Witam. Mam problem z ekspresem jak w temacie. Wydaje dźwięk jakby piszczenie podczas parzenia kawy. Załączam film z usterką. Proszę o pomoc w rozwiązaniu usterki?
Czorny16 napisał:Tyle co mogłem usłyszeć na filmiku to wydaje mi się ,że to dźwięk charakterystyczny dla pompy,albo się kończy ,albo może wysunęła się ze swojego mocowania i o coś obija. Przed wymianą spróbuj odkamienić .Czasami zacina się kuleczka w zaworze na górze zespołu zaparzacza ale wydaje mi się że to nie ten dźwięk.
saecoserwis napisał:Najlepiej to olej ten twój ekspres rozebrać i nic nie połamać za pierwszym razem to trzeba być naprawdę zdolnymale jak już musisz rozkręcać to sprawdź sobie czy nie jest połamana sprężyna w pompie (tej od kawy bo są tam dwie), a sprężyny i tak nie dostaniesz samej co najwyżej wyjmij ten połamany fragment czyli zostaje ci tak naprawdę wymienić całą pompę
, która i tak ci się po jakimś kolejnym odkamienieniu zepsuje bo zakładają złą uszczelkę na tłoku
(chyba że ci wstawili chińczyka to on nie ma tej uszczelki ale ma za to aż 18 barów i kawa jest do kitu). A co do kulki w zaworze to ten ekspres ma SBS czyli powinien mieś na bloku zawór iglicowy a nie kulkę jak masz zawór kulowy to znowu coś spaprali. Wesołej Zabawy. P.S. tylko dla zaawansowanych: jak nowa pompa ma pracować dłużej to się zmienia tą ich uszczelkę 5/2 na mniejszą 4/2 bo guma pęcznieje po kwasie i blokuje tłok przy okazji rozwalając sprężynę a jak ktoś ma najwyższy poziom zaawansowania to program myjący robi na czymś co umyje zawór i SBS a nie tylko udaje, że umyje jak ta ich tabletka myjąca.
seba1617 napisał:Czorny16 napisał:Brać zamiennik.
jak się dostać to tej pompy?
leotdipl napisał:seba1617 napisał:Czorny16 napisał:Brać zamiennik.
hmmm ... zanim wymienisz pompę (?) PYTANIE:
Czy zbiera się w większej ilości niż zwykle woda w tacce ociekowej?
tzn. w stosunku do tego, kiedy tego dźwięku nie było?
PS.
zobacz też mój poniższy post:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17608638#17608638
(patrz #38)
seba1617 napisał:Czemu sadzisz ze mam fatalnie ustawiony ekspres?
Dodano po 26 [minuty]:
PS.
(patrz #38)
wydaje sie ze tak samo jak przed tym dzwiekiem
leotdipl napisał:seba1617 napisał:Czemu sadzisz ze mam fatalnie ustawiony ekspres?
Dodano po 26 [minuty]:
PS.
(patrz #38)
wydaje sie ze tak samo jak przed tym dzwiekiem
Ok, a czy dłużej niż poprzednio parzy?