Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL4200LO - po czyszczeniu hydrostatu błąd i40

przemek248 04 Dec 2018 08:07 19785 5
    przemek248
    Level 2  
    Witam
    Zmywarka Electrolux ESL4200LO
    TYP: GHE423DA2
    PNC 911 079 008 00

Moja zmywarka po 4 latach użytkowania zaczęła wylewać wodę do tacki podczas zmywania. Włączyło się zabezpieczenie - wypompowywanie wody + sygnał dźwiękowy, wyłączenie możliwe jedynie po wyjęciu przewodu z kontaktu.

Po lekturze forum wysuszyłem tackę i zacząłem czyszczenie - na początku najdłuższy program z największą temperaturą + soda i ocet. Niestety problem nie ustąpił więc ponownie rozkręciłem obudowę, wyczyściłem tackę, płaszcz wodny oraz wyjąłem hydrostat. Podczas demontażu hydrostatu wylało się dużo brudu, wyczyściłem pozostałości i ponownie wszystko poskręcałem.

Po podłączeniu zmywarki i uruchomieniu niestety zmywarka nie startuje, "pipczy" 4 razy i równocześnie miga dioda "wyjścia" ( >|) i przez pewien czas ok 30 sek. pracuje pompa wypompowująca wodę. Wyczytałem na forum, że przy takich operacjach należy wykonać reset i kalibrację niestety wszystkie instrukcje jakie znalazłem dotyczą zmywarek, które posiadają kilka przycisków - moja posiada tylko dwa (włącznik i wybór programu).

Tak wygląda panel sterujący:
    Zmywarka Electrolux ESL4200LO - po czyszczeniu hydrostatu błąd i40

Dodam, że próbowałem resetu z trzymaniem przez 3s przycisku "P" nic to nie daje :) Czy ktoś wie jak zrobić reset i kalibrację w przypadku zmywarki z dwoma przyciskami?
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    i40 to problem z hydrostatem.

1. Zerowanie
    2. Wyłączyć zmywarkę.
    3. Nacisnąć i przytrzymać przycisk S1, jednocześnie włączając zmywarkę. Trzymać wciśnięty przycisk programu, aż:
    - kontrolka L1 zacznie migać, kontrolki L2 i L3 zaświecą się;
    - tryb serwisowy zostanie włączony.
    4. Zwolnić przycisk S1.
    przemek248
    Level 2  
    Niestety wypisana wyżej procedura nic nie daje.

Po przejściu przez wszystkie punkty, zapalają się wszystkie kontrolki - czyli tak jak było po włączeniu zmywarki kiedy była sprawna, można wybrać program ale nic więcej się nie dzieje.
    Piotr2608

Level 41  
    To albo robisz coś źle albo masz uszkodzone oprogramowanie lub inny element w zmywarce.
    przemek248
    Level 2  
    Może to zerwanie źle robię? Co masz namyśli mówiąc o zerowaniu?
    Edit:

Jednak naprawione!
    Zrobiłem chyba najgłupszą rzecz jaką mogłem i po przeczyszczeniu hydrostatu niedokładnie podpiąłem wtyczkę... Niebyło zasilania i pipczało na błąd z hydrostatem. Dziś ponownie rozkręciłem zmywarkę, wpiąłem wtyczkę (sprawdziłem 3 razy) i uruchomiłem zmywanie, i jak na razie działa, a z tego co widzę w zmywarce jest o połowę mniej wody...

Dzięki za pomoc!
    gustaw604196763
    Level 11  
    Mam tę samą zmywarkę, tylko pod szyldem IKEI HJALPSAM. Miałem identyczną awarię. Dosyć szybko udało mi się ustalić, że przyczyną awarii jest zatkany hydrostat. Po jego oczyszczeniu na kilka kolejnych lat miałem spokój z użytkowaniem zmywarki. Sam zwróciłem właśnie uwagę na podłączenie przewodów do hydrostatu. Jak widać na powyższym przykładzie ma to zasadnicze znaczenie. Generalnie do oczyszczenia hydrostatu nie jest potrzebne jej rozkręcanie. Wystarczy udrożnić otwór prowadzący do niego. Przy drugiej takiej awarii właśnie tak postąpiłem. Udrożniłem kanał doprowadzający do hydrostatu za pomocą strzykawki z wodą i wężyka. Wystarczyło w taki sposób przeczyścić dojście do hydrostatu. Zmywarka działa kolejne lata. :)