Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fritzing: jak wrysować moduł arduino do góry nogami: najlepsze forum do Fritzing

marcingebus 05 Dec 2018 17:17 552 5
Altium Designer Computer Controls
    marcingebus
    Level 10  
    Rozpocząłem naukę Eagle kilka dni temu, ale przy próbie narysowania prostej płytki rozszerzeń do Arduino Mega trafiłem na ścianę (licencja Free do 160cm2). Więc program odpada. Następny poszedł na tapetę Fritzing. Zrobiłem sobie moduły, których nie było i próbuje je łączyć. Ale układ chcę zrobić taki:

- Arduino Mega ma gniazda żeńskie Goldpinów. Jest sobie ustawione gniazdami do góry.
    - Do tak ustawionego Arduino wpinam własnej produkcji płytkę uniwersalną (Płytka Uniwersalna U-12), może kiedyś wytrawię PCB. Płytka ma goldpiny do Arduino, które jest pod nią. Sama płytka jest zatem do góry nogami (lub być może zrobię dwustronną).
    - do tej płyki U-12 lutuję gniazda Goldpinów żeńskie, pionowe lub kątowe i do tego wpinam gotowe moduły (na kartę SD, RTC, jakiś wyświetlacz itd... Jeszcze nie wiem czy będą wpinał moduły od góry czy od dołu. Nie mogę znaleźć żadnego sensownego forum dla Fritzing, a nie wiem jak narysować moduł do góry nogami. Albo moduł Arduino Mega, albo te moduły, które narysowałem.

Zdecydowałem się na Fritza, a nie KicCAD, bo zamierzam poskładać w kilku wersjach prototyp z gotowych prawie modułów, w głównej mierze opartych o Arduino w różnych wersjach. We Fritzing jest jeszcze prototypowanie na płytkach stykowych i to mnie ujęło. ;-)

Nie zakładam wątku "Jaki program do projektowania" bo jest ich mnóstwo, tyle tylko, że kilka, które przejrzałem są z przed kilku dobrych lat, tasiemce itd... Nauczyłem się swego czasu samodzielnie AutoCAD, Fusion360, to nauczyć się mogę i czegoś innego niż Fritzing, jeśli mnie przekonacie, że lepiej użyć coś innego..... Warunkiem jest aby to było darmowe do płytek rzędu 20x20cm, lub jakaś darmowa rejestracje, czy tym podobne, z nadzieją, że rejestrację będzie można odnowić. Nie jestem studentem, nie interesują mnie wersje rozwojowe na 3 miesiące.

Jak obrócić moduł do góry nogami we Fritzing? ew.
    Jaki inny program i dlaczego nie Fritzing?
    Ew. jakie dobre forum dla Fritzing. fritzing.org, ma komunikat chyba od kilku miesięcy, że captcha nie działa więc się nie można zarejestrować. Kilka miesięcy, to źle świadczy o adminach.

Dodano po 12 [minuty]:

Znalazłem, że wystarczy na dole kliknąć "View from Below" i wstawić nowy element (położone wcześniej się obracają do góry nogami. Może komuś innemu się kiedyś przyda.

Ale pytania o forum lub ew. polecenie innego i programu, ponieważ KiCAD, ma źle zrealizowaną funkcję, która go dyskwalifikuje.......... mile nadal widziane.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    koolgang
    Level 12  
    Proponuję DipTrace 3.3 freeware. Prosty do nauki. Ograniczenia to maksymalnie 300 pinów i dwie warstwy.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    marcingebus
    Level 10  
    Christophorus wrote:
    Wybierając program do projektowania zalecane jest wybranie popularnego wśród elektroników programu. W przeciwnym razie trudno będzie uzyskać pomoc innych użytkowników.

To może są techniczne możliwości, aby założyć ankietę i ją przypiąć jako poradnik a w postach pod anietą (jeśli się da), to jakieś informacje, linki, wady zalety dla każdego programu. Zapytań o programy do projektowania było chyba blisko 1000, więc temat ważny dla początkujących. Popularność, to bardzo silny wyznacznik, co by polecali inni. Na pewno by to zmniejszyło liczbę zapytań, jaki program polecacie do projektowania schematów/PCB. ;-)

Nie wiem jak się zakłada (czy w ogóle można założyć) ankietę. Może kolega z większym poziomem ma więcej doświadczenia i doradzi, a może możesz założyć taką ankietę, aby była jako przypięty post?

Dodano po 36 [minuty]:

Trafiłem jeszcze na takie porównanie i zaczyna mi się klarować:
    http://forum.fritzing.org/t/fritzing-vs-kicad/58
    Anonymous
    Anonymous