Piasek80 wrote: To jest "rybka". O ile mnie pamięć nie myli one mają licznik kliknięć (40 tyś x) po którym należy kluczyk wymienić w ASO za 1400zł <rotfl> albo udać się do speca co za okolice 3 stówek zrobi to samo.
A pod SD podpinałeś ? On dość dokładnie potrafi zdiagnozować przyczynę niesprawności ale też wymaga speca ogarnietego w obsłudze który wie gdzie i czego szukać.
Cześć!
Na moje to bym stawiał na "kończącą" się stacyjkę. W W639 jest to dość często występująca usterka.
Kluczyki faktycznie mają licznik użyć klucza, ale w nowym kluczu jest to ok 190 tyś razy, i na skończenie się licznika klucza bym raczej nie stawiał, mając w szczególności na uwadze fakt, że problem pojawia się i znika losowo - jak wynika z tekstu autora postu. Gdyby klucz się "skończył", to by się skończył i już.
Co do kwestii dorobienia nowego klucza za 300 zł to ciekaw jestem kto i gdzie robi takie usługi skoro sam nowy klucz (dobrej jakości - nie z aliexpress) w zakupie kosztuje 45 euro + 5 euro grot, co daje nam 215zł + koszty wysyłki za sam niezaprogramowany klucz (do sprawdzenia na
https://mbkeyprog.com). Jak do tego doliczy się amortyzację zajebiście drogiego sprzętu do programowania kluczy Mercedesa, podatki, no i jakiś zysk, to te wspomniane 300zł są dla mnie jakąś abstrakcją.
Wracając jednak do problemu - koszt zrobienia klona stacyjki (zakładając że motorola w stacyjce da się poprawnie odczytać) to minimum 300zł. Do tego dolicz sobie jeszcze koszt zakupu używanej stacyjki na popularnym serwisie aukcyjnym, gdzie ceny startują od 550zł w górę.
No koniec wypada wspomnieć że ta zakupiona używana stacyjka pochodzi z rozbiórki i także może sobie zdechnąć, i nikt na nią gwarancji nie udzieli.
To chyba wszystko.