Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - kopiowanie do scalonych komórek

03 Gru 2018 19:11 729 6
  • Poziom 2  
    Moderowany przez adamas_nt:

    Wydzielono z Link


    A co w sytuacji jeżeli moje scalone komórki nie zawsze składają się z 2 pojedynczych?
    Muszę wkleić komórki pojedyncze do scalonych składających się czasem z 2, czasem z 3 lub 4 itd. pojedynczych, tak jak w załączniku.
    Kto mi pomoże?
  • Moderator Programowanie
    Jeśli chodzi o kopiowanie pomiędzy tabelkami, to wystarczy, zdaje się, WYSZUKAJ.PIONOWO.
    Układ w lewej tabelce nie pozwoli na kopiowanie przez przeciągnięcie, W takiej sytuacji najlepiej formułę mieć w 2-gim schowku (ctrl+c w polu formuły, nie w komórce), wklejać i podstawiać argument przez kliknięcie w komórkę z 1-szej kolumny.
  • Poziom 2  
    wstawiłam formułę. działa super ale kiedy próbuję ją skopiować w dół mam komunikat "ta operacja wymaga aby wszystkie scalane komórki miały takie same rozmiary". wklejanie formuły w każdy wiersz z osobna jest niemożliwe (mam ponad 2000 wierszy). w załączeniu plik z formułą.
    co zrobić ? jest jakiś sposób? pomocy!
  • Poziom 34  
    ggosia10 napisał:
    co zrobić ? jest jakiś sposób? pomocy!

    Kopiuj - zaznacz cały obszar - wklej specjalnie formuły
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Generalnie na przyszłość, unikaj scaleń, bo z nimi dużo kłopotów. Ewentualnie stosuj scalenia na samym końcu, jak wszystkie dane i formuły są już w arkuszu. Tymczasem napisałem Ci makro, które usuwa scalenia z obszaru formuł, wstawia formuły do wszystkich komórek, a na końcu przywraca scalenia kopiując je z kolumny 'lp' z tabelki po lewej stronie. W kodzie zaznaczone miejsca, które trzeba zmodyfikować, gdy będziesz to chciała zastosować w swoim arkuszu. Formułę piszesz z takimi adresami, jak dla pierwszej komórki obszaru docelowego, używając adresów względnych, gdzie potrzeba, żeby formuła mogła się skopiować.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Pomocny post
    Moderator Programowanie
    Jeśli już makro... Przedstawiam nieco inne podejście (może komuś się przyda). Pozwoliłem sobie zmodyfikować powyższe makro, wykorzystując właściwość MergeArea.Rows.Count. Dodatkowo ostW, coby nie wpisywać zakresu "na sztywno" (podobnie można z tabelką źródłową).
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 2  
    dziękuję wam bardzo.
    jutro w pracy zacznę gimnastykę z makrami.
    wstyd się przyznać ale to będzie moje pierwsze makro.
    jestem totalnym laikiem w tej kwestii.
    może się uda :)