Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dobry mini-piekarnik czy mikrofala ze średniej półki?

piokrza 05 Gru 2018 16:59 549 28
  • #1 05 Gru 2018 16:59
    piokrza
    Poziom 27  

    Zależy mi na tym żeby mieścił duże naczynie żaroodporne jak są do pieczenia np. zapiekanek typu lasagne i blachę na ciasto jak standardowy w kuchence wolnostojącej o pojemności 55 litrów, ale nie potrzebuję też takiej pojemności. Chcę tylko żeby jakość, efektywność pieczenia była ta sama. Obecnie użytkuję piekarnik w kuchni Mastercook KC 2428SB DYN w konfiguracji z samymi grzałkami "góra-dół", czasem wykorzystuję grzałkę grilla która jest u góry do dopiekania lub szybkiego podgrzewania. Nigdy nie miałem okazji korzystać z termoobiegu, a widzę że niektóre modele je oferują. Czy jest on w jakiś sposób lepszy, albo oszczędniejszy? Widzę też że mini-piekarniki nie mają na ogół oświetlenia wnętrza które potrzebuję, a samo wnętrze wykonane jest nie z emalii ale jakiejś srebrnej blachy, która stali nierdzewnej raczej nie przypomina. Zastanawiam się też nad mikrofalą z termoobiegiem i grillem, jeśli byłaby jakaś na tyle dobra by z powodzeniem zastąpić powyższy piekarnik to byłbym skłonny zainwestować w nią.

    0 28
  • #2 05 Gru 2018 17:22
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    piokrza napisał:
    Nigdy nie miałem okazji korzystać z termoobiegu, a widzę że niektóre modele je oferują.

    Lepszy na pewno. Prawdę mówiąc używam tylko jego.
    piokrza napisał:
    Zastanawiam się też nad mikrofalą z termoobiegiem i grillem, jeśli byłaby jakaś na tyle dobra by z powodzeniem zastąpić powyższy piekarnik to byłbym skłonny zainwestować w nią.

    Również daje radę, tylko trzeba pamiętać że grzałka w takiej mikrofali jest tylko na górze. Jak w nich działa termoobieg niestety nie wiem.
    Tak samo jak mikrofalówki z funkcją piekarnika, są też piekarniki z funkcją mikrofalówki. Właściwie to samo co poprzednie urządzenie, tylko wielkości piekarnika :)

    0
  • #3 05 Gru 2018 17:24
    piokrza
    Poziom 27  

    Jakieś konkretne, sprawdzone modele?

    0
  • #4 05 Gru 2018 19:36
    vodiczka
    Poziom 43  

    Kraniec_Internetów napisał:
    Również daje radę, tylko trzeba pamiętać że grzałka w takiej mikrofali jest tylko na górze. Jak w nich działa termoobieg niestety nie wiem.
    Szukam mikrofali z termoobiegiem i dawno takiej nie widziałem.
    Mój stary Samsung RE1100 ma układ klasyczny - górna grzałka do grilla, tylna (z wentylatorem) do termoobiegu. Gdy tylna dostała przerwy, przełączyłem wentylator pod sterowanie górnej i "pseudoobieg" działa od kilku lat z niezłym wynikiem. :)

    0
  • #5 06 Gru 2018 12:33
    djbmw
    Poziom 5  

    Nadal Samsung przoduje w tej dziedzinie. Niezłe rozwiązanie to połączenie kuchenki mikrofalowej i piekarnika do zabudowy oferuje tylko Samsung. Minus to cena i niewielkie rozmiary, ale chyba niewiele osób piecze na raz kilka blach ciasta.

    0
  • #6 06 Gru 2018 12:58
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    W zasadzie jaką byś nie kupił, będzie działać tak samo. Opcja grzania mikrofalami zawsze działa tak samo, bo i podzespoły są takie same. Grzałka zawsze grzeje z mocą znamionową, a termoobieg działa wszędzie identycznie. Reszta opcji to zawsze zbędny bajer, jak osobna funkcja do ryb, osobna do makaronu i co jeszcze malarzowi przycisków przyjdzie na myśl. Prócz mikrofal, grzania grzałką i ewentualnie termoobiegu, reszty opcji nawet nie użyjesz, chyba że po to żeby sprawdzić czy działa.

    1
  • #7 06 Gru 2018 13:37
    misiek1111
    Poziom 22  

    Kraniec_Internetów napisał:
    Reszta opcji to zawsze zbędny bajer

    Niekoniecznie. W mikrofali warto mieć automatykę do rozmrażania i talerza Crisp. Bez tego trzeba używać tabel z instrukcji obsługi, albo "mikrofalować" na czuja.
    Z automatyką, programuje się 'co się wkłada' i 'ile to waży'. Resztę - czas i moc - ustawia sobie sterownik. Dla mnie bez tych funkcji mikrofala byłaby wkurzająca do obsługi.

    0
  • #8 06 Gru 2018 15:53
    Tommy82
    Poziom 39  

    Korzystam z termoobiegu np do nagrzewania. Czesto też do pieczenia natomiast mięsa piekę raczej bez. Chyba że w rękawie.
    Ja bym mikrofalę skreślił mam mikrofale z grillem (bez termoobiegu) ale używam go w zasadzie tylko jak chce przypiec ser na jednej kromce. I nie wyobrażam sobie wykorzystania jej nawet jak by miał termo jako piekarnika.
    I istotnie zaleta dobrej mikrofali jest tryb rozmrażania.

    0
  • #9 06 Gru 2018 16:14
    piokrza
    Poziom 27  

    Nikt mi nie napisze jaki konkretnie model, markę poleca?

    0
  • #10 06 Gru 2018 16:29
    vodiczka
    Poziom 43  

    Tommy82 napisał:
    I nie wyobrażam sobie wykorzystania jej nawet jak by miał termo jako piekarnika.
    A ja tak piekę wieprzowinę i drób od ponad 25 lat. RE1100 nie do zdarcia, poza zużyciem grzałki.
    Gdyby je jeszcze produkowali, poleciłbym autorowi tekstu bez wahania i sam kupił następną.

    0
  • #11 06 Gru 2018 16:37
    Tommy82
    Poziom 39  

    @vodiczka
    Jak dla mnie za małe.

    0
  • #12 06 Gru 2018 16:40
    vodiczka
    Poziom 43  

    Chyba całe indyki pieczesz, ja z jednego pieczenia mam porcje na 6 osobodni :)

    0
  • #13 06 Gru 2018 16:53
    Tommy82
    Poziom 39  

    @vodiczka
    No powiem Ci że w moim indyk to się ledwo mieści ;). Ale właśnie zdarza mi się czasem.

    0
  • #14 07 Gru 2018 14:54
    antek1cza
    Poziom 30  

    Witam
    Na samym początku bardzo proszę osoby impulsywne (choć informacja generalnie przeznaczona jest dla autora tego tematu tzn. @piokrza ) o doczytanie do końca Mojego posta i w miarę chęci i możliwości przejrzenie linków.
    Widzę , że nikt nie wspomniał o dosyć istotnym aspekcie który w tym temacie też występuje "mikrofal".

    piokrza napisał:
    Zastanawiam się też nad mikrofalą
    Powiem tak : odradzam podgrzewanie tego typu metodą.
    Fragmenty informacji dotyczących tego tematu :

    1. Jedzenie z mikrofalówki – powolna śmierć na własne życzenie http://humel.pl/2016/07/17/jedzenie-mikrofalowki-powolna-smierc-wlasne-zyczenie/

    2. KUCHENKA MIKROFALOWA I JEJ SZKODLIWOŚĆ, CZYLI OD ZAĆMY DO RAKA https://www.odkrywamyzakryte.com/kuchenka-mikrofalowa/

    3. Dlaczego kuchenki mikrofalowe są tak groźne? Opinia fachowca https://jarek-kefir.org/2014/03/12/dlaczego-k...ki-mikrofalowe-sa-tak-grozne-opinia-fachowca/

    4. Naukowcy o szkodliwości mikrofalówek https://xebola.wordpress.com/2016/03/13/naukowcy-o-szkodliwosci-mikrofalowek/

    Domyślam się, że zwolennicy mikrofalówek znajdą również materiały popierające tego typu działanie.
    Jednak uważam , że warto w życiu posługiwać się również zdrowym rozsądkiem a z tym różnie to jest.
    To znaczy , że jak koledze @piokrza nie przeszkadza fakt występowania mikrofal do podgrzewania Jego jedzenia gdyż argumenty za tym są dla niego bardziej przekonywujące to ok - Jego wybór i z tym nie chcę polemizować.

    Jako ciekawostkę którą praktycznie każdy może wypróbować jest eksperyment polegający na podlewaniu wodą dwóch podobnych roślin z tą tylko różnicą, że :
    a) jedna woda była gotowana na kuchence elektrycznej ,
    b) druga woda była gotowana w kuchence mikrofalowej .
    Obydwie wody zostały schłodzone i nimi podlewano rośliny w doniczkach.
    Do lewej doniczki lano wodę z mikrofali a do prawej z kuchenki elektrycznej.
    Różnicę widać na zdjęciu niżej (info z http://www.helpfreetheearth.com/news107_microwave.html )
    Dobry mini-piekarnik czy mikrofala ze średniej półki?

    Na koniec chciałem wstawić zdjęcie z końca XIXw gdy poznano możliwość robienia zdjęć RTG , ale na szybko nie znalazłem tego artykułu (jak znajdę to wstawię).
    Na zdjęciu widać siedzącego pacjenta , obok stojącego lekarza który przystawiał mu duży aparat RTG w celu zrobienia zdjęcia.
    Charakterystyczne w tym zdarzeniu był fakt braku jakiejkolwiek osłony przeciw temu promieniowaniu.
    Wówczas nie wiedziano o jego szkodliwości przez co aparatura RTG wytwarzała spore dawki promieni rtg.
    Czy to przeszkadzało wówczas "autorytetom naukowym" wypowiadanie się , że jest to bardzo dobra metoda na pokazanie stanu naszych kości ?
    Przecież napromieniowanie nie boli !
    Nie nie przeszkadzało im w takich wypowiedziach i myśleniu.
    Chcę przez to powiedzieć , że autorytety nie zawsze mają rację a nauka CAŁY CZAS się rozwija-uczy.

    Pozdrawiam wszystkich życząc b.dużo zdrowia :)

    0
  • #15 07 Gru 2018 15:24
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    antek1cza napisał:
    Jednak uważam , że warto w życiu posługiwać się również zdrowym rozsądkiem a z tym różnie to jest.

    Ja jednak pozostanę przy kierowaniu się wiedzą z zakresu fizyki, i nie słuchaniu głupot które ktoś wypisuje w internecie.

    0
  • #16 07 Gru 2018 15:56
    antek1cza
    Poziom 30  

    Kraniec_Internetów napisał:
    Ja jednak pozostanę przy kierowaniu się wiedzą z zakresu fizyki
    No to szanowny kolego mamy dwie fizyki ! Jedna popierająca druga nie mikrofal.
    Mnie chodzi w tym temacie tylko o zasygnalizowaniu problemu dla kolegi @piokrza.

    0
  • #17 07 Gru 2018 16:38
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    antek1cza napisał:
    No to szanowny kolego mamy dwie fizyki ! Jedna popierająca druga nie mikrofal.

    Nie ma fizyki popierającej, ani nie popierającej mikrofal. Za to jest taka mówiąca o tym że promieniowanie elektromagnetyczne o odpowiedniej częstotliwości zwiększa amplitudę drgań atomów, oraz że promieniowanie mikrofalowe, jak żadne promieniowanie elektromagnetyczne, nie przenika przez metale.
    A nie wyobrażam sobie innej możliwości podgrzania jedzenia nie zwiększając drgań atomów z których się składa.

    0
  • #18 07 Gru 2018 16:57
    bodziot
    Poziom 17  

    antek1cza napisał:
    Kraniec_Internetów napisał:
    Ja jednak pozostanę przy kierowaniu się wiedzą z zakresu fizyki
    No to szanowny kolego mamy dwie fizyki ! Jedna popierająca druga nie mikrofal.
    Mnie chodzi w tym temacie tylko o zasygnalizowaniu problemu dla kolegi @piokrza.
    dzieci szczepisz? A co do piekarnika to polecam opcję pieczenie z parą, w swoim piekarniku odkryłem ja po 6 latach użytkowania, używam jej od dwóch i nie wyobrażam sobie teraz pieczenia mięs bez tej funkcji. Termoobieg też jest bardzo przydatny, np. do zarumienianie potrawy.

    0
  • #19 07 Gru 2018 17:05
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    antek1cza napisał:
    Naukowcy o szkodliwości mikrofalówek

    Ci naukowcy chyba byli na niezłym kacu. Zdanie początku artykułu:
    "Działanie mikrofalówki polega na wprowadzeniu drgań cząsteczek wody o wysokiej częstotliwości. To powoduje jej przejście w stan gazowy – parę, która podgrzewa jedzenie."
    Czy jak w jednym zdaniu sprawić, że artykuł jest idiotyczny. Procz tego ciągle piszą o jakichś badaniach, a źródeł brak. Tak samo jak z żartami o amerykańskich naukowcach :P
    antek1cza napisał:
    Dlaczego kuchenki mikrofalowe są tak groźne? Opinia fachowca

    "PEM – wynosi 10-6μW/cm2 (mikrowata na centymetr kwadratowy – 0,000 001 μW/cm2)"
    Emm... jak oni przeliczyli μW/cm2 na μW/cm2 i wyszły im różne wyniki?
    "dlaczego oczy pieką po dłuższej pracy przy komputerze? Bo wysychają, bo nie są właściwie nawilżane. A dlaczego nie są właściwie nawilżane? Ponieważ membrany wodne ulegają zniszczeniu."
    Bo siedząc przed monitorem mrugasz średnio 3x rzadziej niż normalnie. Coś o tym wiem - spędzam przed komputerem ponad 10 godzin na dobę (bo dziennie to przesada :P ) A to dzięki czemu mi to nie przeszkadza to chyba tylko soczewki żelowe.
    "W ludzkiej głowie poddanej działaniu pola o częstotliwości 300-2000MHz dochodzi do koncentracji energii."
    Koncentracja energii nie jest możliwa, z definicji. Energii nie da się magazynować, ale można ją przetworzyć.
    "Nerw mięśniowy poddany działaniu mikrofal o częstotliwości 3000 Hz traci w ciągu pół godziny swoją zdolność reakcji. " To mniej więcej prawda, ale wynika tylko z ich zmęczenia, gdyż normalnie pracują z częstotliwościami rzędu 10-30Hz.
    Ukradnę jeszcze obrazek z tego artykułu:
    Dobry mini-piekarnik czy mikrofala ze średniej półki?
    Zakładając, że telefon faktycznie może prowadzić rozmowę przez 20 minut, że starczy mu baterii, to podgrzanie głowy o masie 6kg o te 2 stopnie wymaga około 50kJ, a więc 13Wh. Bateria w telefonie magazynuje około 3,7V*3000mAh=10Wh. Skąd pojawiło się dodatkowe 3Wh? Prócz tego prawie cała energia wydzielana jest w telefonie na jego podzespołach, a fala radiowa nie przenosi nawet 1% tej mocy. Wiedziałbyś to gdybyś potrafił policzyć moc fali elektromagnetycznej, czytaj - znałbyś dość prymitywną fizykę a nie czytał głupoty w internecie.
    Dalej mi się czytać nie chce. Następny artykuł:
    antek1cza napisał:
    Jedzenie z mikrofalówki – powolna śmierć na własne życzenie

    "„Hans, ale zimno dzisiaj w tym ruskim lesie… Chodź, ogrzejemy się przy radarze.” Tak to było na początku. Niemcy używali początkowo mikrofal do systemów radarowych. Jednak problemem dla owych żołnierzy było rozwijanie się raka krwi.
    Radary oparte na działaniu mikrofal dały początek nowemu ustrojstwu. Jeśli można było podgrzewać żywą tkankę żołnierzy, to można było też podgrzewać dla nich jedzenie na wielu posterunkach podczas walk z Rosjanami."
    To akurat prawda, że mikrofalówki miały początek w radarach. Radar im mikrofalówka to w zasadzie to samo.
    I jaki kretyn podgrzewa żołnierzy mikrofalówką? Równie dobrze możesz swoje dziecko włożyć do mikrofalówki żeby nie zmarzło.
    "„Działanie kuchenki mikrofalowej wygląda tak. Jedzenie jest bombardowane strumieniem cząstek, w wyniku czego atomy przechodzą do stanu wzbudzonego, a zatem zwiększa się jego energia wewnętrzna. Następnie po wyjęciu pożywienia z kuchenki następuje szybki proces stygnięcia, w wyniku fizycznego dążenia materii do osiągnięcia minimum stanu energetycznego. Elektrony wzbudzonych atomów powracają na właściwe powłoki energetyczne, dokonując przeskoków o jedną lub dwie powłoki. W tym momencie emitowane są kwanty promieniowania Gamma, które jest najbardziej przenikliwe. Spożywając taki pokarm narażamy się od wewnątrz na promieniowanie Gamma i jonizację atomów własnego organizmu. To prowadzi do nieodwracalnych procesów niszczenia komórek, a także do radiolizy wody w organizmie. Skutki tego procesu prowadzą do zamierania oraz mutacji komórek, co w efekcie prowadzi do poważnych zmian chorobowych, w tym nowotworów.”" Pytanie zasadnicze. Na co choruje fizyk. Z resztą ten fizyk ze swoim zawodem ma tyle samo wspólnego, co lekarze w reklamach leków z medycyną.

    0
  • #20 07 Gru 2018 17:52
    vodiczka
    Poziom 43  

    antek1cza napisał:
    Do lewej doniczki lano wodę z mikrofali a do prawej z kuchenki elektrycznej.
    Różnicę widać na zdjęciu niżej
    Czy powtórzyłeś to doświadczenie u siebie? Gdy powtórzysz to się przekonasz ile warta jest nie-wiedza oparta internecie :)

    0
  • #22 07 Gru 2018 18:18
    vodiczka
    Poziom 43  

    Kraniec_Internetów napisał:
    Ale po co ktoś grzał wodę do podlewania kwiatków?
    Czy czytałeś post #14 :?: Jeżeli czytałeś to zasłużyłeś na tytuł "Ciężko Myślącego", jeżeli nie czytałeś to przeczytaj. :D

    0
  • #23 07 Gru 2018 18:20
    Borutka
    Poziom 25  

    antek1cza napisał:

    Do lewej doniczki lano wodę z mikrofali a do prawej z kuchenki elektrycznej.

    I jak kolega tę różnicę wyjaśni?
    Ja obstawiam, że kwiat podlewany wodą gotowaną w jakikolwiek sposób, będzie rósł jak ten po lewej.

    0
  • #24 07 Gru 2018 18:23
    piokrza
    Poziom 27  

    Zdecyduje się raczej na mini piekarnik CAMRY CR 6018 35L lub First Austria FA 5043-1 30L ale raczej ten pierwszy ze względu na pojemność choć nie wiem czy brak w jego przypadku opcji grznaie "tylko dół" oraz "tylko góra" nie jest tu minusem . Z kolei ten drugi ma wg opisów komorę o takich wymiarach że naczynie żaroodporne czy blacha jaką posiadam wejdzie na "styk", także wysokość komory to tylko 26cm a ten pierwszy ma ją 2cm wyższą...

    0
  • #25 07 Gru 2018 18:29
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    vodiczka napisał:
    Czy czytałeś post #14 Jeżeli czytałeś to zasłużyłeś na tytuł "Ciężko Myślącego", jeżeli nie czytałeś to przeczytaj.

    Ale ja wiem że obie były schłodzone. Tylko po co ją gotować przed podlewaniem? Może jakiś ogrodnik wyjaśni? :P

    0
  • #26 07 Gru 2018 18:35
    piokrza
    Poziom 27  

    Nawet już dziś rano zamówiłem na electro.pl model CAMRY CR 6018 35L, ale anulowałem zamówienie bo zauważyłem że mają w ofercie większe wersje w cenie...2-3zł wyższej. Teraz się zastanawiam pomiędzy modelami CAMRY CR 111 45L oraz CAMRY CR 6007 45L, te mają też wyższą moc 2000W (vs 1500W w poprzednikach), może to lepiej jak będzie się szybciej nagrzewał, tylko nie wiem czy potrzeba mi aż tak duży. W kuchence Mastercooka jest 55L i to za duży dla mnie, ale też żeby zachować bezpieczną odległość rusztu/blach od grzałek nie może być za mały.

    0
  • #27 07 Gru 2018 18:49
    vodiczka
    Poziom 43  

    Kraniec_Internetów napisał:
    Ale ja wiem że obie były schłodzone. Tylko po co ją gotować przed podlewaniem? Może jakiś ogrodnik wyjaśni

    Potwierdziłeś, że ciężko myślisz :) wszak sam cytowałeś:
    Kraniec_Internetów napisał:
    po wyjęciu pożywienia z kuchenki następuje szybki proces stygnięcia, w wyniku fizycznego dążenia materii do osiągnięcia minimum stanu energetycznego. Elektrony wzbudzonych atomów powracają na właściwe powłoki energetyczne, dokonując przeskoków o jedną lub dwie powłoki. W tym momencie emitowane są kwanty promieniowania Gamma, które jest najbardziej przenikliwe. Spożywając taki pokarm narażamy się od wewnątrz na promieniowanie Gamma i jonizację atomów własnego organizmu.
    Autor eksperymentu (moim zdaniem taki sam fałszerz jak prezenterzy PM na YT) aby zachować pozory eksperymentu naukowego, obie porcje wody podgrzał do tej samej temperatury, jedną w mikrofalówce drugą tradycyjnie, tylko zapewne tej pierwszej nie ostudził do temperatury pokojowej :)

    0
  • #28 07 Gru 2018 18:53
    piokrza
    Poziom 27  

    Jednak powyższe odpadają ze względu na brak oświetlenia komory. Więc wracam do punktu wyjścia i rozważania kompromisu pomiędzy dwoma pierwszymi modelami.

    0
  • #29 07 Gru 2018 18:55
    Kraniec_Internetów
    Poziom 40  

    vodiczka napisał:
    Potwierdziłeś, że ciężko myślisz

    Albo nie zapamiętuję każdego gówna które znalazłem w internecie ;)
    Oba te eksperymenty, pseudonaukowy bełkot nie mają większego sensu. Wróćmy lepiej do wyboru kuchenki.

    0