poziomie 26°C (oscylowała między 25.X°C, a 26.X°C). Kaloryfery były lekko ciepłe. Mam wrażenie, że piec pracował tak przez całą noc. Po powrocie do domu późnym rankiem piec był całkowicie wyłączony.

Czytałem o utrzymywaniu temperatury w układzie na wypadek zamarzania, ale przecież cała instalacja znajduje się w mieszkaniu, w którym temperatura jest zawsze wyższa od 18°C i to mnie najbardziej dziwi.

Załączam zdjęcia dodatkowo jak to wygląda:
    1. programator z pokazanymi ustawieniami oraz temperaturą układu (był parę razy odkręcany kran stąd ta temperatura)
    2. ustawienia pieca
    3. rodzaj i wielkość kaloryfera

Ciągła i przerywana praca Immergas Victrix Plus + CAR V1 Ciągła i przerywana praca Immergas Victrix Plus + CAR V1 Ciągła i przerywana praca Immergas Victrix Plus + CAR V1
  • Buderus
    Wojewoda82
    Level 28  
    Jeśli masz 3 takie grzejniki, to nie odbiorą one zbyt wiele ciepła z kotła, chyba ze puścisz z 60 stopni na CO.

Programator może służyć jak zwykły pokojowy, ale po podłączeniu czujnika zewnętrznego, działa jak porodówka. Jak dla mnie, programator utracił cześć komunikacji z kotłem albo przestawiłeś go niechcący w inny tryb pracy.

Taki tryb pracy jak obecnie przypomina sondowanie podłogówki, czy już wystygła.

Spróbuj przestawić tryb pracy programatora na Prog lub dać wyższą temperaturę na grzejniki. Jeśli dasz Prog to możliwe że temperaturę CO będziesz ustawiał na kotle (teraz masz wajchy na zero)
    czasemtuwpadam
    Level 6  
    Wojewoda82 wrote:
    Programator może służyć jak zwykły pokojowy, ale po podłączeniu czujnika zewnętrznego, działa jak porodówka

Nie posiadam czujnika zewnętrznego.

Wojewoda82 wrote:
    Spróbuj przestawić tryb pracy programatora na Prog

Tryb PROG to ustawienia kiedy ma być zadana temperatura dzienna, a kiedy nocna i w jaki dzień tygodnia, więc to nie to.

Wojewoda82 wrote:
    Jeśli masz 3 takie grzejniki, to nie odbiorą one zbyt wiele ciepła z kotła, chyba ze puścisz z 60 stopni na CO.

Wojewoda82 wrote:
    dać wyższą temperaturę na grzejniki

To jak w końcu? Zmniejszyć, zwiększyć? Przez jakiś czas chodził zarówno na 58-60°C jak i 68-70°C i było to samo.

Wojewoda82 wrote:
    ak dla mnie, programator utracił cześć komunikacji z kotłem albo przestawiłeś go niechcący w inny tryb pracy.
    Taki tryb pracy jak obecnie przypomina sondowanie podłogówki, czy już wystygła.

Czyli jednak to nie moje urojenia tylko faktycznie coś się popsuło/zmieniło od ostatniego roku..

Jakieś pomysły? Może autoryzowany serwisant Immergasu coś przez telefon podpowie?
    Tak wygląda podpięty programator:

Ciągła i przerywana praca Immergas Victrix Plus + CAR V1 Ciągła i przerywana praca Immergas Victrix Plus + CAR V1
    Wojewoda82
    Level 28  
    Ciekawe czy kolejność podłączenia przewodów ma znaczenie, pewnie tak.

Zobacz w instrukcji programatora który przewód gdzie ma być podłączony.

Skontroluj też sitko na filtrze skośnym.

Zobacz czy przekręcenie temperatury CO na kotle da jakiś efekt.
    czasemtuwpadam
    Level 6  
    Wojewoda82 wrote:
    Ciekawe czy kolejność podłączenia przewodów ma znaczenie, pewnie tak.

Z tego co wiem to jest zasilanie 24V, więc raczej wszystko okej..

Póki co moje spostrzeżenie jest następujące: sterownik zamiast całkowicie wyłączyć piec, zostawia włączoną pompę obiegową (tą od kaloryferów), pozwala wychłodzić układ do 25-26°C po czym na 2-3 sekundy załącza się grzanie, temperatura wzrasta do ok. 30°C, znowu spada do 25-26°C i tak w kółko przez nieokreśloną ilość czasu.. problem nie dotyczy obiegu w kranach, po zamknięciu wody automatycznie piec się wyłącza..
    ramzes-111111
    Level 11  
    Witam, udało Ci się rozwiązać problem?
    Mój victrix Terra plus działa tak samo😟
    wiwe
    Level 11  
    Witam
    Polaryzacja przewodów przy sterownikach CAR ma znaczenie + sterownika musi być podłączony do + pieca.
    Co do Twojego problemu spróbuj zmienić ustawienia sterownika CAR:
    Menu-Code-1122-AMB-Modul ustaw na OFF.