Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Indukcja Electrolux EHI6340FOK - niestabilne napięcia 5V i 12V

Tomasz2679 06 Gru 2018 12:31 147 7
  • #1 06 Gru 2018 12:31
    Tomasz2679
    Poziom 2  

    Witam, mam problem z płytą indukcyjną jak w temacie, a konkretnie z przetwornicą na module mocy, lewa strona ma napięcia stabilne. Wymieniłem elektrolity na przetwornicy, sprawdziłem połączenia pod względem zimnych lutów, podpadające przelutowałem. Wymieniłem układ Viper17L oraz oraz kondensator znajdujący się obok niego oraz optotranzystor- był uszkodzony. Co jeszcze sprawdzić?
    Indukcja Electrolux EHI6340FOK - niestabilne napięcia 5V i 12VIMG_201811...170506.jpg Download (3.97 MB) Indukcja Electrolux EHI6340FOK - niestabilne napięcia 5V i 12VIMG_201811...164550.jpg Download (3.84 MB)

    0 7
  • #2 06 Gru 2018 13:01
    antek1cza
    Poziom 30  

    Witam

    Tomasz2679 napisał:
    lewa strona ma napięcia stabilne
    Porównać dokładnie z prawą stroną
    Tomasz2679 napisał:
    Co jeszcze sprawdzić?
    Proponuję obejrzeć dokładnie IC UB1 przy C619 bo albo coś nie tak przy nóżce 5 (licząc od góry IC w dół) albo to jakiś "farfols" na zdjęciu :)
    Po za tym jak
    Tomasz2679 napisał:
    niestabilne napięcia 5V i 12V
    to trzeba jeszcze raz dokładnie sprawdzić (cofając się w pomiarach) do którego miejsca napięcia się nie wahają.

    0
  • #3 06 Gru 2018 13:28
    malyjasiu
    Poziom 18  

    Wymieniłeś kondensator obok Viper'a. Ten mały (22µF/35V)? Bo jeżeli tak, to za mało. Trzeba wymienić te dwa, co są na 22µF/400V. Również wyjściowe trzeba by sprawdzić. Albo najlepiej od razu wymienić. Koszt niewielki, a pewnie nowe to już nie są. Coś musiało być przyczyną, że Viper padł.

    0
  • #4 06 Gru 2018 13:49
    Tomasz2679
    Poziom 2  

    malyjasiu napisał:
    Wymieniłeś kondensator obok Viper'a. Ten mały (22µF/35V)? Bo jeżeli tak, to za mało. Trzeba wymienić te dwa, co są na 22µF/400V. Również wyjściowe trzeba by sprawdzić. Albo najlepiej od razu wymienić. Koszt niewielki, a pewnie nowe to już nie są. Coś musiało być przyczyną, że Viper padł.
    Układ Viper wymieniłem profilaktycznie, natomiast uszkodzeniu uległ optotranzystor. Oczywiście, wymienię kondensatory 22µF/400V. Kondensatory na wyjściu wymieniłem wcześniej już, niestety niczego to nie zmieniło.

    0
  • #5 06 Gru 2018 17:58
    malyjasiu
    Poziom 18  

    Transoptor uległ uszkodzeniu z jakiegoś powodu. Po której stronie było uszkodzenie, i czym się objawiało.

    0
  • #6 06 Gru 2018 21:13
    Tomasz2679
    Poziom 2  

    malyjasiu napisał:
    Transoptor uległ uszkodzeniu z jakiegoś powodu. Po której stronie było uszkodzenie, i czym się objawiało.
    Uszkodzenie było po stronie wysokiego napięcia dlatego wymieniłem od razu Viper17L oraz ten mały kondensator. Wymieniłem dzisiaj dwa kondensatory 22µF/400V i płyta ruszyła, napięcia są stabilne. Także dziękuję za naprowadzenie mnie na dalszy krok.
    Płyta jest w trakcie próbnych rozruchów, na razie nic się nie dzieje także jest dobrze.

    0
  • Pomocny post
    #7 06 Gru 2018 21:26
    malyjasiu
    Poziom 18  

    Jeżeli było po stronie Viper'a, to słusznie zrobiłeś. Był on już raczej niesprawny. Jeżeli płyta ruszyła, to już będzie chodzić.

    0
  • #8 07 Gru 2018 06:52
    Tomasz2679
    Poziom 2  

    Po wymianie wyżej wymienionych elementów, płyta ruszyła i jak narazie pracuje bez zarzutu.

    0