Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte X299 - Nie startuje i nic nie wyświetla.

FakerSkt3 05 Gru 2018 15:31 702 45
  • #31 05 Gru 2018 15:31
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Też błąd pamięci. Sprawdzałem na google i typ wspominał że miał to samo i rozwiązał tak problem że wsadził 1 kość w czarny bank, wszedł w setup, ustawił profil pamięci na adekwatny dla jego ramów, dołożył drugą kość i zagrało.

  • #32 05 Gru 2018 15:31
    FakerSkt3
    Poziom 7  

    nie obsadziłem pamięci odpaliłem bez tą instrukcje to tylko do śmieci wyrzucic nic nie ma od błędzie c1 ale z tego co sprawdzałem w necie to też chodzi o ram

  • #33 05 Gru 2018 15:32
    badboy84
    Poziom 37  

    Według instrukcji mając 2 kości powinny one pracować w 2 i 4 gnieździe od procesora po prawej stronie.

  • #34 05 Gru 2018 15:35
    FakerSkt3
    Poziom 7  

    No tak 1 i 3 od strony atx

    Dodano po 44 [sekundy]:

    składać kompa na tym zasilaczu z jedną wtyczką czy lepiej nie?

  • #35 05 Gru 2018 15:36
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Można, mnie w komputerowym informatyk powiedział że to ma znaczenie przy OC. Do normalnego użytkowania wystarczy jedna wtyczka i będzie spokojnie działało - sprawdzone.

  • #36 05 Gru 2018 15:38
    FakerSkt3
    Poziom 7  

    Z tego wynika że z płyta wszystko w porządku?

  • #37 05 Gru 2018 15:43
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Niby tak. To że postuje nie znaczy że jest ok. Trzeba by pokombinować z pamięciami. Najlepiej byłoby odkopać tego mobasa na stronie GB i sprawdzić na liście QVL jakie pamięci obsługuje i stestować na tych pamięcięciach, bo wtedy masz pewność, że problem jest w płycie a nie braku kompatybilności.

  • #38 05 Gru 2018 15:45
    badboy84
    Poziom 37  

    Piotr160292 napisał:
    Można, mnie w komputerowym informatyk powiedział ...


    To najlepszy dowcip jaki ostatnio słyszałem :lol:
    Chyba marnuje tutaj czas ...

  • #39 05 Gru 2018 15:48
    Piotr160292
    Poziom 36  

    To sobie sam zobacz na swoim kompie. Najwyżej nie zadziała. Ja tak odpaliłem moja GA-970A-D3 z FX4100 na starym Chieftecu i jakoś działało. Cały motyw polega na tym że wiadomo że gniazdo jest wyprofilowane żeby na jeden sposób wtyczka weszła, więc trzeba podpasować się pod prawidłową połówkę.Chyba gościu co prowadzi o 15 lat sklep i serwisuje komputery wie co mówi, tak więc jak nie wiesz to się nie wypowiadaj, bo nie zawsze coś co wydaje się absurdalne takie jest.

  • #40 05 Gru 2018 15:49
    FakerSkt3
    Poziom 7  

    vengeabce rgb pro są na liście kompatybilności ale pytanie badboy można z jedną wtyczką czy może się znów cos uszkodzić?

  • #41 05 Gru 2018 15:52
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Nie, ja tak odpaliłem swojego kompa i poszło. Mówię Ci, patent znam od gościa co 15 lat prowadzi serwis i sklep. Chyba wie co mówi, biorąc pod uwagę że to nie jest typ co dopiero szkołę skończył i bawi się tym na co dzień a nie raz na ruski rok.

  • #42 05 Gru 2018 18:09
    FakerSkt3
    Poziom 7  

    Wszystko jest w porządku dzięki panowie za pomoc.

  • #44 05 Gru 2018 19:09
    FakerSkt3
    Poziom 7  

    Z ramem wszystko w porządku przy pierwszym starcie nie wsadziłem ramu bo chciałem sprawdzić czy płyta zareaguje po tym jak użyłem adaptera pci.

  • #45 05 Gru 2018 19:43
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Aha... No to w sumie zbędne było drążenie bo skoro zapostował i zwrócił błąd to oczywiste było że RAM skoro go nie ma.

  • #46 06 Gru 2018 20:29
    Neuromancer_Kathar
    Poziom 11  

    To czy jedna wtyczka może być wykorzystana zależy od procesora.

    I nie jest to tak, że zależy od OC! Układy z większą ilością rdzeni jak 4 powinny mieć 8 pinową wtyczkę EPS.

    Zasada jest taka: Producent przewidział, klient spełnia, albo potem zastanawia się czemu coś nie działa.