Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Jumper 2008 2.2 hdi - Nie odpala

blayders 05 Dec 2018 18:47 2187 11
    blayders
    Level 13  
    Tak jak w tytule . Wersja 120 koni komputer Vision PUMA . Samochód odpala normalnie jak jest zimny . Gdy się nagrzeje potrafi zgasnąć i już nie da się go odpalić . Czasami nie chce odpalić przez 15 minut a czasami przez 1.5 dnia .
    EGR odpięty . Wtryski podmienione . Czujnik położenia wałka (wersja w głowicy bez regulacji znaczek forda) podmieniony nie pomogło . Podpięty pod komputer (lexia) w momencie jak nie chce odpalić podczas kręcenia rozrusznikiem to ciśnienie na listwie płynnie wzrasta od 0 aż do 1200 bar (wymagane 370bar) oraz brak synchronizacja walu z wałkiem , immo ok . Błędów nie ma . Podejrzewam komputer silnika ale cena używek zaczyna się od 1200 zł wiec trochę szkoda mi umoczyć pieniądze .
    blayders
    Level 13  
    Jest zasilanie . Nawet na oscyloskopie widać impulsy z czujnika położenia walka .
    Cobrat
    Level 22  
    blayders wrote:
    podczas kręcenia rozrusznikiem to ciśnienie na listwie płynnie wzrasta od 0 aż do 1200 bar (wymagane 370bar) oraz brak synchronizacja walu z wałkiem

Kiedyś w jakimś japońcu tak miałem. Sterownik widział zbyt duże ciśnienie na listwie i nie pozwolił na uruchomienie.
    szymitsu21
    Moderator of Cars
    blayders wrote:
    Jest zasilanie . Nawet na oscyloskopie widać impulsy z czujnika położenia walka .

To, że są impulsy nie znaczy, że mają odpowiednią charakterystykę.
    A dwa jeszcze jest czujnik położenia wału, masz oscyloskop więc sprawdź synchronizację.

Zasilanie jak sprawdziłeś na ECU?
    Ile masz tych zasilań i mas do ECU ?
    vogelek1
    Level 17  
    szymitsu21 wrote:
    blayders wrote:

Ile masz tych zasilań i mas do ECU ?

masz motor P22DTE? wedle schematu bezposrednimi masami sterownika Ecu sa piny nr.

kosc A pin nr. 4 H1
    kosc B pin nr. 169 L4
    kosc C pin nr. 3 G1

Wtryski masz tak, wysylam foto Citroen Jumper 2008 2.2 hdi - Nie odpala
    blayders
    Level 13  
    Samochód jest podpięty za pomocą dwóch oryginalnych interfejsów
    1. PPS oprogramowania Diagbox ver 9.05
    2. WITECH oprogramowania Examiner ver 1.3
    Sygnał z oscyloskopu w momencie pracy na wolnych obrotach pokrywa się z sygnałem w momencie gdy silnik nie chce odpalić .
    Tak dysponuje schematem z programu AD z które domysla się pochodzi zdjecie .
    Cienkie kable sprawdzone przy pomocy zadowi p21 a grubsze przy pomocy zarodnik h7 .
    Z czujnika położenia walu pięknie widać obroty w parametrach live .
    Mam oscyloskop jedno kanałowy . To ze nie ma synchronizacji wiem z parametrów live .
    vogelek1
    Level 17  
    Nie mowie by wymieniać na pale części ale po testach mi tez się pokrywał ostatnio w cytrynie ale autko nie odpalało a jeśli odpaliło to jeździło, wymieniłem i spokój a przede wszystkim upewnić się na 90% że jest wadliwy.

Moderated By szymitsu21:

Poprawiłem pisownie, ale następne poprawy będą karane.

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

blayders
    Level 13  
    vogelek1 - to co zaryzykować i wymienić komputer ?
    A zapomniałem dodać ze jeden kabel był przetarty ale złączenie go nie rozwiązało problemu .
    vogelek1
    Level 17  
    wymieniać komputer? rozumiem ze pomierzyłeś wejścia,wyjścia do Ecu w różnych momentach pracy sterownika? ja jak mam wymieniać sterownik to wiem że dwa dni za free :-) no nie za free ale I tez często nie dwa dni :)

Moderated By szymitsu21:

Po raz kolejny poprawiam pisownie.
    Ostrzeżenie.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

blayders
    Level 13  
    Czy wszystko pomierzyłem . Nie . Dlatego napisałem na forum bo liczyłem ze ktoś miał podobny przypadek . W starych komputerach było prościej bo można było zobaczyć zimne luty . W nowych nie da się podglądać kuleczek .
    krychu0505
    Level 21  
    Mam identyczny przypadek czy udało się rozwiązać problem?