Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Electrolux ESL4200LO - po czyszczeniu hydrostatu błąd i40

04 Gru 2018 08:07 5502 4
  • Poziom 2  
    Witam
    Zmywarka Electrolux ESL4200LO
    TYP: GHE423DA2
    PNC 911 079 008 00

    Moja zmywarka po 4 latach użytkowania zaczęła wylewać wodę do tacki podczas zmywania. Włączyło się zabezpieczenie - wypompowywanie wody + sygnał dźwiękowy, wyłączenie możliwe jedynie po wyjęciu przewodu z kontaktu.

    Po lekturze forum wysuszyłem tackę i zacząłem czyszczenie - na początku najdłuższy program z największą temperaturą + soda i ocet. Niestety problem nie ustąpił więc ponownie rozkręciłem obudowę, wyczyściłem tackę, płaszcz wodny oraz wyjąłem hydrostat. Podczas demontażu hydrostatu wylało się dużo brudu, wyczyściłem pozostałości i ponownie wszystko poskręcałem.

    Po podłączeniu zmywarki i uruchomieniu niestety zmywarka nie startuje, "pipczy" 4 razy i równocześnie miga dioda "wyjścia" ( >|) i przez pewien czas ok 30 sek. pracuje pompa wypompowująca wodę. Wyczytałem na forum, że przy takich operacjach należy wykonać reset i kalibrację niestety wszystkie instrukcje jakie znalazłem dotyczą zmywarek, które posiadają kilka przycisków - moja posiada tylko dwa (włącznik i wybór programu).

    Tak wygląda panel sterujący:
    Zmywarka Electrolux ESL4200LO - po czyszczeniu hydrostatu błąd i40

    Dodam, że próbowałem resetu z trzymaniem przez 3s przycisku "P" nic to nie daje :) Czy ktoś wie jak zrobić reset i kalibrację w przypadku zmywarki z dwoma przyciskami?
  • Pomocny post

    Poziom 39  
    i40 to problem z hydrostatem.

    1. Zerowanie
    2. Wyłączyć zmywarkę.
    3. Nacisnąć i przytrzymać przycisk S1, jednocześnie włączając zmywarkę. Trzymać wciśnięty przycisk programu, aż:
    - kontrolka L1 zacznie migać, kontrolki L2 i L3 zaświecą się;
    - tryb serwisowy zostanie włączony.
    4. Zwolnić przycisk S1.
  • Poziom 2  
    Niestety wypisana wyżej procedura nic nie daje.

    Po przejściu przez wszystkie punkty, zapalają się wszystkie kontrolki - czyli tak jak było po włączeniu zmywarki kiedy była sprawna, można wybrać program ale nic więcej się nie dzieje.

  • Poziom 39  
    To albo robisz coś źle albo masz uszkodzone oprogramowanie lub inny element w zmywarce.
  • Poziom 2  
    Może to zerwanie źle robię? Co masz namyśli mówiąc o zerowaniu?
    Edit:

    Jednak naprawione!
    Zrobiłem chyba najgłupszą rzecz jaką mogłem i po przeczyszczeniu hydrostatu niedokładnie podpiąłem wtyczkę... Niebyło zasilania i pipczało na błąd z hydrostatem. Dziś ponownie rozkręciłem zmywarkę, wpiąłem wtyczkę (sprawdziłem 3 razy) i uruchomiłem zmywanie, i jak na razie działa, a z tego co widzę w zmywarce jest o połowę mniej wody...

    Dzięki za pomoc!