Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therenioop wrote:Ja tylko dopowiem, że jeśli ów bezpiecznik się stopił, to cała stopa została przegrzana.
Kraniec_Internetów wrote:Jest to bardzo prosty bezpiecznik termiczny. Dotyka on metalowej części stopy żelazka. Jeżeli stopa zbyt mocno się nagrzeje, to element się stopi i styki które widzisz powyżej się rozewrą odcinając zasilanie. Niestety jednocześnie bezpiecznik ten zadziała przy dłuższym użytkowaniu, nawet gdy urządzenie pracuje poprawnie. Takie postarzanie sprzętu - nieważne czy sprzęt jest sprawny czy nie, urządzenie i tak się popsuje.
Niedawno sam naprawiałem czajnik na wodę z takim wynalazkiem. Weź jakieś obcinaczki i odetnij biały plastikowy element. Następnie do dwóch styków nad nim przylutuj bezpiecznik termiczny takiego typu:
![]()
Prosty element, niezawodny. Termik przy montuj do nagrzewającej się części, tak by stopa grzała też ten element. Bardzo pewne rozwiązanie. Pamiętaj o zastosowaniu odpowiedniej izolacji na przewody - zwykła polwinitowa by się stopiła. Polecam tego typu rurki z włókna szklanego:
Pawelkazik wrote:Dzieki wszystkim za odpowiedzi ale interesuje mnie co to za material znajduje sie pod tym bialym elementem tak z czystej ciekawosci czy jest to cyna, olow czy moze jeszcze cos innego skoro sie topi jesli zelazko przekroczy 250 stopni.