Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus GB072-20 + RC300 weryfikacja ustawień

dybciu2 04 Dec 2018 21:23 6084 15
Optex
    dybciu2
    Level 10  
    witam serdecznie,
    czy mógłbym prosić o weryfikację ewentualnie korektę ustawień RC300, będę wdzięczny za każdą sugestię
    dodam, że jestem laikiem w tych sprawach

Sposob regulacj:PROWADZENIE WG TEM ZEW
    krzywa grzewcza: TEMP PROJEKTOWA 70, MAKS TEMP ZASILANIA 67, WPLYW POM 10K, KOREKTA TEMP POM 0K
    sposób obniżenia ZEW - PROG TEMP ZEW.
    tryb ograniczony poniżej 5 C
    GRZANIE stałe ponizej - WYL
    Ochrona przed zamrażanie - ZEW - TEMP ZEWNETRZ
    TEMp gr. Ochr zamarz 5C

Ustawiona temperatura pomieszczenia na 19,5 C. od 7 do 22.00, od 22-7 temp. 18,5

Na piecu ograniczyłem moc 20 do 15kw, temp. ustawiłem 50 C nie wiem czy dobrze.
    1W1 w menu pieca mam na 0.
    Bywa, że po osiągnięciu zadanej temperatury piec dalej pracuje nie wiem czemu.

Co mógłbym zmienić w tych ustawieniach oby spalanie było mniejsze przy optymalnym komforcie. teraz mam dobowe między 12 a 16m3 na dobę. Co do startów 32-45.

Dom z lat 50tych, mieszkanie parter piętro oddzielone korytarzem w zasadzie 2 oddzielne mieszkania. Łącznie 2x80 m2. Dom nieocieplony z cegły o grubości ponad 50cm. Okna nowe. Na dole mieszkanie wysokie 3 duże grzejniki żeliwne + 3 małe. U góry 7 panelowych grzejników.
  • Optex
    gbbsoft
    Level 10  
    dybciu2 wrote:

sposób obniżenia ZEW - PROG TEMP ZEW.
    tryb ograniczony poniżej 5 C

To ustawienie powoduje, że w nocy piec w ogóle grzeje, jak na zewnątrz jest poniżej 5stC. Jak jest powyżej 5stC to w ogóle nie grzeje. Odpowiada Ci to?

Twoje założenie, że jak piec dochodzi do wskazanej temperatury, to ma się wyłączyć, jest błędne. Piec powinien zwolnić i utrzymywać stała temperaturę.

Dlatego spróbuj zmniejszyć temperaturę projektowana o 10stC.

Ograniczenie mocy jest moim zdaniem bez sensu. Jak przyjdzie -20stC, to piec może Ci nie ogrzać domu.

Tu zebrałem trochę wiedzy o Buderusie i rc300: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Buderus
  • Optex
    dybciu2
    Level 10  
    bardzo dziękuję za sugestię i linki, wieczorem przestudiuję, w razie niejasności pozwolę sobie zapytać jeszcze.

tryb ograniczony ustawię na -20, czy twoim zdaniem będzie ok?, ten parametr był ustawiony fabrycznie.
    projektową przestawię na 60, max temp. zasilania zostawię 67, a co z wpływem pomieszczenia zostawić na 10?

bardzo proszę również o opinie osób, które mają podobną konfigurację o wypowiedzenie się
    gbbsoft
    Level 10  
    Jak ustawisz na -20, to w zasadzie w nocy w ogóle nie będzie grzał. Tak chciałeś?
    Ja u siebie zmieniłem "Sposób obniżenia" na "Tryb ograniczony", wtedy działa "normalnie" (przynajmniej wg mnie)

Wpływ pomieszczenia na razie zostaw na 10.
    dybciu2
    Level 10  
    witam,
    ustawiłem "Sposób obniżenia" na "Tryb ograniczony".
    od wczoraj od 7.30 działa na takiej konfiguracji jak sugerowałeś.
    doba 11,79m3, starty 30, godziny pracy 20. rano na zewnątrz wg. czujnika instalacji 0,2 C; termometr który mam za oknem po przeciwnej stronie domu wskazywał -4. (zamontuje jeszcze inny termometr przy czujniku tem. instalacji, sprawdzę czy poprawnie czyta temperaturę. zawsze mam takie rozbieżności. )

dane z RC300:
    wart. rzecz. pom. 19,2C (koło chyba 9 jest już 19,5 tak jak zadana, wcześniej też tak było)
    wpływ pomieszczenia 1.2K (czemu? jak ustawione na 10 tak jak sugerowałeś)
    wart. rzecz. temp. zasilania 39,8 C
    temp. zasil. wart. zadana 40 C
    temp. zewn. 0,2 C
    temp. zewn. tłumiona 0,9 C (tego nie rozumiem z czego to wynika)
    temp. zadana kotła 40 C
    temp. rzeczywista kotła 39.8 C
    moc maks/nom 20kW (on pokazuje swoją max? pomimo że ją ograniczyłem?)
    moc minim. 25%
    rzecz. moc palnika 27%

dziś rano podniosłem też temp. na piecu z 50 na 55 C, oraz moc z 15 na 18 kW.

temp. wg. czujnika wczoraj/dzisiaj
    gbbsoft
    Level 10  
    dybciu2 wrote:
    witam,
    starty 30

Czy to oznacza, że w ciągu doby miałeś 30 startów palnika?

Musimy dojść dlaczego on się wyłącza.
    Najczęściej jest tak, że pracuje na minimalnej mocy (u Ciebie 25%) a mimo tego temperatura rzeczywista kotła przekracza o ok. 6stC temperature zadaną. Spróbuj złapać taki moment.

dybciu2 wrote:

wpływ pomieszczenia 1.2K (czemu? jak ustawione na 10 tak jak sugerowałeś)

U mnie jest tak: Wpływ pomieszczenia =10 oznacza, że różnicę między temperaturą zadaną a temperaturą rzeczywistą mnożymy przez 10. Czyli jak masz różnicę 0,2stC, to wpływ pomieszczenia jest 2stC. Liczby na wyświetlaczy możesz mieć zaokrąglone, więc jeżeli pokazał ci 1.2K, to róznica między temperaturami mogła być 0.12K, więc przy temperaturze danej 19,5 mogłeś mieć temperature zmierzoną 19,38, którą pokazał ci jako 19,4.

A... Jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem. Mimo, że w diagnostyce mamy podane "Wpływ pomieszczenia 1,2K", to nie powoduje to (przynajmniej u mnie) podniesienie temperatury wody wychodzącej z pieca o 1,2K, lecz o 3*1,2K czyli 3,6.
    Buderus mnoży wpływ pomieszczenia o mnożnik 3, jeżeli masz wkazane "grzejniki". Podobno jak się wskaże "podłoga", to mnoży przez 1.

dybciu2 wrote:

temp. zewn. tłumiona 0,9 C (tego nie rozumiem z czego to wynika)

To jest średnia z kilku godzin. Zakłada się, że jak temperatura na zewnątrz maleje lub rośnie, to wpływa to na dom z opóźnieniem (bezwładnością).
    Ale można to wyłączyć.

dybciu2 wrote:

dziś rano podniosłem też temp. na piecu z 50 na 55 C, oraz moc z 15 na 18 kW.

Ustawienia w RC300 są na dwóch poziomach: ustawienia pieca i ustawienia obiegu grzewczego. Może porównujesz ustawienia na piecu z ustawieniami w RC300 dla obiegu grzewczego? A to nie to samo..
    dybciu2
    Level 10  
    na początku bardzo dziękuję, że starasz się pomóc!
    troszkę mam mętlik z tym wszystkim, ale pomału zaczynam "coś tam łapać"

starty palnika i czas pracy palnika odczytuję z rc300 - informacje systemowe
    i tak tej doby było
    od 7 do 22 tak jak mam temp. 19.5 ilość startów 21, czas pracy 14h
    od 22 do 7 temp. obniżona 18.5 ilość startów 10, czas pracy 6h
    czyli łącznie doba starty 31 ,praca 20h.

jak to się ma: od 7 do 22 to jest 14 godzin piec pracował wg. rc300 też 14h? to skąd 21 startów
    od 22 do 7 mamy 9 godzin i wg. rc300 pracował 6h, a startował 10 x.

tej doby spalił od 7 do 22: 8,17m3 od 22 do 7(tryb obniżony): 3,54 m3. łącznie doba 11,71.

temperaturę rzeczywista kotła mam porównywać z temperaturą zadaną w rc300 menu serwis (kocioł/palnik) i jak tam będzie różnica większa o której pisałeś to które dane będą istotne, na które mam szczególnie zwrócić uwagę?
    w miarę możliwości będę to obserwował, na razie wskazania były prawie takie same patrzyłem kilka razy.

temperaturę podniosłem na kotle: symbol grzejnika i ustawienie na 55 C, oraz moc w menu chyba 2 pieca na 18 kW bo sugerowałeś żeby jednak nie ograniczać.

jak można zmierzyć temp. powrotu wody -montując tylko jakiś czujnik na rurze ? czy można to jakoś z pieca zczytać?

spójrz proszę jeszcze na moje krzywe .
    dybciu2
    Level 10  
    taka sytuacja: godzina 13.30, przyjechałem na moment do domu. temperatura w domu 19.1 C (zadana 19.5), temp. zasilania 36.9C,
    menu kocioł/palnik moc min. 25%, rzecz. moc palnika 25%, temp. zadana kotła 36C, temp. rzeczywista kotła 36.9 C; więcej o 0.9!, temp. zewnętrzna 6.8C, tem. zewn. tłumiona 6.0C
    od 7 do 13.30 starty palnika 7, godziny pracy 6 - czyli co pracował przez te godziny cały czas? (od 7 do 13.30 mamy 6,5h)
    menu obieg grzewczy: temp. zasilania wartość zadana 35C, wartość rzecz. temp. zasilania 36.9 - tu prawie 2C więcej
    wpływ pomieszczenia 0.8K
    gbbsoft
    Level 10  
    Pytanie: w każdym pokoju masz ustawiona temperaturę na termostatach, ale w pokoju gdzie jest RC300 masz na termostacie ustawione max?
    dybciu2
    Level 10  
    tak, tam gdzie rc300 jest na max - ale jest to niewielki grzejnik. jest to przedpokój z drzwiami do pokoju otwartymi więc przepływ powietrza jest (miejsce wybrał instalator). grzejniki żeliwne odkręcone do połowy, te nowe panelowe są ustawione na 3/4 (nowe są w mieszkaniu na piętrze i tam jest temp ok)
    gbbsoft
    Level 10  
    Czyli na żeliwnych nie masz termostatow?

Ps. Ja mam temperaturę powrotu wody w diagnostyce i w programie na komórce, ale w twoim piecu może nie być w RC300 takiej pozycji.
    dybciu2
    Level 10  
    tak na żeliwnych tylko pokrętła
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Duży wpływ temperatury pomieszczenia powoduje, że kocioł bardziej odbiega od charakterystyki pogodowej.

Przy dużej bezwładności jaka jest przy żeliwnych grzejnikach, wysoki wpływ spowoduje, że niewielkie niedogrzanie pomieszczenia mocno podniesie temperaturę obiegu. Kocioł wyjdzie z kondensacji, a instalacja jak już dogrzeje pomieszczenie to nie zdąży wyhamować i pomieszczenie zacznie się przegrzewać.

Bardziej ekonomiczne jest ustawienie wpływy w granicach 3 - 5k
    gbbsoft
    Level 10  
    Jak na żeliwnych nie ma termostatow, to wg. Mnie ten cały system jest nie do ogarnięcia. Poddaję się.

A w tych pokojach z żeliwnymi kaloryferami jest jaka temperatura? Dobra, za duża czy za mała w stosunku do potrzebnej?

Teraz na dworze jest za ciepło (u mnie 6stC), poczekajmy gdy będzie poniżej -5, wtedy możemy spróbować zobaczyć czy przy takiej krzywej grzania piec się wyłącza.

A RC300 jest przy tych pokojach z żeliwnymi kaloryferami?

Ps. Ustaw wpływ pomieszczenia na 5, jak sugeruje kolega. Co prawda ja mam na 7 i układ mój wydaje mi się fajnie stabilny, ale u mnie nie jest standardowo.
    dybciu2
    Level 10  
    w pokojach z kaloryferami żeliwnymi temp. jest niższa o 0.3 C.
    rc300 jest w przedpokoju, tam też żeliwny.
    przestawiłem wpływ z 10 na 5 tak jak sugerował kolega i zaobserwuje czy cokolwiek się zmieni.

dziś też miałem podobną sytuację jeszcze przed przestawieniem wpływu, temp. za oknem 7+,
    temperatura w domu 19.4 C (zadana 19.5),
    menu kocioł/palnik moc min. 25%, rzecz. moc palnika 25%, temp. zadana kotła 34C, temp. rzeczywista kotła 35.7 C; więcej o 1.7!,
    temp. zewnętrzna 6.8C, tem. zewn. tłumiona 5.9C
    menu obieg grzewczy: temp. zasilania wartość zadana 34C, wartość rzecz. temp. zasilania 35.7 - więcej o 1.7
    wpływ pomieszczenia 0.4K
    od 7 do 12 spalił 3 m3, 14x startował, czas pracy 4h.

zostaje obserwacja :), zobaczymy jak przyjdą mrozy jak się będzie zachowywał.
    gbbsoft
    Level 10  
    dybciu2 wrote:
    menu kocioł/palnik moc min. 25%, rzecz. moc palnika 25%, temp. zadana kotła 34C, temp. rzeczywista kotła 35.7 C; więcej o 1.7!,
    temp. zewnętrzna 6.8C, tem. zewn. tłumiona 5.9C

Jest za wysoka temperatura na zewnątrz, a jednocześnie twój piec nie umie zejść poniżej 25% mocy palnika. Więc: kaloryfery nie mogą odebrać tyle ciepła, które piec produkuje. Więc ciepło to wraca do pieca w postaci temperatury wody powrotnej. Piec podgrzewa ją minimalną swoją mocą (25%) i na wyjściu masz 35,7stC (a nie 34stC). Mniej twój piec w obecnej sytuacji nie może podać. Jak temperatura wychodząca z pieca staje się za wysoka niż zadana (u mnie o 6stC niż zadana, a u Ciebie - nie wiem), to piec się wyłącza. Nic na to nie poradzisz (ew. możesz podnieść temperaturę w pokojach, ale chyba nie o to chodzi; albo wymienić piec na mniejszy (musisz znać zapotrzebowanie domu przy -20stC) lub o mniejszej mocy minimalnej (mój potrafi zejść do 11%)).

Poczekaj, aż będzie zimniej na dworze. Tak z -5stC. Wtedy zobaczysz: powinno być tak, że (a) piec się nie wyłącza i (b) temperatura w pokoju jest +/-0,5stC do zadanej. Jeżeli piec będzie się wyłączał i/lub temperatura będzie za wysoka, to trzeba obniżyć krzywą grzewczą. Jeżeli piec nie będzie się wyłączać i temperatura będzie za niska, to podwyższyć krzywą.

PS. W przyszłości zawsze podawaj temperaturę zewnętrzną (może być tłumiona), to bardzo pomaga złapać kontekst. :-)