Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ch³odny salon w starym bloku. Odkrêcony ca³y czas na 5 kryza w pozycji N.

Blusik98 05 Dec 2018 07:52 1101 5
    Blusik98
    Level 4  
    Witam mieszkam w starym robotniczym bloku na pierwszym piêtrze blok nie jest nieocieplony w pokoju mam grzejnik 9 ¿ebrowy temperatura w pokoju to 21 stopni lub 20 regulator odkrêcony ca³y czas na 5 kryza w pozycji N.
    Pomieszczenie ma 13.5 m kwadratowego.
    Wszystkich oknach zamontowane nowe uszczelki a na parapecie dane rolki przed przeci±gami. Grzejnik nie jest zapowietrzony.

Czy spó³dzielnia mo¿e mi wymieniæ czajnik na wiêkszy lub co mo¿na z tym zrobiæ.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Jak na taki metra¿, grzejnik jest nawet du¿y (a¿ za du¿y), chyba, ¿e jest to pokój naro¿ny. Mo¿e parametry czynnika grzewczego s± zani¿one (mo¿e byæ pe³ny przep³yw, a woda dochodz±ca do grzejników jest letnia)? Nie jest to pewnie ostatnia kondygnacja.
    Blusik98
    Level 4  
    Zbigniew Rusek wrote:
    Jak na taki metra¿, grzejnik jest nawet du¿y (a¿ za du¿y), chyba, ¿e jest to pokój naro¿ny. Mo¿e parametry czynnika grzewczego s± zani¿one (mo¿e byæ pe³ny przep³yw, a woda dochodz±ca do grzejników jest letnia)? Nie jest to pewnie ostatnia kondygnacja.

Mieszkam na 1 piêtro blok ma 3 piêtra woda w grzejniku ma 50 stopni. Nie kiedy zbiera siê woda obok grzejnika na ¶cianie. Dzisiaj rano o 7 mia³em 20 stopni w mieszkaniu

Zaznaczone moje mieszkanie

Ch³odny salon w starym bloku. Odkrêcony ca³y czas na 5 kryza w pozycji N.

Pan jeszcze wyci±gn±³ karteczkê na której pisa³o ¿e na 5 mam mieæ 25 stopni a na 3 20 stopni.
    W takim têpie za ogrzewanie zap³acê fortunê
    BUCKS
    Level 39  
    Blusik98 wrote:
    temperatura w pokoju to 21 stopni lub 20 regulator odkrêcony ca³y czas na 5 kryza w pozycji N.

Zak³adam, ¿e to nie jest Twój jedyny grzejnik w mieszkaniu.
    Sprawd¼, czy jak zakrêcisz inne grzejniki to ten w salonie zacznie grzaæ lepiej?
    Czasem jest tak, ¿e ludzie ustawi± inne grzejniki na maksa i potem brakuje wody dla pozosta³ych grzejników.
    Z za³o¿enia woda p³ynie tam gdzie jest jej ³atwiej, czyli ma mniejszy opór hydrauliczny.
    Byæ mo¿e musisz skrêciæ trochê wcze¶niejsze grzejniki w swoim mieszkaniu.
    Je¶li to nie pomo¿e to wzywasz speca z administracji i dalej to oni siê martwi± co zrobiæ, aby u Ciebie by³o ciep³o.
    Blusik98
    Level 4  
    BUCKS wrote:
    Blusik98 wrote:
    temperatura w pokoju to 21 stopni lub 20 regulator odkrêcony ca³y czas na 5 kryza w pozycji N.

Zak³adam, ¿e to nie jest Twój jedyny grzejnik w mieszkaniu.
    Sprawd¼, czy jak zakrêcisz inne grzejniki to ten w salonie zacznie grzaæ lepiej?
    Czasem jest tak, ¿e ludzie ustawi± inne grzejniki na maksa i potem brakuje wody dla pozosta³ych grzejników.
    Z za³o¿enia woda p³ynie tam gdzie jest jej ³atwiej, czyli ma mniejszy opór hydrauliczny.
    Byæ mo¿e musisz skrêciæ trochê wcze¶niejsze grzejniki w swoim mieszkaniu.
    Je¶li to nie pomo¿e to wzywasz speca z administracji i dalej to oni siê martwi± co zrobiæ, aby u Ciebie by³o ciep³o.

Byli wczoraj to pokaza³em pokaza³ mi karteczkê gdzie pisze ¿e na trójce mam mieæ 20 stopni na 525 stopni i powiedzia³ ¿e napisze pismo do spó³dzielni ¿e by³ widzia³ i i potwierdzi Je¶li zechcesz Mogê mieæ wymienione grzejniki na wiêksze o 2-3 ¿ebra
    BUCKS
    Level 39  
    Blusik98 wrote:
    na trójce mam mieæ 20 stopni na 525 stopni

Standardowo 3 na g³owicy termostatycznej to odpowiednik 20 stopni, 4 to 24, a 5 to 28.
    Ale aby uzyskaæ tak± temperaturê to grzejnik musi byæ dopasowany do danego pomieszczenia. Kot³ownia puszcza w obieg wodê kot³ow± o okre¶lonej temperaturze.
    Je¶li nie mo¿esz uzyskaæ wiêcej ni¿ 20 stopni w pokoju, bo chcesz mieæ np. 21-22 to nie pozostaje Ci nic innego jak wymiana grzejnika na wiêkszy, zak³adaj±c, ¿e zawory s± w 100% sprawne i nic nie blokuje przep³ywu wody.
    Bez wymiany grzejników to kot³ownia musia³aby podnie¶æ temperaturê wody, aby¶ zyska³ wiêksz± moc i nagrza³ sobie pokój do wy¿szej temperatury.

Blusik98 wrote:
    Mogê mieæ wymienione grzejniki na wiêksze o 2-3 ¿ebra

Je¶li mo¿esz to za³atw to, bo inaczej nie uzyskasz wiêcej ni¿ obecne 20 stopni, skoro grzejnik jest odkrêcony na maksa i temperatura nie ro¶nie przez ca³y dzieñ.
    Poza tym warto zastosowaæ g³owice termostatyczne z kapilar±, bo wtedy czujnik temperatury masz na "druciku" zwykle o d³ugo¶ci 2m. Inaczej mówi±c g³owicê masz przy grzejniku ale czujnik temperatury instalujesz na ¶cianie w zasiêgu tego 2m drucika i g³owica bierze pod uwagê temperaturê w okolicach czujnika, a nie tu¿ przy grzejniku. Czasem grzejniki s± tak zabudowane, ¿e g³owica ¼le odczytuje temperatury i taka kapilara poprawia komfort termiczny.